Φωτογραφίζοντας τους Λαρισαίους και το Θεσσαλικό Θέατρο
Του Μενέλαου Κατσαμπέλα
Ο Βασίλης Αγγλόπουλος, όταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει αρχιτέκτοντας και ζωγράφος, όταν μεγαλώσει. Και μπορεί αρχιτέκτονας να μην έγινε, δόμησε όμως με αρχιτεκτονική αρχοντιά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη φωτογραφία, φτάνοντας σήμερα να είναι ένας εικαστικός φωτογράφος, με τεράστιο έργο…
Το 2020 συμπληρώνει 58 χρόνια στο επάγγελμα, αφού ξεκίνησε το 1963, ως βοηθός στο φωτογραφείο του αείμνηστου Μίμη Γκουσγκούνη.
Μερικά χρόνια αργότερα άνοιξε το πρώτο το δικό του φωτογραφείο, επί της οδού Πανός στη Λάρισα, με τον συνεργάτη του, Πασχάλη Νάκα.
Φωτογράφιζαν τις μαθήτριες των γυμνασίων θηλέων κατά τη διάρκεια των εκδρομών τους στο Αλκαζάρ, κάνοντας τα πορτραίτα τους και γεμίζοντας μέχρι και 17 φίλμ, περίπου 2.000 φωτογραφίες. Πραγματικό πανηγύρι γινόταν στο φωτογραφείο από εκατοντάδες κοπέλες που έρχονταν για να πάρουν τις φωτογραφίες τους, τα περίφημα ποτραίτα του, καλλιτεχνικά και με ισορροπίες φωτός και σκιών μπροστά από την εποχή τους. Αυτές οι μαθήτριες των αρχών της δεκαετίας του ’70, διάλεξαν τον Βασίλη Αγγλόπουλο για φωτογράφο του γάμου τους αλλά και στα βαφτίσια των παιδιών τους!
Κατά τη διάρκεια της δύσκολης και περιπετειώδους περίοδο της ζωής του στις αρχές της δεκαετίας του ’70, γνώρισε τον Τάκη Τλούπα, με τον οποίο τους συνέδεσε στενή, φιλική και στην πορεία οικογενειακή σχέση, που διατηρήθηκε μέχρι τις τελευταίες ώρες του κορυφαίου Λαρισαίου φωτογράφου.
Από το 1975 μέχρι το 1986, ο Βασίλης Αγγλόπουλος λειτουργεί το φωτογραφείο του επί της Παπακυριαζή, στο κέντρο της Λάρισας. Από εκεί περνούν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της πόλης και όχι μόνο, βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι. Τα Σαββατοκύριακα, μετά από τους γάμους, δημιουργείται μποτιλιάρισμα από τα αυτοκίνητα που φέρνουν τους νεόνυμφους!
Ο Βασίλης θυμάται την Κυριακή του Θωμά του 1979, όταν με τους βοηθούς του διεκπεραίωσε στο στούντιο … 43 γάμους, με νούμερα προτεραιότητας για να καλύψει όλη τη ζήτηση, χρησιμοποιώντας 220 φιλμ των 120 φωτογραφιών το καθένα! «Ήμουν ο καλύτερος πελάτης του εργαστηρίου της Kodak», σχολιάζει…
Αργότερα, μετακόμισε σταδιακά από την Παπακυριαζή, στην Ασκληπιού κι ύστερα στα καταστήματα που λειτουργεί και σήμερα, επί της οδού Παναγούλη, ενώ το 2006 εγκαινίασε και την γκαλερί, στην οποία πραγματοποιήθηκαν πολλές εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και κοσμημάτων, που έφτασαν να την επισκέπτονται μέχρι και 1.000 άτομα.
Ο Βασίλης Αγγλόπουλος θεωρούσε εξαρχής τον εαυτό του καλλιτέχνη της φωτογραφίας. Υπήρξε μεν αυτοδίδακτος, αλλά από την αρχή μάθαινε τα πάντα για την φωτογραφία, συμμετείχε σε διεθνή φωτογραφικά workshops στην Ευρώπη, μαθαίνοντας τεχνικές από τους κορυφαίους στο είδος, που αναγνώρισαν ΄και βράβευσαν το ταλέντο του.
Σήμερα, οι φωτογραφίες του είναι παράλληλα εικαστικές δημιουργίες προωθημένης έμπνευσης, αυτόνομα έργα άξια της μεγαλύτερης προσοχής.
Παράλληλα, υπήρξε από τους ιδρυτές της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας, της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, ενώ αξεπέραστη είναι η θητεία του ως φωτογράφος του Θεσσαλικού Θεάτρου, σε όλες του τις παραστάσεις από την ίδρυσή του μέχρι το 2018.
Το 1975 αποδέχθηκε την πρόσκληση του Σεραφείμη Ντίνα να φωτογραφίσει την ιστορική πρώτη παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου και από τότε, οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που εδώ και δεκαετίες έγραψαν την ιστορία του Θεσσαλικού προέρχονται από τον Βασίλη Αγγλόπουλο. Από εκεί προέρχεται η αναγνώριση και ο σεβασμός που τρέφουν γι’ αυτόν, πολλές σπουδαίες μορφές της υποκριτικής τέχνης, που τίμησαν κατά καιρούς με τις ερμηνείες τους το Θεσσαλικό.
Διαβάστε επίσης: Βασίλης Αγγλόπουλος: Ο φωτογράφος των Λαρισαίων και του Θεσσαλικού Θεάτρου