Το άθλημα της πάλης, αν και είναι ένα άθλημα που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα «αναγνωρίσμο» στη χώρα μας, δε λαμβάνει το χώρο που του ανήκει στη δημοσιότητα και πολλές επιτυχίες αθλητών περνάνε χωρίς να συγκινήσουν την πλατιά μάζα των φιλάθλων.
Άξια εκπρόσωπος της πάλης είναι και η Λαρισαία Αικατερίνη Ειρήνη Πιτσιάβα, που συμπληρώνει 20ετία στο συγκεκριμένο άθλημα, αγωνιζόμενη μάλιστα στην… άμμο. Εκεί που «έχτισε» τα όνειρά της και τα πάει περίφημα, αποδεικνύοντας ότι και στην άμμο μπορείς να χτίζεις παλάτια.
Η αθλήτρια του Ογχηστού Πλατυκάμπου γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1994 και ξεκίνησε την ενασχόλησή της με το άθλημα της πάλης το 2003. Αποκτώντας εμπειρίες κατάφερε να διακριθεί από νωρίς στο χώρο και το 2008 επιλέγεται από την Εθνική ομάδα Judo, μένοντας ως οικότροφη στην Κατερίνη μέχρι και 2010, καταγράφοντας και στο συγκεκριμένο άθλημα πανελλαδικές αλλά και διεθνείς διακρίσεις.
Αφήνοντας το τζούντο μεταπήδησε στο άθλημα της πάλης το 2011 και από την αρχή άρχισε στο παλμαρέ της να καταγράφει επιτυχίες, αλλά ως ανήσυχο πνεύμα συνέχισε την αναζήτηση. Τρία χρόνια μετά ξεκίνησε να συμμετέχει στις αθλητικές διοργανώσεις της πάλης σε άμμο. Η αλλαγή αυτή έφερε τα… συνήθη αποτελέσματα για την Κατερίνα Πιτσιάβα, που συνέχισε να κατακτά διακρίσεις και μετάλλια, με αποκορύφωμα την κατάκτηση της κορυφής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2018 στην Ουκρανία.
Αν και από το 2021 έχει ξεκινήσει να ασχολείται και με την προπονητική σε παιδικές και εφηβικές ομάδες δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται, και μάλιστα το καλοκαίρι του 2022 ήταν μέσα στα κορυφαία ονόματα του αθλήματος στην κατηγορία της στους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, έστω και αν δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο, το οποίο και χάθηκε στις λεπτομέρειες.
Ως κορυφαία της στιγμή θεωρεί την επιλογή της ως σημαιοφόρος στην τελετή λήξης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μία «απερίγραπτη» στιγμή, ενώ μιλώντας για το άθλημα της πάλης στην άμμο έχει τονίσει:
«Η πάλη στην άμμο είναι ένα αγώνισμα που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του λαού μας. Είναι πολύ πιο απλή σε κανονισμούς χωρίς ειδικές απαιτήσεις στην προπόνηση. Απλά χρειάζεται οι αθλητές που παίρνουν μέρος να είναι εξοικειωμένοι με τις καιρικές συνθήκες».
Τούτη τη στιγμή το beach wrestling δεν ανήκει στα Ολυμπιακά αθλήματα. Όμως, όλα μπορεί να αλλάξουν μετά και τη δημόσια ανακοίνωση του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και μέλος της ΔΟΕ κ. Λάλοβιτς ότι το Beach wrestling είναι πολύ πιθανό να ενταχθεί στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 2024. Η Ελλάδα όχι απλά θέλει, αλλά ανυπομονεί να γίνει Ολυμπιακό άθλημα η Πάλη στην άμμο. Λόγω της χώρας μας και των μεγάλων παραλιών, μπορεί η Ελλάδα να γίνει επίκεντρο του beach wrestling.