Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια λειτουργίας
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου (Α.Σ.Π.) ιδρύθηκε το 1922. Μετρά αισίως 100 χρόνια εύρυθμης λειτουργίας, με εξαίρεση ένα κενό 15ετίας, όπου υπήρξε μια γενικότερη κάμψη στο συνεταιριστικό κίνημα. Ωστόσο, τα τελευταία 6 χρόνια χάρη στον πρόεδρο Ιωάννη Κουκούτση, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τους συνεταίρους, εισήλθε και πάλι δυναμικά στον χώρο, αρχικά με τη συγκέντρωση και εμπορία σιτηρών.
Ο πρόεδρος του ΑΣΠ κ. Ιωάννης Κουκούτσης
Στη συνέχεια, ακολούθησε η δημιουργία ομάδων παραγωγών σιτηρών, βάμβακος και για πρώτη φορά σκόρδου. Να σημειωθεί ότι, παρόλο που η καλλιέργεια σκόρδου στην περιοχή του Πλατυκάμπου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ποτέ πριν δεν υπήρξε οργανωμένη ομάδα παραγωγών. Το δυναμικό του συνεταιρισμού ολοένα αυξάνεται και η πορεία του είναι ανοδική.
Κατόπιν προσπαθειών του προέδρου και της ομάδας σκόρδου, τον Μάρτιο του 2021 επετεύχθη η απόκτηση ταυτότητας για το σκόρδο Πλατυκάμπου, το οποίο πια ονομάζεται eNtopio και που σίγουρα συνειρμικά στο μυαλό όλων καταγράφεται ως ένα ντόπιο προϊόν.
Επιπλέον, έπειτα από αλλεπάλληλους εργαστηριακούς ελέγχους, το eNtopioPlatikampou «πέρασε τις εξετάσεις με ΑΡΙΣΤΑ», καθώς πήρε τις πιστοποιήσεις GLOBAL G.A.P, ISO, όπως και το σήμα πιστοποίησης A.F.Q απ’ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δ. Κουρέτα, το σκόρδο Πλατυκάμπου έχει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την επίδραση πάνω στα ανθρώπινα κύτταρα. Το γεγονός αυτό κίνησε το ενδιαφέρον της μεγάλης ιαπωνικής εταιρίας Wakunaga, εκπρόσωποι της οποίας επισκέφθηκαν το 2020 τον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου, καθώς και τα χωράφια όπου παράγεται το σκόρδο. Έκτοτε, προχώρησαν σε ετήσιες λήψεις δειγμάτων.
Δυο χρόνια αργότερα, το 2022 ως αποτέλεσμα των εργαστηριακών τους ελέγχων, διαπιστώθηκε η εξαιρετικά υψηλή ποιότητα και οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου Πλατυκάμπου που το καθιστούν παγκοσμίως ανώτερο. Μάλιστα, η εταιρία Wakunaga, δήλωσε την πρόθεσή της όχι μόνο για συνεργασία, αλλά και για δημιουργία εργοστασιακής μονάδας μεταποίησης σκόρδου στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την παραγωγή του best seller σκευάσματός της που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.
Παράλληλα, σημαντικό θα είναι το κέρδος για τους παραγωγούς του eNtopio σκόρδου, διότι οι Ιάπωνες σκοπεύουν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Τέλος, ο Συνεταιρισμός ευελπιστεί ότι, μέσω προγράμματος που εξήγγειλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα επιτευχθεί ο στόχος της κατοχύρωσης του eNtopio σκόρδου Πλατυκάμπου ως προϊόν Π.Ο.Π.
Τα «ΠΡΟΣΩΠΑ» συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Ιωάννη Κουκούτση, ο οποίος έχει σταθερή πορεία τόσο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Από την 1/9/2022 υπηρετεί ως αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης & Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Κιλελέρ. Έχει διατελέσει για δυο θητείες Αντιδήμαρχος Δ.Ε. (Δημοτικής Ενότητας) Πλατυκάμπου.
Παράλληλα, είναι αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας), ενώ αναδείχθηκε γραμματέας στο παρελθόν και εν ενεργεία μέλος Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Πηνειού.