Ο Λαρισαίος νομικός και Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και συνιδρυτής της Δικηγορικής Εταιρείας Μπαχάς, Γραμματίδης και Συνεταίροι, κ. Γιάννος Γραμματίδης υπήρξε εμπνευστής και συντονιστής δύο έργων υψηλής περιβαλλοντολογικής και συμβολικής αξίας, «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» και «Ξαναφυτεύουμε τους Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες», που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023 αντίστοιχα.
Όπου υπάρχει ένα «θέλω», υπάρχει κι ένα «μπορώ» είχε δηλώσει για τα δύο σπουδαία έργα ο κ. Γραμματίδης.
Το 2023 θα κλείσει με μία ακόμη αξιέπαινη πρωτοβουλία της οικογένειας Γραμματίδη, μία σπουδαία δωρεά στο Δήμο Λαρισαίων, ελάχιστη προσφορά στη μνήμη του Χρήστου (Τάκη) Γραμματίδη. Η δωρεά παραδόθηκε από τους γιους του Τάκη, Γιάννο και Στρατή Γραμματίδη, στον Δήμο Λαρισαίων την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, παρουσία του νυν Δημάρχου κ. Απόστολου Καλογιάννη και του νέου Δημάρχου Λαρισαίων κ. Αθανάσιου Μαμάκου, του νυν Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, φορέων και πλήθος κόσμου.
Η δωρεά εκτίθεται στην αίθουσα «Τάκης Τλούπας» στο δεύτερο όροφο του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας. Την εκδήλωση συντόνισε η κα Λένα Λιάγκουρα, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι κκ. Απόστολος Καλογιάννης και Θανάσης Μαμάκος, οι οποίοι εξήραν την πρωτοβουλία της οικογένειας Γραμματίδη και ο κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος εστίασε στην αξία της δωρεάς. Επίσης, η κα Λιάγκουρα διάβασε τις επιστολές που απέστειλαν στην οικογένεια οι Λαρισαίοι βουλευτές της ΝΔ, κκ. Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Γιάννος Γραμματίδης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στη σημασία των δωρεών της οικογένειας Γραμματίδη.
«Η ιστορία κάθε ατόμου έχει σημασία και προσθέτει αυτόματα το δικό της κομματάκι, μικρότερο ή μεγαλύτερο, στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η σημασία της ατομικής ιστορίας συνίσταται στο ότι θα πρέπει να συμβάλλει, στον βαθμό που της αναλογεί, στην διαμόρφωση της παγκόσμιας συνείδησης, στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής και της κοινωνίας και στην δικαίωση της ανθρώπινης ύπαρξης. Κανένα κομματάκι δεν είναι ασήμαντο γιατί απλούστατα καμμιά ζωή δεν είναι ασήμαντη. Φτωχός ή πλούσιος, γνωστός ή άγνωστος, δυνατός ή αδύναμος έχουν την συμβολή που τους αναλογεί σ’ αυτήν την αυτόματη διαδικασία» σημείωσε ο κ. Γιάννος Γραμματίδης και πρόσθεσε:
«Η ιστορική καταγραφή κάθε ζωής είναι κληρονομιά, συμβάλλει στην συνέχεια της μνήμης και στην διαμόρφωση παραδειγμάτων για την εξέλιξη των κοινωνιών. Η ιστορική καταγραφή έχει διάφορες μορφές και πρέπει να είναι υποχρέωση για κάθε φυσικό καταγραφέα. Ο φυσικός καταγραφέας είναι και θεματοφύλακας κάθε τέτοιας κληρονομιάς.
Στην δική μας οικογένεια, στην οικογένεια Γραμματίδη, ο αδελφός μου Στρατής κι εγώ είμαστε οι φυσικοί καταγραφείς και θεματοφύλακες της κληρονομιάς του πατέρα μας Χρήστου ή Τάκη Γραμματίδη. Είναι πίστη μας ότι, καταγράφοντας την ιστορία του, συμβάλλουμε στην διάδοση ενός παραδείγματος ζωής ικανού να διαμορφώσει συνειδήσεις και χαρακτήρες των νεότερων, να προβάλλει την δύναμη των ιδεών και να συμπληρώσει την ιστορία του τόπου που μας γέννησε, της Λάρισας».

Ακολούθως, μίλησε για τη δωρεά. Ειδικότερα ο κ. Γιάννος Γραμματίδης επεσήμανε: «Η δωρεά που αποφασίσαμε να κάνουμε στον Δήμο Λάρισας περιλαμβάνει το πλήρες αρχείο των εκδόσεων της εβδομαδιαίας εφημερίδας το ¨Νέον Βήμα» που εξέδιδε στη Λάρισα ο πατέρας μας από το 1958 μέχρι το 1967.
Η ύλη του Νέου Βήματος απεικονίζει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Λάρισας και της ευρύτερης γεωγραφικής της περιοχής της εποχής εκείνης, περιέχει έργα γνωστών και αγνώστων πεζογράφων και ποιητών, περιγράφει τοπικές συνήθειες κι έθιμα και, λόγω της πολιτικής ιδιότητας του Γραμματίδη, εκθέτει απόψεις και γεγονότα που στιγμάτισαν τόσο την τοπική όσο και την πανελλήνια μεταπολεμική ιστορία.
Αναφορές που φωτίζουν την εποχή της μετάβασης από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και του βασιλικού πραξικοπήματος και της αποστασίας, εποχή που αμαύρωσε την πολιτική ιστορία της Ελλάδας και οδήγησε στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Ποιοι άραγε γνωρίζουν ότι ο Χρήστος Γραμματίδης, όντας στρατιώτης, εξέδιδε την μόνη στρατιωτική εφημερίδα «Ο Κένταυρος» του Γ’ Σώματος Στρατού κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου;
Ότι ο Χρήστος ή Τάκης Γραμματίδης υπηρέτησε την γενέτειρά του Λάρισα ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, δημοσιογράφος, Βουλευτής και Υφυπουργός Γεωργίας;
Ποιοι άραγε θυμούνται τους αγώνες του Χρήστου Γραμματίδη για τους αγρότες, για την Εκκλησία, για την Παιδεία, για την δημιουργία υποδομών στον Νομό Λαρίσης που διευκόλυναν τη ζωή των τοπικών κοινωνιών, για τους παλαιούς πολεμιστές του Ν.751 και για τον επαρχιακό τύπο.
Ποιος άραγε θυμάται σήμερα ότι ήταν μόνον εκείνος από όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που αντιτάχθηκε σθεναρά στην συνταξιοδότηση βουλευτών με μόνο μία τετραετή βουλευτική θητεία;
Ποιος άραγε θυμάται την εθνική θέση του Χρήστου Γραμματίδη, που, αν και βουλευτής της ΕΡΕ, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης παροχής ψήφου ανοχής στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου για να αποφευχθούν εθνικές περιπέτειες;
Ποιος άραγε θυμάται ότι ήταν ο Χρήστος Γραμματίδης που στάθηκε στο πλευρό του Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι και του θανάτου του, χωρίς να μηδίσει, σε αντίθεση με άλλους καίτι προσκληθείς προς τούτο με σημαντικά για την εποχή εκείνη οικονομικά ανταλλάγματα;
Ποιος θυμάται ότι το Νέον Βήμα ήταν η πρώτη ελληνική εφημερίδα που ανέστειλε την λειτουργία της σε ένδειξη αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών;
Ποιος θυμάται ότι ο πατέρας μας, μαζί με εξέχοντες πολιτικούς εκείνης της εποχής, συμμετείχε σε αντιστασιακές δράσεις με σκοπό την ανατροπή του στρατιωτικού καθεστώτος;
Πόσοι γνωρίζουν ότι ο Χρήστος Γραμματίδης συνέβαλλε στην κοινοβουλευτική αποδοχή της μεταφοράς του διεθνούς αεροδρομίου από το Ελληνικό στα Σπάτα;
Τέλος, πόσοι γνωρίζουν ότι ο Χρήστος Γραμματίδης εθεωρείτο από τους καλύτερους ρήτορες και συχνότερους ομιλητές στην Βουλή των Ελλήνων;
Η δωρεά μας περιλαμβάνει ακόμα το σύνολο των Πρακτικών της Βουλής των Ελλήνων από το 1927 μέχρι το 1981 σε δερματόδετους τόμους που καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας και περιέχουν ομιλίες όλων των βουλευτών του Νομού Λαρίσης που συνέβαλλαν δραστήρια στην ανάπτυξη του Νομού μας.
Τέλος, η δωρεά μας περιλαμβάνει σπάνιους Χάρτες της Ελλάδας, καθώς και φωτογραφίες, παράσημα, διακρίσεις και προσωπικά αντικείμενα του Χρήστου Γραμματίδη και όλα τα βιβλία που έγραψε μέχρι και τον θάνατό του.
Η δωρεά μας αποτελεί συνέχεια της δωρεάς του αρχείου της στρατιωτικής εφημερίδας «Ο Κένταυρος» στο ιστορικό αρχείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού και, τέλος, 177 Λευκωμάτων και 111 Βιβλίων Φιλοσοφίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελασσόνας, στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης τραγωδίας των Τεμπών.
Όπως προ είπα, ο Στρατής κι εγώ ήμασταν μέχρι σήμερα οι θεματοφύλακες αυτής της κληρονομιάς. Δεν θεωρήσαμε ποτέ ότι ήμασταν ιδιοκτήτες της.
Σήμερα καθιστούμε τον Δήμο Λάρισας θεματοφύλακα αυτής της κληρονομιάς, ώστε να είναι για πάντα κομμάτι ιστορικό της Λάρισας πού τόσο αγάπησε ο πατέρας μας, υλικό μελέτης για κάθε ιστορικό και πηγή έμπνευσης για κάθε νέο άνθρωπο από το παράδειγμα ενός αγωνιστή της δημοκρατίας και της ζωής, όπως ο Χρήστος Γραμματίδης χαρακτήριζε τον ίδιο.