Επιμέλεια Κων/νος Κοντοκώστας
Τον Ιούνιο 2024 και μετά από 40 και πλέον έτη ολοκληρώθηκε για την Αναστασία Κουτσογιαννούλη, Πρόεδρο Εφετών Εφετείου Αθηνών, η προσφορά της στη δικαιοσύνη την οποία υπηρέτησε από διάφορες θέσεις και με διαφορετικές ιδιότητες.
Η Αναστασία Κουτσογιαννούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Λάρισας και φοίτησε στο 1ο Γυμνάσιο Θηλέων της πόλης. Εισήχθη στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μετά το πέρας των σπουδών της, υπηρέτησε τη νομική επιστήμη ως δικηγόρος του Πρωτοδικείου Λάρισας. Το έτος 1984, μετά από εξετάσεις διορίστηκε δικαστική γραμματέας στο Πρωτοδικείο Λάρισας και εν συνεχεία το έτος 1993 πραγματοποιώντας το όνειρό της, εισήλθε κατόπιν διαγωνισμού στο Δικαστικό Σώμα. Υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία Καλαμάτας, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Λάρισας και Τρικάλων, από το 2007 ως Πρόεδρος Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο Βόλου, όπου άσκησε και διοικητικά καθήκοντα, από το 2011 ως Εφέτης στα Εφετεία Χανίων, Αθηνών, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και τέλος ως Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Αθηνών προεδρεύοντας στις συνθέσεις των ΜΟΕ και των Πενταμελών Εφετείων μέχρι την αφυπηρέτησή της.
Οι υποθέσεις που χειρίστηκε στη σταδιοδρομία της ήταν πάρα πολλές και ορισμένες, κυρίως ποινικές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνία. Χαραγμένες στη μνήμη της θα μείνουν για πάντα η υπόθεση της δολοφονίας της φοιτήτριας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, Εύης Γατίδου, στην οποία εργάστηκε ως Ανακρίτρια, η υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών τον Απρίλιο του 2003 με τους 21 μαθητές Μακροχωρίου Ημαθίας, η δίκη της υπεξαίρεσης στο ΙΚΑ Καλλιθέας, στην οποία συμμετείχε ως Εφέτης στην Αθήνα, η εκδίκαση της οποίας διήρκεσε περίπου δύο έτη, αλλά και οι προσωπικές ιστορίες εκατοντάδων πολιτών οι οποίοι αναζητούσαν την προσωπική τους δικαίωση στα ακροατήρια των ελληνικών δικαστηρίων.
Παράλληλα με την επαγγελματική της πορεία δεν εγκατέλειψε ποτέ την προσπάθεια για συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση. Συνδύασε την άσκηση των καθηκόντων της με την απόκτηση δύο μεταπτυχιακών τίτλων από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με άριστα, στους τομείς του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου και του Αστικού Δικαίου ενώ παρακολούθησε πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων, μεταξύ των οποίων θέματα σχετικά με την παραβατικότητα ανηλίκων, την αγγλική νομική ορολογία αλλά και τη λογιστική και ελεγκτική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ομιλεί την Αγγλική και Γαλλική γλώσσα.
Συμμετείχε σε συνέδρια και ημερίδες με την ιδιότητα της εισηγήτριας και της ομιλήτριας ενώ ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία της ήταν η συμβολή της στη σύνταξη σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την Εφαρμογή του Μέτρου Κοινωφελούς Εργασίας ως εναλλακτική της φυλάκισης ποινή, όπου διετέλεσε Πρόεδρος της δωδεκαμελούς Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εμπειρία μοναδική καθώς είχε την ευκαιρία να συνεργασθεί με νομικούς από διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Αρωγοί και συμπαραστάτες ήταν ο ήδη αποβιώσας σύζυγός της Γεώργιος Ζαβάκος, Δασολόγος, Διδάκτωρ του ΑΠΘ, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας, η αείμνηστη μητέρα της Ανθή Κουτσογιαννούλη, εκπαιδευτικός, και τα δύο της παιδιά, Αχιλλέας Ζαβάκος και Μανώλης Ζαβάκος, ήδη δικηγόροι Λάρισας.
“Η ελληνική δικαιοσύνη έχει διανύσει σημαντική πορεία, με βελτιώσεις σε ζητήματα διαφάνειας και νομοθετικού εκσυγχρονισμού” αναφέρει η κα Κουτσογιαννούλη, ενώ πιστεύει ότι με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, θα ενισχυθεί η θέση της ως θεμελίου της δημοκρατίας μας.
Κοιτάζοντας το μέλλον της, ως ανθρώπου που μεγάλωσε με τις αξίες και τις ομορφιές της γενέτειράς της, νιώθοντας βαθιά αγάπη για την πόλη μας και τους ανθρώπους της, δηλώνει την επιθυμία της να προσφέρει εθελοντικά στα κοινά με τις γνώσεις και την εμπειρία της, επιστρέφοντας στη πόλη μας όσα αυτή της έχει δώσει.