Η Σοφία Γουργουλιάνη είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα το «Νομικό Πλαίσιο και τις Οικονομικές Διαστάσεις της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Συμπαραγωγής», κάτοχος Master στο Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας από το Πανεπιστήμιο Bordeaux IV και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Ιατρικής, διακρίθηκε την προηγούμενη τριετία για την προσφορά του στον αγώνα κατά του Covid- 19 στην πόλη της Λάρισας, η Σοφία ωστόσο έχει χαράξει διαφορετική πορεία στη ζωή της.
Από πολύ μικρή γράφει, και συνεχίζει να γράφει: ποίηση, διηγήματα, θεατρικά κείμενα, δημοσιογραφικά κείμενα και κινηματογραφικές κριτικές. Πέρυσι μάλιστα μας συστήθηκε μέσω της ραδιοφωνικής διασκευής του θεατρικού μονόπρακτου «Fake News» από το Θεσσαλικό Θέατρο, μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα. Η ίδια έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στη larissanet: «Η παιδική μου ηλικία είχε κουκλοθέατρο στο Θεσσαλικό, και την πρώτη παράσταση που με σημάδεψε το “Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ” με την Άννα Βαγενά. Το “Fake News” είναι ένα κείμενο γραμμένο από τη Λάρισα και για τη Λάρισα.»
Η Σοφία Γουργουλιάνη γράφει πολύ και σχετικά με τη γραφή έχει αναφέρει: «Το δημοσιογραφικό κομμάτι το αγαπώ γιατί μου δίνει βήμα να εκφράζομαι για όσα αγαπώ. Μου δίνει την ευκαιρία, μ’ έναν τρόπο, να ταξιδεύω, να φεύγω, να γνωρίζω ανθρώπους, να μιλάω, να επικοινωνώ. Περισσότερο απ’ όλα όμως με γοητεύει η θεατρική γραφή. Το θέατρο είναι μια τέχνη συλλογική που απαιτεί ένα σύνολο ανθρώπων να διαβάσουν το ίδιο κείμενο, να το καταλάβουν αλλιώς και να του χαρίσουν ο καθένας τη δική του προσωπικότητα. Φεύγει από το χαρτί και ανεβαίνει στη σκηνή. Από κάποιους άλλους, όχι από σένα, τον συγγραφέα. Αυτό είναι που λατρεύω στο θέατρο.»
Εκτός των άλλων, η Σοφία Γουργουλιάνη, έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο ως εργαλείο στην υπηρεσία του ελληνικού τουρισμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Τα τελευταία χρόνια, ο κινηματογραφικός τουρισμός εξελίσσεται σε βιομηχανία με οργανωμένο σχεδιασμό και ξεκάθαρους οικονομικούς στόχους και δεν αποτελεί μια πρόσκαιρη μόδα. Άλλωστε έχει πραγματοποιήσει σχετική μελέτη από κοινού με τον Μιχάλη Ζουμπουλάκη, καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τέλος, όσον αφορά στη Λάρισα η ίδια την αγαπάει και όπως έχει πει την κουβαλάει πάντα μέσα της: «Η πόλη αυτή είναι μέσα μου παντού. Και δημιουργικά κάπου βρίσκεται σε όλα μου τα κείμενα.»
Λάμπρος Αναγνωστόπουλος