Η Ελένη Καρέτση είναι Επιμελήτρια Α΄ στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύθηκε στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία στην Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2002-2007) και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου (αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 2004).
Εργάστηκε στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως Επιστημονικός Συνεργάτης ν. 407/80 από το 2007 έως το 2009. Κατείχε θέση Επικουρικού Ιατρού στην Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2008 έως το 2010. Το 2011 έλαβε θέση Επιμελήτριας Β΄ στην Πνευμονολογική Κλινική και σήμερα κατέχει τη θέση της Επιμελήτριας Α΄.
Διετέλεσε υπεύθυνη για την οργάνωση και έναρξη λειτουργίας του εργαστηρίου Εργοσπιρομετρίας καθώς και του εργαστηρίου Πνευμονικής Αποκατάστασης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2012. Θεωρώντας ότι «αυτό που κάνεις πρέπει να το αγαπάς» συμμετέχει σε όλο το φάσμα του κλινικού έργου της Πνευμονολογικής Κλινικής (διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση νοσηλευόμενων ασθενών, εφημερίες στην κλινική και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, αξιολόγηση – επανεκτίμηση ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία).
Όμως η επεμβατική Πνευμονολογία αποτελεί έναν βασικό τομέα που την ενδιαφέρει από την αρχή της ειδικότητας, με τη βρογχοσκόπηση που κατά κύριο λόγο αφορά τη διαγνωστική προσέγγιση του καρκίνου του πνεύμονα, να αποτελεί κομμάτι της καθημερινής της πρακτικής έως σήμερα.
Με στόχο την παρακολούθηση των εξελίξεων στις επεμβατικές μεθόδους συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ERS) για τον ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS) σε εξειδικευμένα τμήματα επεμβατικής πνευμονολογίας Νοσοκομείων της Ευρώπης και έλαβε την πιστοποίηση για τη διενέργεια ΕBUS-βρογχοσκοπήσεων.
Το 2018 ανέλαβε την οργάνωση και έναρξη του εργαστηρίου EBUS-βρογχοσκοπήσεων στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όταν δεν υπήρχε αντίστοιχο εργαστήριο σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο εκτός της περιφέρειας Αθηνών.
Με γνώμονα το ρητό του Ιπποκράτη «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν» εκτός από τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα ασχολείται και με την πρόληψή του, συμμετέχοντας από την άνοιξη του 2021 στο ιατρείο προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα που έχει στόχο την πρώιμη διάγνωση ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί πλήρης ίαση.
Επιπλέον είναι διδάσκουσα στα μεταπτυχιακά προγράμματα Σπουδών «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» και «Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τίτλο: «Διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων» και έχει πιστοποίηση για διδασκαλία στην ανοικτή εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων – κεφαλαίων σε βιβλία. Έχει συμμετοχή με περισσότερες από 50 ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, αποσπώντας βραβεία για εργασίες και βραβείο ερευνητικής υποτροφίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Έχει συμμετάσχει επίσης ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε συμπόσια και συνέδρια.
Έχει περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά με τουλάχιστον 400 αναφορές σχετικά με το έργο της στη διεθνή βιβλιογραφία (h-index: 10). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εργοσπιρομετρία, την πνευμονική αποκατάσταση, τον καρκίνο του πνεύμονα και την επεμβατική πνευμονολογία.