Ο Θάνος Γώγος γεννήθηκε το 1985 στη Λάρισα. Είναι εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού και των πολυβραβευμένων εκδόσεων «θράκα», ιδρυτής και διευθυντής του διεθνούς Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης και Project Manager του Ευρωπαϊκού λογοτεχνικού προγράμματος λογοτεχνικών διαμονών Ulysses Shelter(Creative Europe).
Το 2013 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή Μεταιχμιακή χαρά, εκδ. Φαρφουλάς, το 2014 η ποιητική σύνθεση Γλασκώβη, εκδ. Θράκα(2019 β έκδοση, εκδόσεις Sandorf, 2020, Κροατία, Offline Instabul Poetry, 2022, Τουρκία, PNV Publikacii 2024, Βόρεια Μακεδονία) και το 2020 η ποιητική σύνθεση Ντακάρ από εκδ. Μελάνι, (δίγλωσση έκδοση) και από το πολιτιστικό κέντρο Μάριμπορ, Σλοβενία.
Το 2015 συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στην ανθολογία New Voices of Greece που εκδόθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και παρουσιάστηκε στην 67η Διεθνή έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 15 γλώσσες. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανθολογίες και φεστιβάλ ποίησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Αντιπρόεδρος του Κύκλου Ποιητών, , μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Athens World Poetry Festival και Project Manager για την Ελληνική πλευρά του Δικτύου Φεστιβάλ και Ποιητών Versopolis.
To 2023 ανέλαβε τη διοργάνωση των εκδηλώσεων της Ελληνικής αποστολής στη διεθνή έκθεση βιβλίου Liber της Μαδρίτης
Στην Λάρισα υπήρξε «νονός» της Λογοτεχνικής Γωνίας και από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι και σήμερα επιμελείται μαζί με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού μεγάλο μέρος του προγράμματος της.
Εδώ και 7 χρόνια διαμένει στα παράλια Λάρισας. Είναι χειμερινός κολυμβητής, ερασιτέχνης ψαράς και οπαδός της ΑΕΛ.
Σαν ποιητής ο Θάνος Γώγος ασχολείται κυρίως με τη μεγάλη φόρμα και όχι με απομονωμένα ποιήματα. Η ποίηση του Θάνου Γώγου χαρακτηρίζεται από πολυδιάστατη έκφραση που συνδυάζει λυρισμό, φιλοσοφικό στοχασμό και πειραματική προσέγγιση δημιουργώντας έναν υβριδικό και αλληγορικό κόσμο.
Κεντρικό στοιχείο είναι η εξερεύνηση της «άλλης πραγματικότητας» που είναι προσιτή στις αισθήσεις. Η δουλειά του συνδέεται με τη μεταβατικότητα, τον αυτοπροσδιορισμό και την αμφισημία της ανθρώπινης ύπαρξης, με αναφορές στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και τα υπαρξιακά ερωτήματα που απορρέουν από αυτήν.
Ο ίδιος θεωρεί πως η ποίηση είναι πρώτα γλώσσα . Μια γλώσσα που χρησιμοποιεί τη γλώσσα μας για να δημιουργήσει μια γλώσσα πιο προσιτή στις αισθήσεις. Κάθε βιβλίο του θεωρεί πως αποτελεί έναν διαφορετικό κόσμο και δεν επιθυμεί να διαβάζονται τα ποιήματά του απομονωμένα.
Η ποίησή του ξεχωρίζει για την ιδιοφωνία της και ξεφεύγει από τον παραδοσιακό ποιητικό κομφορμισμό δημιουργώντας ένα σκηνικό/κόσμο που προσκαλεί τον αναγνώστη να συμμετάσχει ενεργά στη νοητική και συναισθηματική έρευνα και εμπειρία.
Φωτ. Νίκος Κατσαρός