Της Φανής Δουρδούρα
Ο Χρήστος Αποστόλου στην ηλικία των 25 ετών έχει δημιουργήσει ήδη τέσσερις εφαρμογές που βοηθάνε την κοινωνία, τους πολίτες, τους παραγωγούς και τους αγρότες.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα, τα τελευταία πέντε χρόνια σπούδαζε γεωπονία αλλά λόγω του covid-19 δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του με σκοπό να προσανατολιστεί προς τις σπουδές στο εξωτερικό και προς την εμβάθυνση στα τεχνολογικά συστήματα και στα συστήματα ακριβείας πάνω στο Γεωπονικό κλάδο.
Το 2021 δημιούργησε τέσσερις εφαρμογές. «Η τεχνολογία της γεωργίας είναι απαραίτητη για την αποστολή μου, που είναι να προωθήσω την πιθανή βελτίωση της παραγωγής, της επιστήμης και των τροφίμων» αναφέρει στα «Πρόσωπα».
Στόχος του είναι να βοηθήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή μέσω διαφορετικών πλαισίων δεδομένων, δημιουργώντας την εφαρμογή Counter Agriculture που αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για παραγωγούς, γεωπόνους και εμπόρους.
Είναι η πρώτη εφαρμογή άμεσης ενημέρωσης και βοήθειας των γεωπόνων σχετικά με την πλήρης φυτοπροστασία και χρήση λιπασμάτων των καλλιεργειών. Ουσιαστικά μέσω της εφαρμογής μπορεί ένας γεωπόνος να ενημερωθεί σε σχέση με την καταπολέμηση ασθενειών και την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία.
Η εφαρμογή υποστηρίζει περισσότερες από 55 καλλιέργειες και αποτελεί μία βάση δεδομένων, όπου κάθε γεωπόνος θα μπορεί να καταθέσει επιπλέον τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλίο που ο καθένας θα μπορεί να έχει στη διάθεσή του οποιαδήποτε στιγμή, έτσι ώστε να ανατρέξει στις πληροφορίες που χρειάζεται.
Λατρεύει τη φύση και ότι υπάρχει κι αυτό τον ώθησε στη δημιουργία της δεύτερης εφαρμογής. Η εφαρμογή ονομάζεται Natage, που βγαίνει από το National Heritage (σ.σ. εθνική κληρονομιά).
Μέσω της εφαρμογής έχει δημιουργηθεί μία τεράστια ελληνική εγκυκλοπαίδεια, μια βάση δεδομένων από φωτογραφικό υλικό διαφόρων ειδών από φυτά, πουλιά, θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά, έντομα και άλλα που ξεπερνούν τις 4.000 φωτογραφίες που έχουν υποβληθεί από χρήστες, φυσιολάτρες κ.ά..
Ο στόχος της εφαρμογής είναι να ενημερώνεται συνεχώς η βάση δεδομένων από φωτογραφίες που καθορίζουν την κληρονομιά της άγριας φύσης στην Ελλάδα. Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν φωτογραφίες και να συμβάλουν έτσι εθελοντικά στην ενημέρωση αυτής της βάσης δεδομένων.
Μια από τις πιο σημαντικές εφαρμογές του είναι το ΦύτεψεΤο, που έχει ως στόχο μια συνεχή διαδικασία εκπαίδευσης ατόμων όλων των ηλικιών με σκοπό τη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών που συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικά ζητήματα. Ουσιαστικά αποτελεί ένα παιχνίδι, όπου ο χρήστης έρχεται σε επαφή με ορισμούς και προσπαθεί μέσω ενός αναγραμματισμού να βρει τις λέξεις για να περάσει στο επόμενο επίπεδο.
Η διεξαγωγή αυτής της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης περιλαμβάνει μεθόδους που ενισχύουν την κριτική σκέψη, την ομαδική εργασία, την διεπιστημονικότητα, καθώς επίσης προωθεί το πνεύμα του περιβάλλοντος στην κοινωνία. Έχει στόχο την καλλιέργεια της ολιστικής άποψης για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση των προβλημάτων λαμβάνοντας υπόψη την τωρινή κατάσταση του κόσμου. «Οφείλω να πω ότι μέχρι τώρα την εφαρμογή «ΦύτεψεΤο» την έχουν χρησιμοποιήσει κάποια πειραματικά σχολεία στην Κρήτη για να βοηθήσουν τα παιδιά ώστε να μάθουν σημαντικές έννοιες και ορισμούς που έχουν σε σχέση με το περιβάλλον. Επιπλέον, την εφαρμογή την έχουν χρησιμοποιήσει εκπαιδευτικοί στο ίδρυμα ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ για να βοηθήσει ανθρώπους με εξαρτήσεις να μάθουν την ζωή μέσα από το περιβάλλον» δηλώνει στα «Πρόσωπα».
Τον τελευταίο χρόνο η χώρα βιώνει μια «πανδημία» γυναικοκτονιών, ενώ καταγράφονται και πολλές επιπτώσεις κακοποίησης, βιασμών, ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής βίας και σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Όλα τα συμβάντα που κατά καιρούς μαθαίνονται, είτε «κρύβονται» πίσω από πόρτες που δεν θα ανοίξουν ποτέ. Αυτό αποτέλεσε έναυσμα για τον Χρήστο Αποστόλου να δημιουργήσει μια εφαρμογή που μπορεί να σώσει «αμέτρητες ψυχές» με το πάτημα ενός απλού κουμπιού.
Η εφαρμογή ονομάζεται PANICosGR, αποτελεί έναν «συναγερμό» που επιτρέπει σε ένα άτομο που χρειάζεται βοήθεια να στείλει γρήγορα και σιωπηλά ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η εφαρμογή αποτελεί ευκαιρία για την στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, των γυναικών που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση, των ανθρώπων που το έχουν πραγματικά ανάγκη και η ζωή τους κρέμεται σε μια κλωστή κάποιων λεπτών ή δευτερολέπτων.
«Μου φαίνεται αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στην εποχή μας. Αποτελεί δικαίωμα της καθεμιάς και του καθενός, η ελευθερία και η ευτυχία, η οποία είναι άλλωστε το ζητούμενο της ζωής μας, που η καθεμία ή ο καθένας μας πρέπει να έχει. Αυτή η εφαρμογή έχει στόχο την ελπίδα. Σε ένα αμφιλεγόμενο μέλλον, ας δώσουμε ελπίδα στις ψυχές μας» καταλήγει. Τέσσερις εφαρμογές, ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο…