Ο Λαρισαίος Δρ. Χρίστος Τσαντήλας βρίσκεται στο κορυφαίο 2.6% ανάμεσα σε όλους τους επιστήμονες του κόσμου στο πεδίο Γεωπονία-Γεωργία, έβδομος στον κόσμο μεταξύ όλων των Ελλήνων και τέταρτος μεταξύ των συναδέλφων του που εργάζονται στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου Stanford που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Quantative Science Studies (doi: https://10.1162/qps_a_00136).
Γεννήθηκε στους Γόνους του Δήμου Τεμπών της Π.Ε. Λάρισας, όπου πήρε τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση, ενώ πήρε το πτυχίο του Γεωπόνου από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών το 1975.
Μετά την λήξη της στρατιωτικής του θητείας, εργάσθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας ως Γεωπόνος στο Εθνικό Πρόγραμμα Κατάρτισης του Εδαφολογικού Χάρτη της χώρας μέχρι το 1984, απέκτησε το Master του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1986 στο αντικείμενο Χαρτογράφηση και Υδατική Οικονομία Εδαφών και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με χρηματοδότηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος στον Τομέα Χημεία Γονιμότητα Εδαφών το έτος 1990. Το 1995 εντάχθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) ως Αναπληρωτής Ερευνητής, προήχθη σε Τακτικό ερευνητή το έτος 2000.
Συνεχίζοντας τις μεταδιδακτορικές του σπουδές επισκέφθηκε και εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας (μέσω υποτροφίας της Royal Society της Αγγλίας σε θέματα Ρύπανσης Εδαφών, στο Πανεπιστήμιο του Lexington Kentucky με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright σε θέματα Χημείας Εδάφους και στο Πανεπιστήμιο Lincoln της Nebraska σε θέματα Γεωργίας Ακριβείας με υποτροφία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ).
Από το 1995 συνέχισε να εργάζεται στην Αγροτική Έρευνα, μέχρι το έτος 2018, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Από το 2002 – έως τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης Εδαφών, το οποίο μετονομάσθηκε σε Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών μετά τη συγχώνευση του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ. Επί πολλά χρόνια ασκούσε χρέη Διευθυντή και στα Ινστιτούτα Προστασίας Φυτών Βόλου και Πάτρας καθώς και στο Κέντρου Ελέγχου Βάμβακος Καρδίτσας. Σήμερα συνεχίζει να ασχολείται με τα ίδια επιστημονικά αντικείμενα, αλλά παράγοντας κυρίως συγγραφικό έργο. Επίσης δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε Μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στην πολύχρονη δράση του ασχολήθηκε κυρίως με θεματικές όπως:
Χαρτογράφηση Εδαφών, Αξιολόγηση Γαιών, Ερημοποίηση: Υπήρξε βασικό στέλεχος της ομάδας επιστημόνων που ανέλαβαν την εκπόνηση του Έργου Κατάρτισης του Εδαφολογικού Χάρτη της Χώρας, από το οποίο μελετήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των γεωργικών εδαφών της Χώρας. Στα πλαίσια του έργου αυτού, μαζί με άλλους συναδέλφους του, συναντήθηκαν και συνεργάσθηκαν με κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου, αποκτώντας σε βάθος γνώση των ελληνικών εδαφών, της ποιότητας και των κινδύνων ερημοποίησης των γαιών.
Διαχείριση Εδαφών, Νερών και Αποβλήτων: Το μεγαλύτερο μέρος της ερευνητικής του δραστηριότητας αφιερώθηκε σε θέματα που αφορούν τη Χημεία, τη Γονιμότητα, την Ποιότητα, τη λίπανση και τη Ρύπανση Εδαφών, την ποιότητα και ρύπανση των νερών και τη γεωργική αξιοποίηση των αστικών και γεωργικών αποβλήτων. Σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Λάρισας και Λαμίας ανέπτυξαν μεθοδολογία εφαρμογής των επεξεργασμένων αστικών αποβλήτων ανακουφίζοντας τις πόλεις αυτές από την αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος.
Καινοτόμες τεχνολογίες στη Γεωργία: Τα τελευταία χρόνια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (LIFE +, FP6, FP7, HORIZON2020) σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, οργάνωσε σειρά πειραμάτων στον αγρό, μέσω των οποίων μελετήθηκε η δυνατότητα εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών στη διαχείριση του νερού και των λιπασμάτων. Για πρώτη φορά αναπτύχθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο πρωτότυπος μηχανισμός που επιτρέπει τη διαφοροποιημένη εφαρμογή του νιτρικού αζώτου σε πραγματικό χρόνο. Τα αποτελέσματα τόσο σε ό,τι αφορά την άρδευση όσο και στη λίπανση είναι πολύ σημαντικά για τη μείωση αυτών των εισροών και επακόλουθα του κόστους παραγωγής.
Διεθνείς συνεργασίες
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς έντονης ερευνητικής δραστηριότητάς του, ανέπτυξε συνεργασίες με τα ιδρύματα του εξωτερικού:
- Η.Π.Α.: USDA, University of Nebraska, University of Kentucky (συνεχήςσυνεργασία).
- Ισπανία: Universitato, Albacete(ευρωπαϊκάπρογράμματαFP6, HORIZON2020)
- Βουλγαρία: «N. Pouskarov» Soil Science Institute (διμερής συνεργασία).
- Αλβανία: Soil Science Institute of Albania (διμερής συνεργασία).
- Ρωσία: Institute of Physicochemical and Biological Problems of Soil Science, Russian Academy of Sciences (υποστήριξημεταδιδακτορικήςέρευναςερευνητή).
