H Marie Curie είχε πει «Πάνω απ’ όλα πρέπει να έχουμε επιμονή και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι ότι είμαστε προικισμένοι για κάτι, και αυτό το κάτι, με οποιοδήποτε κόστος, πρέπει να επιτευχθεί». Κάπως έτσι μάλλον σκέφτηκαν και οι συνιδιοκτήτριες του Διαγνωστικού Εργαστηρίου Βιοπαθολογίας – Μικροβιολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής βιοGenetika όταν πήραν την απόφαση να επενδύσουν στη δημιουργία ενός σύγχρονου εξειδικευμένου διαγνωστικού εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής.
Τέσσερα χρόνια και μια πανδημία αργότερα επανέρχονται, ανοίγοντας τους ορίζοντες τους και προσθέτοντας και το Μικροβιολογικό-Βιοπαθολογικό κομμάτι στο εγχείρημά τους, με στόχο ένα εργαστήριο το οποίο απευθύνεται σε όλους, ένα εργαστήριο το οποίο παρέχει τη δυνατότητα των απλών εξετάσεων ρουτίνας, της περαιτέρω διερεύνησης, όπου θεωρηθεί απαραίτητο, της εξειδικευμένης ανάλυσης και αξιολόγησης, σε περιπτώσεις γενετικών νοσημάτων και της καθοδήγησης σε ασθενείς και οικογένειες με ιστορικό κληρονομικών γενετικών διαταραχών. Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα!
Η Χριστίνα Βαρσαμοπούλου αποφοίτησε από το τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση στη Μοριακή Βιολογία, Γενετική και Βιοτεχνολογία. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τις οποίες και ολοκλήρωσε το 2014, παίρνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο στην Αναπαραγωγική Βιολογία. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στις τεχνικές της ART, καθώς και του προγεννητικού ελέγχου.
Ασχολήθηκε με την ανάλυση, την κρυοσυντήρηση και την επεξεργασία του σπέρματος για IVF, μικρογονιμοποιήση (ICSI) και ενδομήτρια σπερματέγχυση. Εκπαιδεύτηκε σε ιδιωτικό κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης και εργάστηκε με πρόγραμμα κατάρτισης στην μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του Ιασώ Θεσσαλίας.
Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα στη Γενετική συμβουλευτική καθώς και ειδική επιμόρφωση πάνω στην αλληλούχιση νέας γενιάς (NGS). Είναι υπεύθυνη του τμήματος διερεύνησης γυναικείας και ανδρικής υπογονιμότητας καθώς και του ορμονολογικού τμήματος.
«Η απόφαση για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου ήταν κάτι που υπήρχε πάντα στο μυαλό μου, χρειάστηκαν μόνο οι κατάλληλοι άνθρωποι να μοιραστούμε το ίδιο όραμα και ένα έναυσμα για να πάρει αυτή η ιδέα σάρκα και οστά.» Και ποιο ήταν αυτό το έναυσμα; «Σε μια φίλη από κοντινή πόλη που αντιμετώπιζε ένα σοβαρό θέμα υγείας συστήθηκε να μεταβεί στην Αθήνα για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση. Και τότε σκέφτηκα, η γνώση υπάρχει γιατί να μην χρησιμοποιηθεί ώστε να μπορεί και σε μια πόλη στο κέντρο της Ελλάδας να πραγματοποιηθεί όλη η εργαστηριακή διαδικασία; Σκοπός μας πλέον γίνεται να συνδυαστούν οι γνώσεις του βιοπαθολόγου, του βιοχημικού, του μοριακού βιολόγου, του γενετιστή και των άλλων επαγγελματιών του κλάδου της υγείας ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή διαχείριση κάθε εξεταζόμενου».
Αντίστοιχη οπτική έχει και η Ελένη Τόσκα, πτυχιούχος του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις Εφαρμογές Μοριακής Βιολογίας, Μοριακής Γενετικής και Διαγνωστικούς Δείκτες μέχρι το 2012. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών ασχολήθηκε με την ανίχνευση των highrisk τύπων του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), συμμετέχοντας σε δυο δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.
