Την 7η Νοεμβρίου 2024, σε μια τελετή στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, η Ελληνική Εταιρεία Αξιολόγησης απένειμε στο Γιάννη Τόλια το βραβείο της πιο επιδραστικής αξιολόγησης για το έτος 2024. Το βραβείο αφορούσε την αξιολόγηση επιπτώσεων των περιφερειακών στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης της περιόδου 2014-2020 που έγινε για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ στα τέλη του 2023.
Οι συστάσεις της αξιολόγησης υιοθετήθηκαν στο σύνολό τους και εφαρμόζονται ήδη από τα Προγράμματα της περιόδου 2021-2027. Η ίδια η αξιολόγηση παρουσιάστηκε ως βέλτιστη πανευρωπαϊκή πρακτική στο Δίκτυο Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής στις αρχές Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Τέσσερα χαρακτηριστικά έκαναν τη διαφορά στη βραβευμένη αξιολόγηση: η σε βάθος ανάλυση πολύ μεγάλου όγκου ετερογενών δεδομένων από διαφορετικές πηγές· η κατανόηση του περιβάλλοντος εφαρμογής της αναπτυξιακής πολιτικής για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα· η ακριβής διάγνωση και ιεράρχηση των προβλημάτων· η σύνθεση σαφώς διατυπωμένων, ρεαλιστικών, και εφαρμόσιμων συστάσεων.
Αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά σκιαγραφούν και την προσωπικότητα του Γιάννη Τόλια. Για πάνω από 25 χρόνια εργάζεται μεθοδικά από τη Λάρισα υποστηρίζοντας δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς στο σχεδιασμό, στην εφαρμογή, στην παρακολούθηση και στην αξιολόγηση αναπτυξιακών επενδύσεων που δημιουργούν μετρήσιμες επιπτώσεις, και θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Στηρίζεται στην ευγλωττία των αριθμών για να εντοπίσει τα ουσιώδη προβλήματα που απαιτούν λύση, για να χαράξει την πορεία προς το στόχο και για να ορίσει το εύρος των επιπτώσεων. Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για πραγματική λογοδοσία.
Το επιστημονικό του υπόβαθρο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού τον εφοδίασε, πέρα από τις αναλυτικές ικανότητες, με πρακτικότητα στη σκέψη, με σχεδιαστική προσήλωση σε δομές που λειτουργούν αποδοτικά και αντέχουν στο χρόνο, και με το αίσθημα της χρησιμότητας.
Στην επαγγελματική του διαδρομή είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί ενεργά, είτε ως μεμονωμένος εμπειρογνώμονας ή ως μέλος ευρύτερων ομάδων ειδικών, με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να διευρύνει τους ορίζοντές του σε αποστολές τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στην Ουκρανία, στο Λίβανο, στην Τυνησία, στην Αρμενία, στο Μαυροβούνιο, και στη Βόρεια Μακεδονία.
Συνεισφέρει εθελοντικά με την εμπειρία του σε τοπική κλίμακα υπηρετώντας ως μέλος των Μόνιμων Επιτροπών ΕΣΠΑ και Καινοτομίας του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο είναι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων μεγάλου όγκου (big data) σε όλον τον κύκλο ζωής της αναπτυξιακής πολιτικής ώστε να δημιουργούνται, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και με την άμεση εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών, ιδέες ικανές να οδηγήσουν σε καλύτερες αποφάσεις, καλύτερα αποτελέσματα και βελτιωμένη αποδοτικότητα.
Photo credits: Βασίλης Αγγλόπουλος