Φωτ. prosopa.net/Θανάσης Καλιακούδας
Το 2022 για την Αλέκα Κωνσταντινίδου αποτελεί σταθμό για την καριέρα της. Η έμπειρη δικηγόρος ως νομική εκπρόσωπος των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου για παραπάνω από 20 χρόνια έπρεπε να κάνει ότι ήταν νομικά δυνατό για να κρατήσει τα Εκπαιδευτήρια ανοιχτά και να καθησυχάσει εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που αγωνιούσαν για το μέλλον τους.
Η Αλέκα Κωνσταντινίδου, γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε στη Νομική σχολή της Αθήνας. “Η άσκηση της δικηγορίας υπήρξε όνειρό μου από τα εφηβικά μου χρόνια, χωρίς να μπορώ σήμερα να πω τι ενεργοποίησε αυτή μου την επιθυμία. Η Αθήνα ήταν και είναι το κέντρο βέβαια της Ελλάδας και για μένα είναι και σήμερα, η αγαπημένη μου πόλη. Την δεκαετία του 1980 δεν υπήρχε η άμεση ενημέρωση και το να ζεις στην πόλη αυτή σήμαινε ότι ήμασταν στο κέντρο των γεγονότων, κάτι πρωτόγνωρο για εμάς τους επαρχιώτες” μας λέει για τα φοιτητικά της χρόνια στην Αθήνα.
Μετά την αποφοίτησή της άρχισε την άσκησή της στη Λάρισα, δίπλα σε έναν άνθρωπο που όπως μας εξηγεί καθόρισε τον τρόπο που αργότερα θα ακολουθούσε το επάγγελμά της, τον Πάνο Ανεστόπουλο, ο οποίος έφυγε πριν λίγα χρόνια από τη ζωή.
«Αμέσως ενεργοποιήθηκα στην δικηγορία και ασχολήθηκα, όπως όλοι τότε οι δικηγόροι, με όλους τους κλάδους δικαίου, κάτι που θεωρώ δύσκολο μεν, αλλά ενδιαφέρον περισσότερο. Άλλωστε στην επαρχία η επιλογή του νομικού συμπαραστάτη νομίζω ότι γίνεται κυρίως με κριτήρια προσωπικά και όχι με βάση εξειδικεύσεις», μας εξηγεί για τα πρώτα της βήματα στη δικηγορία και προσθέτει: «Ανήκω στην γενιά των δικηγόρων που ζήσαμε τις μεγάλες αλλαγές στο επάγγελμά μας. Άλλη ήταν η μορφή της δικηγορίας που διδαχθήκαμε και ασκήσαμε εξ αρχής και άλλη σήμερα.
Συρρίκνωση σημαντική της δικηγορικής ύλης, απομάκρυνση των δικηγόρων από τον φυσικό τους χώρο, δηλαδή τα δικαστήρια, μεγάλη και διαρκής αλλαγή των βασικών κωδίκων δικαίου και επιβάρυνση οικονομική σημαντική για τον πολίτη, που όμως μέχρι σήμερα δεν έφεραν το «επιδιωκόμενο» αποτέλεσμα, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Προχώρησα βήμα βήμα στην άσκηση του επαγγέλματός μου και χειρίστηκα πολλές υποθέσεις, διεκδίκησα ως γυναίκα την θέση μου στον χώρο αυτόν και κέρδισα την αποδοχή με προσωπικό αγώνα και εργασία επίπονη».
Η κα Κωνσταντινίδου θεωρεί ότι τα βασικά προσόντα ενός δικηγόρου – νομικού συμπαραστάτη είναι η κατάρτιση, ειλικρίνεια, συνέπεια και κυρίως η μαχητικότητα. Να πιστεύει ο δικηγόρος στο δίκαιο του εντολέα του και να το υπερασπίζεται με όλες του τις δυνάμεις. Να μην επαναπαύεται και να μην προδίδει την εμπιστοσύνη του ανθρώπου που του αναθέτει την υπόθεσή του. «Εγώ αυτά είχα ως γνώμονα στην καριέρα μου και έτσι υπηρετώ το λειτούργημα του Δικηγόρου» μας λέει.
Σημαντικό ρόλο στην πορεία της κας Κωνσταντινίδου παίζει η οικογένειά της. Ο σύζυγος της που είναι αρωγός σε κάθε της προσπάθεια και τα τρία της παιδιά που ήδη έχουν ολοκληρώσει την Πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση.
Η φετινή χρονιά ήταν πολύ σημαντική και με προκλήσεις για την ίδια. Για πάνω από 20 χρόνια εκπροσωπεί τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου, με τις αρχές και τη δυναμικότητα της εκλιπούσας να αποτελούν έμπνευση για την ίδια. Ο «αγώνας» που έδωσε για να κρατήσει τα Εκπαιδευτήρια ανοιχτά θα αποτελέσει «σταθμό» για την έμπειρη δικηγόρο.
«Κλήθηκα λοιπόν αυτήν την χρονιά να υπερασπισθώ το έργο της και να μην αφήσουμε αυτό βορά σε κάποιους που το εποφθαλμιούσαν. Όλο αυτόν τον χρόνο, χωρίς να αφήσω βέβαια τις άλλες μου επαγγελματικές υποχρεώσεις, αφοσιώθηκα στο να αντιμετωπίσω τον «πόλεμο» που κήρυξαν στο σχολείο και στον ίδιο τον κ. Ράπτη, τον οποίο εκτιμώ και αναγνωρίζω ως έναν έξυπνο, πολύ καλλιεργημένο και ικανό άνθρωπο, τίμιο εργοδότη και άριστο εκπαιδευτικό.
Αν και δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου, θα πω ότι κυριολεκτικά «πολέμησα» με όλες μου τις δυνάμεις για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, πετύχαμε να κρατήσουμε το Σχολείο ανοιχτό και πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην τελική και οριστική δικαίωση. Σταθμός λοιπόν το 2022 στην καριέρα μου”.