Της Φανής Δουρδούρα
Ο Θάνος Μαργαρίτης συγκαταλέγεται στους ελάχιστους που κατάφεραν να ανέβουν στις κορυφές των Ιμαλαΐων και ειδικότερα στο Island Peak, μια από τις πιο ψηλές κορυφές του όρους. Επιτυγχάνοντας και έναν πολύχρονο προσωπικό του στόχο.
Έλκει την καταγωγή του από τη Λάρισα. Σπούδασε στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και ασκεί το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου μέχρι σήμερα. Λατρεύει την ορειβασία και είναι πιστοποιημένος από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
Η πρώτη του επαφή με το βουνό και την ορειβασία έγινε σε ηλικία 16 ετών μέσα από τους Προσκόπους, όπου σε μια δράση τους, με ένα ορειβατικό σακίδιο και κάτι παλιά μποτάκια διέσχισε το Φαράγγι του Βίκου. Αυτή η εμπειρία τον ώθησε να ασχοληθεί με την ορειβασία, στην αρχή πιο χαλαρά και αργότερα πιο σοβαρά. Μέχρι τα 29 του έκανε βουνό τους θερινούς μήνες.
Το 2015 επέλεξε να παρακολουθήσει την Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων της Ομοσπονδίας, με εκπαιδευτή τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο για να μάθει να αντέχει σε ακραίες συνθήκες, χιονισμένα μονοπάτια και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του προς την κορυφή.
Το 2017 σε συνεννόηση με τον Παν. Κοτρωνάρο αποφάσισαν να πάνε στις Άλπεις. Το πρώτο «σημαντικό» βουνό που έκανε εκτός Ελλάδος με μόνιμους παγετώνες, φτάνοντας επιτυχώς στην υψηλότερη κορυφή των Άλπεων Mont Blanc 4.808μ, ενώ μέχρι τότε είχε καταφέρει να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου. Η πρόταση για τα Ιμαλάια ήρθε την ίδια χρονιά λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο, για την κορυφή Island Peak με ύψος 6.189 μέτρα.
Αρχικά δεν ήταν πολύ θετικός γι’ αυτό το εγχείρημα διότι υπήρχαν πολλές δυσκολίες. «Τα άγνωστα μέρη, το μεγάλο υψόμετρο και το οικονομικό κομμάτι που ήταν μια αρκετά ακριβή αποστολή με έκαναν στην αρχή να είμαι διστακτικός» δήλωσε χαρακτηριστικά στο prosopa.net.
Τελικά η απόφασή του να πάρει μέρος στην αποστολή τον δικαίωσε. Συμμετοχή δήλωσε την τελευταία στιγμή, ενώ στην αποστολή για την κορυφή των Ιμαλαίων ήταν συνολικά 18 άτομα.
Προετοιμαζόταν δύο χρόνια για την αποστολή, καλλυτέρευσε την φυσική του κατάσταση, προμηθεύτηκε τον κατάλληλο εξοπλισμό και στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 πέταξε για το Νεπάλ. Αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν η Exalco και ο κ. Γιάννης Καντώνιας, ο οποίος μόλις άκουσε για το εγχείρημά του, ήταν πολύ θετικός, πίστεψε σε εκείνον και τον στήριξε ως χορηγός.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας του ήταν το ταξίδι στις Ιταλικές Άλπεις δύο μήνες πριν, όπου ανέβηκε στην κορυφή Gran Paradiso, στα 4.061 μέτρα.
Την 25η Σεπτεμβρίου 2019 θα την θυμάται για όλη του τη ζωή. Ήταν το ορόσημο για το ταξίδι προς την κορυφή. Ήταν η ημέρα, όπου η ομάδα των ορειβατών επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για το Νεπάλ. Ο ενθουσιασμός για το ταξίδι των 23 ημερών ήταν απερίγραπτος.
Φτάνοντας στο Κατμαντού, ο σταθμός μοιάζει με αφετηρία της αποστολής. Τα μέλη της περιμένουν να έχει καλό καιρό ώστε να μπορέσουν να πάνε σε ένα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο, το αεροδρόμιο της Λούκλα, όπου στην πρώτη τους προσπάθεια ακυρώθηκε η απογείωση του αεροπλάνου λόγω καιρικών συνθηκών.
