Ο Βασίλης Στεργιούλης γεννήθηκε στη Λάρισα το έτος 1937. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του γράφηκε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1961.
Μετά την στρατιωτική του θητεία εργάσθηκε για πέντε μήνες στο Γυμνάσιο Αμπελώνα (παράρτημα τότε του Γυμνασίου Τυρνάβου) και κατόπιν στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Λύκειον Λαρίσης» Ιάκωβου Μπόκαρη.
Με τον διορισμό του (1966) στη Δημόσια Εκπαίδευση υπηρέτησε ως Θεολόγος καθηγητής σε διάφορα σχολεία της πόλης και του Νόμου και ως διευθυντής στα Γυμνάσια Συκουρίου, 6ο και 15ο Λαρίσης και στο 7ο Λύκειο Λαρίσης. Μετά την συνταξιοδότησή του εργάσθηκε ως σύμβουλος εκπαίδευσης στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου.
Υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος του Παραρτήματος Λαρίσης της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων και του Συλλόγου Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Λαρίσης «Ο Απόστολος Βαρνάβας».
Παράλληλα με τα διδακτικά του καθήκοντα ασχολήθηκε με το κήρυγμα και τη συγγραφή βιβλίων. Εκφώνησε ομιλίες και έδωσε διαλέξεις σε διάφορες πόλεις, ενώ συμμετείχε με εισηγήσεις του σε πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια.
Έχει εκδώσει περί τα είκοσι βιβλία ποικίλου περιεχομένου (θεολογικού, ιστορικού, παιδαγωγικού), ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο και σε διάφορα εκκλησιαστικά έντυπα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: α) Θεολογικά: Η Υπό της Ορθοδόξου Εκκλησίας τιμή των Αγίων, Λάρισα 1974 – Ο Άγιος Αχίλλιος (Από εγκωμιαστικό λόγο χειρογράφου του ιζ’ αιώνος της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους), έκδοση κειμένου-απόδοση στη νεοελληνική-σχόλια, Λάρισα 1981 – Συμπορευθώμεν Αυτώ (Από το Πάθος στην Ανάσταση), Θεσσαλονίκη 2012. β) Ιστορικά: Πνευματικές πηγές που άρδευσαν το ’21, Λάρισα 1985 – Η διαστροφή της ιστορικής αλήθειας για το ’21, Λάρισα 2012, γ) Παιδαγωγικά: Προβλήματα των νέων στη σύγχρονη κοινωνία, Λάρισα 1982 –Τα θρησκευτικά, Μάθημα ζωής-Αγωγή ψυχής, Λάρισα 2002 – Η επικοινωνία στην οικογένεια και στο σχολείο κατά τους Τρεις Ιεράρχες, Λάρισα 2003.
Συνέγραψε επίσης τη βιογραφία του μακαριστού μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου Κυρού Θεολόγου (Ο Μαρτυρικός Μητροπολίτης Λαρίσης Θεολόγος, Λάρισα 1997).
Έχοντας ταξιδέψει στο εξωτερικό και στο εξωτερικό, συχνά μετέφερε τις εντυπώσεις του σε οδοιπορικά, όπως: Προσκύνημα σε ορθόδοξα μοναστήρια Βουλγαρίας – Ρουμανίας, Λάρισα 1996 – Στη χώρα των Κατακομβών, Λάρισα 1997 – Η σημερινή Αγία Ρωσία, Λάρισα 1999 – Στην Πόλη και στην Αγιά – Σοφιά, Λάρισα 2013. Δύο από τα οδοιπορικά του έχουν θέμα τους το «Περιβόλι της Παναγίας» μας, το Άγιον Όρος, αγαπημένος προορισμός του συγγραφέα μέχρι σήμερα: Περιδιαβαίνοντας το Άγιον Όρος, το οποίο αριθμεί τρεις εκδόσεις (Λάρισα 1985, 1986, 1988), ενώ το 2009 μεταφράσθηκε και κυκλοφόρησε στο Βέλγιο από τον κλασσικό φιλόλογο Emiel-Andre Vanrysselbrghe και Αγρυπνία στου ιερού Άθω τη βουνοκορφή, με θέμα την περιγραφή της κατά το 2004 ολονύκτιας αγρυπνίας στην κορυφή του Αγίου Όρους κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Το συγκεκριμένο κείμενο μεταφράστηκε στη ρωσική γλώσσα (2017) από την Καθηγήτρια Ακαδημίας της Ρωσίας Αικατερίνη Ντόλγιχ, υπό την επιμέλεια της Ναταλίας Νικολάου, Καθηγήτριας της Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας.
Πολυγραφότατος με οδοδείκτη το Άγιον Όρος…