«Στόχος μας είναι η χρήση των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων στην καθημερινή διαγνωστική προσέγγιση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένας συνδυασμός της χρήσης βιοχημικών, ανοσολογικών, γενετικών εξετάσεων στην καλύτερη πρόγνωση, διάγνωση και αντιμετώπιση σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στην υπογονιμότητα ή τις καθ’ έξιν αποβολές. Αυτό ακριβώς μας ενδιέφερε κι εμάς να κάνουμε στο εργαστήριό μας, να θέσουμε κάθε εργαστηριακή μέθοδο που χρειάζεται στην υπηρεσία του κλινικού ιατρού, ώστε μετά την ολοκλήρωση των διαγνωστικών εξετάσεων και την άμεση επικοινωνία με το εργαστήριο και τον υπεύθυνο κάθε τμήματος για οτιδήποτε προκύψει, να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πρόβλημα του ασθενούς».
Η Ελένη Τόσκα το 2014 ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στη Γενετική Ανθρώπου, στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο εξειδικεύτηκε στη διερεύνηση των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων σχετικά με την πρόληψη, τη θεραπεία και τη διάγνωση των μονογονιδιακών και πολυπαραγοντικών γενετικών νοσημάτων. Από το 2015 εργάστηκε στο διαγνωστικό εργαστήριο αναφοράς Labnet ως Βιοχημικός. Είναι υπεύθυνη του βιοχημικού τμήματος καθώς και του τμήματος κυτταρογενετικής.
Η Ελίνα Δραχμάνη αποφοίτησε από το τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση στη Μοριακή Βιολογία, Γενετική και Βιοτεχνολογία. Το 2014 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αναπαραγωγική Βιολογία στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στις τεχνικές της ART, καθώς και του προγεννητικού ελέγχου.
Ασχολήθηκε με την ανάλυση, την κρυοσυντήρηση και την επεξεργασία του σπέρματος για IVF, μικρογονιμοποιήση (ICSI) και ενδομήτρια σπερματέγχυση. Έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Κλινική Εργαστηριακή Διαγνωστική στο πεδίο της Αιματολογίας καθώς και εξειδικευμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα στη Γενετική Συμβουλευτική. Από το Ιανουάριο του 2015 ως και τον Ιούνιο του 2018 εργάστηκε σε μεγάλο διαγνωστικό εργαστήριο της πόλης ως Βιολόγος και Υπεύθυνη Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το ISO 15189. Είναι υπεύθυνη του μοριακού και του ανοσολογικού τμήματος στο εργαστήριο βιοGenetika καθώς και Υπεύθυνη Διαχείρισης Ποιότητας.
«Παρά το γεγονός ότι η επαγγελματική επιτυχία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στα πρόσωπα του εργαστηρίου, να μην ξεχνάμε ότι εκείνο που μιλάει πρώτο είναι η ποιότητα, η αξιοπιστία και η ίδια η εργαστηριακή διάγνωση στη βάση της. Το προσωπικό του εργαστηρίου εκπαιδεύεται συνεχώς, ενημερώνεται για τα νέα δεδομένα στο χώρο, παρακολουθεί σεμινάρια και μετεκπαιδεύσεις ώστε να βρίσκεται πάντα στο κέντρο των εξελίξεων γύρω από την υγεία.
Το εργαστήριο σε όλους τους τομείς του ακολουθεί αυστηρό εσωτερικό έλεγχο ποιότητας καθώς και διεργαστηρικαούς ελέγχους ποιότητας από φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, όπως η ελληνική αιματολογική εταιρεία, το instand και το ukneqas. Με τον τρόπο αυτό καθώς και με την αυτοματοποιημένη ροή εργασιών και τον καταμερισμό εργασιών στο κάθε άτομο του προσωπικού καταφέρνουμε να έχουμε αποτελέσματα με μηδαμινή πιθανότητα σφάλματος».
Κάθε επαγγελματικό βήμα κρύβει ένα ρίσκο, μια απόφαση να εγκαταλείψεις το comfortzone σου και να κολυμπήσεις στην ανοιχτή θάλασσα των ευκαιριών και των σκοπέλων. Σε ένα τέτοιο βήμα όμως το επιστημονικό υπόβαθρο, η προσήλωση στο στόχο, η δια βίου εκπαίδευση και η αγάπη για αυτό που κάνεις αποτελούν τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη πορεία και οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου βιοGenetika ήρθαν για να μας το αποδείξουν. Άλλωστε στην επιστήμη, όσο ενδιαφέρον κι αν έχουν οι άνθρωποι, τα δεδομένα είναι εκείνα που κάνουν τη διαφορά.