Την επόμενη μέρα ο καιρός επέτρεψε να απογειωθεί το αεροπλάνο από το αεροδρόμιο Tribhuvan International του Κατμαντού και προσγειώθηκε στη Λούκλα, όπου από εκεί πήραν το μονοπάτι της ανάβασης.
Πέρασαν μέσα από χωριά, όπου παρέμειναν λίγες ημέρες και έφτασαν στο basecamp του Έβερεστ, εκεί όπου συγκεντρώνονται οι αποστολές από όλο τον κόσμο. Από εκεί κατέβηκαν ξανά στα 4.000 μέτρα και πήραν το δρόμο για την κορυφή. Το τελευταίο κατοικημένο χωριό που συνάντησαν ήταν στα 4.800 μέτρα. Μαζί τους είχαν ντόπιους οδηγούς, τους Σέρπα.
Τα υπόλοιπα βράδια έμειναν σε σκηνές κι εκεί ξεκίνησαν τα δύσκολα. «Είχαμε πρόβλημα με το οξυγόνο και ένιωθα πως είναι να περπατάς και να μην σου φτάνει η ανάσα» υπογραμμίζει ο Θάνος Μαργαρίτης.
Το ταξίδι ξεκίνησε στην καρδιά της νύχτας, περίπου στη 1 τα μεσάνυχτα, 11 από τα 18 άτομα έφυγαν για την «ημέρα κορυφής» μέσα σε κατάσταση χιονοθύελλας. Κατά τις 4 το πρωί θα έμπαιναν στον μόνιμο παγετώνα, κι εκεί εγκατέλειψαν οι 4 και έμειναν 7. Μόλις βγαίνουν από τον παγετώνα αρχίζει και χαράζει η μέρα, έχουν ανέβει πάνω από την νέφωση, έχει σταματήσει η χιονοθύελλα και ξεκινάνε το πιο δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι της κορυφής που ήταν το climbing με σκοινιά.
Στις 9 Οκτωβρίου 2019 και τοπική ώρα Νεπάλ 7:10, στέκεται στην κορυφή Island Peak στα 6.189 μέτρα.
«Όταν έφτασα κοίταξα τριγύρω περιμετρικά, είδα πιο ψηλές κορυφές και ένιωσα ηθική ικανοποίηση για όλον αυτόν τον αγώνα των δυο ετών και των 15 ημερών μέσα στο βουνό. Κατάφερα τον στόχο μου» αφηγείται γεμάτος ικανοποίηση.
Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε εκεί ήταν οι συνθήκες διαβίωσης για λόγους υγιεινής, καθώς και στον δρόμο προς την κορυφή η έλλειψη οξυγόνου, παρότι ο ίδιος δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας.
Στα μελλοντικά του σχέδια συγκαταλέγεται να επισκεφτεί την πιο υψηλή κορυφή της Ευρώπης που βρίσκεται στον Καύκασο, το Elbrus, και της Αφρικής στο όρος Κιλιμάντζαρο. Σχέδια για τα οποία είχε ξεκινήσει την προετοιμασία, αλλά ο κορωνοϊός δεν τον άφησε να πραγματοποιήσει. Ένας ακόμη στόχος είναι το Camino de Santiago ή αλλιώς «Ο Δρόμος των Προσκυνητών», που είναι μια οδοιπορική διαδρομή 900 χλμ. και ξεκινάει από την Γαλλία, διασχίζει τα Πυρηναία όρη και φτάνει μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό. Σε μια διαδρομή όπου θα πάρει μαζί του ένα μικρό σακίδιο 30l, ενώ για τον ίδιο είναι «ένα ταξίδι μυαλού και αντοχής».
Ο Θάνος Μαργαρίτης πιστεύει ακράδαντα ότι για να καταφέρεις ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα θα πρέπει «να το πιστέψει η καρδιά και να μπορεί να το διαχειριστεί το μυαλό». Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι δεν του αρέσει η φράση «κατακτώ την κορυφή», διότι ο ίδιος πιστεύει ότι «το βουνό μας κάνει τη χάρη και μας φιλοξενεί στις κορυφές του».
Εν κατακλείδι ένα σλόγκαν που πρεσβεύει τον τρόπο ζωής του είναι ότι «το βουνό σε μαθαίνει να ζεις, είναι τρόπος ζωής».