Η Φωτεινή Γράμψα γεννήθηκε και έζησε τα μαθητικά της χρόνια στη Λάρισα. Μεγαλωμένη σε μουσική οικογένεια, κόρη της καθηγήτριας βιολιού Ελεάννας Βλιτσάκη και του καθηγητή ανώτερων θεωρητικών μουσικής και διευθυντή του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας Γιάννη Γράμψα, ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας και ολοκληρώνοντας τις ωδειακές της σπουδές στο βιολί και στα Θεωρητικά (τάξη Νίκου Ευθυμιάδη, Γιάννη Γράμψα), ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές σπουδές στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας επιτυχώς εξετάσεις για την εισαγωγή της στην ειδίκευση του σολιστικού τμήματος βιολιού, κερδίζοντας μία από τις μόλις τέσσερις κενές θέσεις υποψηφίων.
Η Θεσσαλονίκη, ως πόλη των βιολιστών, πρόσφερε πολλές ευκαιρίες αξιόλογων συναυλιών, όπως η συμμετοχή σε συναυλίες με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ως κοντσερτίνο σε συναυλίες ορχηστρικών συνόλων νέων και παραγωγής όπερας, ως κορυφαία επί δύο έτη και σολίστ σε συναυλίες με την ορχήστρα του πανεπιστημίου.
Ολοκλήρωσε το 4ετές τμήμα του πανεπιστημίου με τον χαρακτηρισμό “Άριστα”, ενώ εισήχθη αμέσως μετά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με ειδίκευση στη μουσική δωματίου. Παράλληλα, παρακολουθεί επί σειρά ετών μαθήματα κλασικού τραγουδιού, masterclasses βιολιού με παγκοσμίου φήμης βιολονίστες καθώς και μαθήματα κατασκευής βιολιού, διευρύνοντας τις μουσικές της γνώσεις και δεξιότητες. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει κλασικό βιολί στο Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας.
Έχοντας μια πορεία μόλις λίγων ετών στη διδασκαλία του οργάνου, έχει ήδη προετοιμάσει μαθητές για διαγωνισμούς και εξετάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδας και έχει γευτεί τη χαρά της διάκρισης τόσο μέσα από τη συμμετοχή της ίδιας σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και προσωπικά ρεσιτάλ βιολιού σε πόλεις της Ελλάδας, όσο και μέσα από τη διάκριση των μαθητών της. Μέντορες και καθηγητές της στην ενήλικη πορεία της οι σολίστες Δανάη Μάτσκε, Ανδρέας Παπανικολάου, Δημήτρης Χανδράκης και Τίμος Αναστασιάδης.
Φέτος, οι μουσικές της αναζητήσεις απλώθηκαν προς ποικίλα μουσικά μονοπάτια, καθώς όπως ίδια πιστεύει, η μουσική δεν έχει φραγμούς και στεγανά με ταμπέλες ποιότητας. Αρκεί να την υπηρετείς βάζοντας το συναίσθημά σου σε ό,τι προσφέρεις μουσικά. Έτσι, μέσα σε λίγους μήνες στην πόλη μας, έγινε μέλος σε μουσικό σχήμα με D.J. και κρουστό σε ήχους ethnic, έκανε πολλές live εμφανίσεις σε ποικίλο πρόγραμμα jazz, rock, έντεχνο ελληνικό, συνόδεψε χορωδιακά σχήματα, έχοντας τη χαρά να συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Λέκκας στη Λάρισα και η Ρίτα Αντωνοπούλου στον Τύρναβο.
“Ως νέα καλλιτέχνης, τελειώνοντας τις βασικές μου πανεπιστημιακές σπουδές, μπήκα πολλές φορές στο δίλημμα να φύγω προς κάποια ξένη χώρα για συνέχιση των σπουδών μου προς κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ξένου πανεπιστημίου ή να συνεχίσω στη χώρα μου, να παλέψω στις δύσκολες για όλους μας οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Το σήμερα με κρατάει στην πόλη μου που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, γνώρισα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους των τεχνών και όχι μόνο, έκανα συνεργασίες με Λαρισαίους που αγαπούν την ποιοτική μουσική και γνώρισα γονείς που μου εμπιστεύτηκαν με μεγάλη αγάπη τα παιδιά τους στο ταξίδι της μουσικής εκπαίδευσης. Μου αρέσει που επέστρεψα και εργάζομαι στο χώρο που διδάχτηκα και αγάπησα τη μουσική, στο Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας. Η πορεία των γονιών μου αποτελεί φωτεινό φάρο καθοδήγησης και έμπνευσης για μένα” σημειώνει στα «Πρόσωπα».