Η Βάσω Τζίμα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Ασχολήθηκε από μικρή με τη ζωγραφική, με όνειρο να γίνει μεγαλώνοντας πότε ζωγράφος, πότε σχεδιάστρια μόδας και πότε γραφίστρια. Η αγάπη για το σχέδιο και τις κατασκευές την οδήγησε, τελικά, στον Βόλο και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από όπου αποφοίτησε το 2010. Έκτοτε ζει στη Λάρισα.
Η πρώτη επαφή με τον πολυμερή πηλό έγινε το 2009, ενώ ακόμη σπούδαζε. Είχε από πολύ μικρή ηλικία επαφή με τον κλασικό πηλό, στο εργαστήρι κεραμικής του πατέρα της, ωστόσο ο πολυμερής πηλός έχει σημαντικές διαφορές ως υλικό και εντελώς διαφορετικές εφαρμογές.
Ασχολήθηκε για χρόνια σε ερασιτεχνικό επίπεδο, πειραματιζόμενη, φτιάχνοντας κοσμήματα και μινιατούρες, παράλληλα με τη δουλειά της στο κατάστημα «Αρμός», από το 2014 ως το 2018. Το 2020 ήταν η χρονιά της μεγάλης απόφασης και έκτοτε η ενασχόληση με τον πηλό είναι καθολική. Το κυρίως αντικείμενο της δουλειάς της είναι οι κουκλίτσες-μινιατούρες.
Πέρασε από όλα τα στάδια που περνάει ένας καλλιτέχνης του πηλού, για καιρό ασχολήθηκε και με το γεωμετρικό τρισδιάστατο κόσμημα, αλλά με την πάροδο των ετών έγινε σαφές ότι οι κουκλίτσες, σε όποια μορφή, είτε ως κόσμημα είτε ως διακοσμητική φιγούρα, είτε ως μέρος ευρύτερης παράστασης σε κάδρο, μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Η σειρά με τις παραδοσιακές φορεσιές προέκυψε αρχικά όπως και οι περισσότερες δημιουργίες της: από μία custom παραγγελία για μια μικρή Καραγκούνα και ανέλπιστα, η απήχηση ήταν τεράστια. Καθώς δουλεύει αποκλειστικά με παραγγελίες, ήταν ο κόσμος που την ώθησε ακόμα πιο βαθιά στο κομμάτι της παράδοσης.
Η ίδια ανέλαβε με χαρά ό,τι της ζητήθηκε, καθώς, ήταν και δική της βαθύτερη επιθυμία να εστιάσει σε κάτι που την ενδιέφερε πάντα ιδιαίτερα: το ρούχο. Οι παραδοσιακές φορεσιές αποτελούν πρόκληση, υπό αυτό το πρίσμα, με όλη τους την ποικιλομορφία.
Άλλωστε τις αγαπά πολύ και για άλλους λόγους, εφόσον τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται και η ίδια με τον παραδοσιακό χορό, κάτι που την έφερε σε πιο στενή επαφή με το παραδοσιακό στοιχείο. Μετά από έναν χρόνο ενασχόλησης με τις παραδοσιακές φορεσιές, η συλλογή (διασκορπισμένη ανά την Ελλάδα) αριθμεί περίπου 80 διαφορετικές ενδυμασίες και έπεται συνέχεια, καθώς το πεδίο είναι πραγματικά ανεξάντλητο και η ίδια δηλώνει πώς βρήκε, ίσως, αυτό στο οποίο θέλει να εξειδικευτεί και να αφοσιωθεί.
Λάμπρος Αναγνωστόπουλος