Από τη Δημοτική Πινακοθήκη στις Αθηναϊκές γκαλερί
Γεννημένη στο Λονδίνο το 1990, η εικαστικός, ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων, Αντιγόνη (Νίνα) Καψάλη είναι μια από τις πλέον υπερδραστήριες και ανερχόμενες επαγγελματίες στο χώρο των τεχνών.
Μεγάλωσε στη Λάρισα σε ένα περιβάλλον με μεγάλη αγάπη και εκτίμηση για τις τέχνες, καθώς οι γονείς της φρόντισαν να της δώσουν ερεθίσματα, για μια «καθολική μόρφωση», που περιελάμβαναν μεταξύ των άλλων, τακτικές επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα και συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το 2007, εισήχθη ως ταλέντο στην Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλώρινα απ΄ όπου αποφοίτησε με άριστα με καθηγητή κατεύθυνσης τον Γιάννη Ζιώγα. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε στην Αθήνα ως Art Director σε όμιλο επικοινωνιών, και έπειτα μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Birkbeck London University.
Παράλληλα με τις σπουδές της εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο European School of Economics ενώ την ίδια περίοδο ολοκλήρωσε και τη μουσειακή της πρακτική στο «The Foundling Museum».
Το 2016 επιστρέφει στην Ελλάδα και εργάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα ως εικαστικός στο ελεύθερο εργαστήρι, κάνει ξεναγήσεις στη μόνιμη συλλογή και επιμελείται εικαστικές εκθέσεις στο μουσείο. Εκείνη που ξεχωρίζει από τη χρονιά αυτή είναι μεταξύ άλλων το «Fashion Now» που ήταν και η πρώτη ομαδική έκθεση που σχεδίασε.
Την επόμενη χρονιά προσλαμβάνεται ως αναπληρώτρια εικαστικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Λάρισας, εκλέγεται Πρόεδρος στο Σωματείο Εικαστικών Λάρισας «8» ενώ συνεχίζει να σχεδιάζει και να επιμελείται εκθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται οι τίτλοι των: «Προίκα» στο Μουσείο Λαϊκής τέχνης και παράδοσης Αγγελική Χατζημιχάλη στην Αθήνα το 2018, και «Μαργαρίτες» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα το 2021.
Το 2022 ξεκινάει μια γόνιμη συνεργασία με το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης και την εκδοτική Θράκα και έτσι γεννιούνται μεταξύ άλλων οι εκθέσεις «Poetic Ambience» (2021), «Νέκυια» (2022), «Love Stories» (2023).
Το καλοκαίρι του 2022, στην Τήνο συναντά τον Γιώργο Γεωργακόπουλο επιμελητή εκθέσεων και ιδρυτή της Cheapart, και ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην επιμέλεια. Τον Δεκέμβριο του 2022 επιμελείται την έκθεση «Rituals» για την «Cheapart: Desire for art» στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2023 την έκθεση «Your Bed» για την διεθνή έκθεση «Back to Athens 10/ International Art Meeting 2023: Geometry of racional». Τον Δεκέμβριο του 2023 συνεργάζεται σε ένα ακόμη project της διοργάνωσης αυτής, στην «Cheapart: Curious Worlds 2023», με την επιμελητική πρόταση «Microworlds».
Στην πορεία της ως επιμελήτρια, ένα project που διαφέρει από τα υπόλοιπα είναι ο σχεδιασμός της επετειακής έκθεσης «100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος» που παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Γεωργίου Αγγελίνη – Πίας Χατζηνίκου.
H έκθεση αποτελούσε μια οπτική και ακουστική αφήγηση της ζωής του διαπρεπή στο εξωτερικό, Έλληνα σολίστ του πιάνου, Διευθυντή Ορχήστρας και μουσικοπαιδαγωγού Γιώργου Χατζηνίκου.
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως αναπληρώτρια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ως ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων και συμμετέχει ως εικαστικός σε εκθέσεις, με πιο πρόσφατες, τις συμμετοχές της στο Platforms project και στο Fokianou Art Space με την ομάδα εικαστικών «Eco Flaneur».
«Η τέχνη σου προκαλεί ένα αίσθημα ελευθερίας, είτε όταν είσαι δημιουργός είτε όταν αφήνεσαι σ’ εκείνη…» μας λέει η πολλά υποσχόμενη νεαρή εικαστικός.
Κωνσταντίνος Κοντοκώστας