- ΗνωμένοΒασίλειο: University of Reading, Soil Science Department.
- Πολωνία: Institute of Soil Science and Plant Cultivation. IUNG, Puławy, Poland.
- Ρουμανία: University of Agricultural Sciences and Veterinary, Medicine Iasi – Faculty of Agriculture.
- Κίνα: China University of Mining and Technology – Dept. of Resources Development, Beijing (πολυετήςδιμερήςσυνεργασία).
Ερευνητικά προγράμματα
Στα πρώτα στάδια της επιστημονικής δραστηριότητας συμμετείχε στο Εθνικό Πρόγραμμα Κατάρτισης του Εδαφολογικού Χάρτη της Χώρας με μελέτη του συνόλου σχεδόν των ελληνικών εδαφικών συστημάτων.
Επίσης συμμετείχε σε περισσότερα από 60 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, ευρωπαϊκά και εθνικά ως συντονιστής, επιστημονικά υπεύθυνος, υπεύθυνος και μέλος ερευνητικής ομάδας με αντικείμενα διαχείριση εδαφών, νερών, αποβλήτων, ρύπανσης και αποκατάστασης εδαφών και νερών, εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών (γεωργία ακριβείας).
Επίβλεψη μεταδιδακτορικών ερευνών
Στο Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών εργάσθηκαν υπό την επίβλεψη του ως μεταδιδακτορικοί ερευνητές τέσσερις σημαντικοί επιστήμονες από τη Βουλγαρία (Dr Katerina Filcheva), τη Ρωσία (Dr. Alexander Ponizovski), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Δρ. Βασίλειος Αντωνιάδης) και την Αίγυπτο (Dr. Sabry Shaheen). Ειδικότερα αναφέρεται ότι ο Dr Sabry Shaheen, καθηγητής του Πανεπιστημίου Kafrelsheikh της Αιγύπτου που εργάσθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών από το 2004 έως το 2009, ανακηρύχθηκε από το Clarivate (Web of Science) μεταξύ των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο (hindex 46), ως ο πρώτος ερευνητής με τη μεγαλύτερη επίδραση έργου της Αιγύπτου και τρίτος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο Soiland Environmental Sciences.
Δημοσιευμένο έργο
Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει:
- 102 εργασίες σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά 102 (Web of Science).
- 3 βιβλία σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού
- Yassoglou, N., C.D. Tsadilas, and C. Kosmas. 2017.TheSoilsofGreece. Springer, στο οποίο περιγράφονται οι κατηγορίες, τα χαρακτηριστικά, η ποιότητα και οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα ελληνικά εδάφη.
- Christos Tsadilas, Jörg Rinklebe, Magdi Selim (Eds.). 2018. Nickel in Soils and Plants 1st Edition. CRC Press, στο οποίο αναλύεται διεξοδικά η περιεκτικότητα και σημασία του στοιχείου νικέλιο στα εδάφη και στα φυτά με ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνικά εδάφη.
- ChristosTsadilas. 2020. NitrateHandbook: Environmental, Agricultural, andHealthEffects (Ed.), τοοποίοκυκλοφόρησεπολύπρόσφατακαιαναλύεισεβάθοςόλαταθέματα που σχετίζονται με τα νιτρικά, τη γεωργική παραγωγή, το περιβάλλον και κυρίως την ανθρώπινη υγεία.
- 2 βιβλία στην ελληνική γλώσσα
- Κουλουμπής, Π. Χ. Τσαντήλας. Εγχειρίδιο Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για την ενδεδειγμένη αξιοποίηση της ιλύος των αστικών λυμάτων. ISBN: 978-960-00-2015-I.
- Κουλουμπής, Π. Και Χ. Τσαντήλας. 2007. ΟρθήγεωργικήΠρακτικήγια την ενδεδειγμένη αξιοποίηση της ιλύος των αστικών λυμάτων- Περιληπτική Θεώρηση. ISBN: 978-960-002014-4, στα οποία περιγράφονται αναλυτικά όλα τα θέμα τα που αφορούν τη γεωργική αξιοποίηση της ιλύος των βιολογικών καθαρισμών.
- 17 κεφάλαια σε βιβλία μεγάλων εκδοτικών οίκων του εξωτερικού.
- 70 εργασίες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων.
Το δημοσιευμένο έργο του έχει περισσότερες από 3.000 αναφορές σε εργασίες δημοσιευμένες σε έγκριτα περιοδικά. Ο δείκτης απήχησης του έργου του είναι hindex=27
Επίσης έχει δημοσιεύσει πληθώρα εργασιών και άρθρων στον Ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (Ινστιτούτο ΕΝΑ, Εφημερίδα ΑΥΓΗ, Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας, TVXS, Larissanet).
Ο κ. Χρίστος Τσαντήλας διετέλεσε και διατελεί σε μέλος της εκδοτικής ομάδας (editorial board) δέκα διεθνών περιοδικών, υπήρξε και συνεχίζει να είναι κριτής εργασιών προς δημοσίευση σε 47 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι μέλος 14 επιστημονικών εταιρειών.
Επίσης διετέλεσε επί δεκαετία Πρόεδρος της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρείας (επιστημονικού οργάνου των Ελλήνων εδαφολόγων), και Γενικός Γραμματέας του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας στο διάστημα 1977-1984.
* Ο κ. Χρίστος Τσαντήλας είναι Δρ. Γεωπόνος – Εδαφολόγος, πρ. Τακτικός Ερευνητής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών (σήμερα Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ)