Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση ενεργοποίησης πολιτών, πρωτοπόρα σε πανελλαδικό επίπεδο, που καταφέρνει με υπομονή και επιμονή να ανοίγει νέους δρόμους…
Για τους συμμετέχοντες ο όρος «Αυτισμός» δεν είναι ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα, αλλά η εκκίνηση της προσπάθειας που στοχεύει – με τρόπο οργανωμένο – να δώσει λύσεις.
Η Έρη Καλογεροπούλου – πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας – αναφέρεται στη στιγμή που ξεκίνησαν όλα… «Το 1998 μία μικρή ομάδα γονέων παιδιών με αυτισμό στη Λάρισα, απελπισμένοι από την έλλειψη υπηρεσιών, αποφασίσαμε την ίδρυση του Συλλόγου με σκοπό τη στήριξη ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και των οικογενειών τους.
Σε αυτή την προσπάθεια στάθηκαν στο πλευρό μας δεκάδες φίλοι και Λαρισαίοι πολίτες οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός δικτύου αλληλεγγύης. Πρόκειται για μια από τις πρώτες στιγμές πανελλαδικά όπου μια ευρύτερη κοινότητα κινητοποιείται προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων ατόμων με αυτισμό, συμβάλλοντας σημαντικά στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος».
Ιδιαίτερη σημασία έχει η καταγραφή του αποτυπώματος αυτής της παρουσίας με την κα. Καλογεροπούλου να επισημαίνει πως «μέσα από τη δράση του Συλλόγου με την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων άρχισαν να αναδεικνύονται έννοιες όπως πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση, εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό, ποιότητα ζωής και κοινωνική ένταξη, εισάγοντας ένα νέο πλαίσιο αναφορικά με τη μέριμνα και διαχείριση της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος στην Ελλάδα.
Σήμερα η δράση μας έχει πλέον πανελλαδική εμβέλεια. Τα μέλη, γονείς και εθελοντές, στηρίζουν τις δραστηριότητές μας και συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
Ο Σύλλογος λειτουργεί τρεις δομές, οι οποίες χρηματοδοτούνται και εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας: Οικοτροφείο «Ελευθερία», Κέντρο Ημέρας «ΧΑΡΑ Ι» και Κέντρο Ημέρας «ΧΑΡΑ ΙΙ». Μέρος των λειτουργικών μας εξόδων καλύπτονται από δωρεές.
Επίσης με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας λειτουργεί Γραμμή Στήριξης για ψυχολογική – κοινωνική στήριξη (2410 613112).
Το 2007 υλοποιήσαμε πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης οικογενειών του Υπουργείου Παιδείας σε 30 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Μέσω του προγράμματος παρήχθη σημαντικό εκπαιδευτικό ενημερωτικό υλικό και με την υποστήριξή μας δημιουργήθηκαν οκτώ νέοι σύλλογοι.
Το 2021 δημιουργήσαμε τη διαδικτυακή νομική βάση «ΔικαίωμΑ», www.dikaioma.autismthessaly.gr με στόχο την πληροφόρηση των ατόμων με ΔΑΦ και των οικογενειών τους, σε θέματα που άπτονται του νομικού πλαισίου των δικαιωμάτων τους.
Εξίσου σημαντικές είναι αυτοχρηματοδοτούμενες δράσεις όπως: διοργάνωση συνεδρίων/εκπαιδευτικών προγραμμάτων, λειτουργία ομάδων υποστήριξης οικογενειών και αδερφών, εθελοντική δράση για οικογένειες σε Λάρισα και Βόλο, ενημερωτικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας».
«Παρότι παραμένουν άγνωστες οι αιτίες που προκαλούν τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, η έρευνα έχει καταστήσει σαφές ότι η εντατική πρώιμη παρέμβαση κατά την προσχολική ηλικία, η δια βίου εκπαίδευση και υποστήριξη είναι κυρίαρχης σημασίας καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό να βελτιώσουν τις μαθησιακές, επικοινωνιακές και κοινωνικές τους δεξιότητες και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους» δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας, υπογραμμίζοντας το ισχυρό μήνυμα που στέλνει ο φορέας: «Η δημιουργία ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς, με κατανόηση και αποδοχή, η ανάπτυξη εξειδικευμένων δομών, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και η προώθηση λύσεων για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους αποτελούν τις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η λειτουργία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας».