Στους βασικούς άξονες της πολιτικής της νέας περιφερειακής αρχής εστίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας μιλώντας στον εκδότη, διευθυντή της εφημερίδας μας κ. Χρήστο Μπεχλιβάνο, στο στούντιο του larissanet.gr.
Οι άξονες αυτοί αφορούν έργα ανθεκτικότητας, πολιτισμού και επιχειρηματικότητας, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στη στήριξη της γεωργικής παραγωγής.
Μάλιστα όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης τα έργα ανθεκτικότητας και επιχειρηματικότητας είναι αυτά που χρειάζεται η Θεσσαλία σ αυτή την φάση για να “ μπορέσει να νιώσει ο πολίτης πιο ασφαλής” όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Επίσης στάθηκε και στο νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας στην Θεσσαλία το οποίο ξεκίνησε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “από το μηδέν” αλλά και στο Masterplan της Ολλανδικής εταιρείας HVA για την Περιφέρεια που σήκωσε αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκε.
Τα μεγάλα έργα και οι διαφορές με τους Ολλανδούς
Σε βάθος πενταετίας αναμένεται να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα ανθεκτικότητας για την Θεσσαλία ανέφερε ο κ. Κουρέτας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Πρόκειται για έργα ορεινής υδρονομίας τα οποία θα γίνουν σε συνδυασμό με τρία έργα τα οποία αποτελούν την “προμετωπίδα” της ανθεκτικότητας για την Περιφέρεια και δεν είναι άλλα από τα τρία φράγματα σε Σκοπιά, Μουζάκι και Πύλη.
Είναι τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα τα οποία βασίζονται στα σχέδια των Ολλανδών, καθώς όπως είπε όταν ανέλαβε την Περιφέρεια δεν βρήκε “ούτε μισή” αντιπλημμυρική μελέτη να υποβάλει για χρηματοδότηση, και θα χρηματοδοτηθούν με 2.6 δισ. ευρώ από το νεοσύστατο Οργανισμό Υδάτων.
Μέχρι στιγμής πάντως σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα έχουν γίνει αποκαταστάσεις δυσβατότητας κυρίως στα ποτάμια, στα ρέματα και στα αναχώματά, ενώ μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί επιπλέον έργα που αφορούν καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών.
Τα σχέδια των Ολλανδών για τα αντιπλημμυρικά έργα είναι στη σωστή βάση δήλωσε ο κ. Κουρέτας. Ωστόσο κάποια από τα στοιχεία που αναφέρονται στο Masterplan προκάλεσαν την αντίδραση του όταν έγιναν γνωστά.
Ερωτηθείς για τις βασικές διαφορές μεταξύ Περιφέρειας και ΗVA ο κ. Κουρέτας απαντά:
«Οι βασικές διαφορές δεν ήταν στα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά στο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης. Εμείς θέλουμε να μην υπάρχει ένα μοντέλο όπως στην Αγκόλα και στην Καμπότζη με μαζικές εκτάσεις και καλλιέργειες οι οποίες θα είναι προσβάσιμες σε εταιρείες που θα κάνουν συμφωνίες και θα έρθουν να καλλιεργειών εδώ στη Θεσσαλία. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις καλλιέργειες που υπάρχουν ήδη. Δηλαδή το βαμβάκι, τα κτηνοτροφικά φυτά, το καλαμπόκι, αλλά και τα αιγοπρόβατα, τα βοοειδή” ανέφερε ο κ. Κουρέτας επισημαίνοντας πως η γεωργική παραγωγή της Θεσσαλίας είναι “μια χαρά”. Όπως τόνισε το μεγάλο πρόβλημα στη Θεσσαλία είναι το υδατικό έλλειμμα. Ένα πρόβλημα που όπως υπογράμμισε πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα επόμενα χρόνια.
Νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας
Κλείνοντας το κεφάλαιο των έργων ανθεκτικότητας, ο Περιφερειάρχης απάντησε και για το νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία. “Το κέντρο που φτιάξαμε δεν υπήρχε. Έχουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι έξι αερολέσχες που πετάνε πάνω από την Θεσσαλία, μεταφέρουν την εικόνα στο Κέντρο και από εκεί πηγαίνει στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική Προστασία. Με τον δορυφόρο φαίνεται το γεγονός και στέλνει το όχημα στα πρώτα 5-6 λεπτά” τόνισε ο κ. Κουρέτας προσθέτοντας πως υπάρχουν πάνω από 200 χωματουργικά μηχανήματα σε διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, ενώ σύντομα η Περιφέρεια θα αποκτήσει και βανάκια με drones τα οποία θα επιτηρούν από ψηλά τις εκάστοτε επίμαχες περιοχές.
«Η Θεσσαλία ήταν η κοιτίδα του διαφωτισμού»
Για τον τομέα του Πολιτισμού ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως στις 4 Ιουλίου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιαστεί αναλυτικά το πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας από το καλοκαίρι μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο ο κ. Κουρέτας έδωσε ένα μικρό στίγμα των δράσεων που πρόκειται να γίνουν.
“Έχουμε ολόκληρη σειρά παραστάσεων και εκδηλώσεων που αφορούν τον διαφωτισμό της Θεσσαλίας με επίκεντρο κυρίως τον Παπαδιαμάντη” τόνισε ο Περιφερειάρχης ο οποίος χαρακτήρισε “κοιτίδα του διαφωτισμού της χώρας” την Θεσσαλία. Πρόσθεσε επίσης πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχεδιάζει τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις με γνώμονα αυτές να φτάνουν σε περιοχές όπου τα παιδιά εκεί δεν παρακολουθούν συχνά ένα θεατρικό έργο ή μία κινηματογραφική προβολή.
Υγεία, επιχειρηματικότητα και συνεργασίες
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με τον τρίτο άξονα της περιφερειακής αρχής Κουρέτα, την επιχειρηματικότητα. Ερωτηθείς σχετικά με τους τομείς που θα δώσει προτεραιότητα, ο κ. Κουρέτας ανέφερε την αγροδιατροφή, την υγεία, το περιβάλλον και τον τουρισμό. Τομείς οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν με 70 εκατομμύρια ευρώ όπως τόνισε. Ο κ. Κουρέτας επεσήμανε επίσης το συνεργατικό μοντέλο μεταξύ επιχειρήσεων και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ κλείνοντας ανέφερε τη δημιουργία του Ογκολογικού Κέντρου που θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια με 6 εκ. ευρώ και θα ανεγερθεί σε χώρο δίπλα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Τέλος ερωτηθείς εάν η Λάρισα μπορεί να θεωρηθεί “Ιατρούπολη”, ο κ. Κουρέτας συμφώνησε τονίζοντας πως αποτελεί ένα “κόμβο υγείας” για τον οποίο η Περιφέρεια θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξή του.