Τα τελευταία χρόνια, έχει ξεναγήσει προσωπικά στο Αρχαίο Θέατρο τέσσερις υπουργούς Πολιτισμού, τον Αριστείδη Μπαλτά, τη Λυδία Κονιόρδου, τη Μυρσίνη Ζορμπά και τη Λίνα Μενδώνη, διαδοχικά, ενημερώνοντάς τες για όσα απαιτούνται ακόμα από την πλευρά της Πολιτείας να γίνουν ώστε, με βάση το χρονοδιάγραμμα, να αποδοθεί επιτέλους στους Λαρισαίους και όλους τους Έλληνες, το εμβληματικό θέατρο στο κέντρο της Λάρισας. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι υπήρξε αποτελεσματικά πειστική!
Η Σταυρούλα Σδρόλια είναι αρχαιολόγος, διδάκτωρ βυζαντινής αρχαιολογίας. Υπηρετεί από το 1982 στην αρχαιολογική υπηρεσία και σήμερα είναι προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, όπου ασχολείται ιδιαίτερα με το σχεδιασμό προγραμμάτων αναστήλωσης και συντήρησης μνημείων, καθώς και την προβολή του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.
Μελετά για πολλά χρόνια τη βυζαντινή Θεσσαλία και έχουν δημοσιευθεί μελέτες της για οχυρώσεις, εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής, ιδιαίτερα στον τομέα της ζωγραφικής.
Κύριο μέλημά της είναι ασφαλώς η ολοκλήρωση των εργασιών στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, αλλά αγωνίζεται για τη διάσωση και ανάδειξη και άλλων αρχαίων μνημείων. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «ασχολούμαι πολλές δεκαετίες με την έρευνα και την ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Ευτύχησα να δώ αποκατεστημένα μνημεία να χαίρουν της εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας, που βλέπει με πόσο μεράκι δούλεψε το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Είναι μεγάλη η στιγμή όταν ένα δύσκολο έργο φθάνει στο τέλος του και όλοι χαίρονται διότι το μνημείο σώθηκε, καθώς συγκρίνουν το πριν και το μετά. Αυτό όμως σε πολλές περιπτώσεις έχει σύντομη διάρκεια, καθώς, αν δεν υπάρχει κίνηση γύρω του, το μνημείο γρήγορα απαξιώνεται. Και την κίνηση δεν την δημιουργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων! Εμείς βέβαια δεν μπορούμε να σταματήσουμε να σώζουμε μνημεία, θα ήταν καταστροφικό. Αλλά δεν μπορείς να αγνοήσεις ότι μια δουλειά στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας έχει τεράστιο αντίκρισμα, ενώ σ΄ ένα μέρος έρημο σήμερα δεν έχει. Τα διλήμματα είναι μεγάλα».
Καμία μάνα δεν μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στα παιδιά της!
Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι το άλλο κεντρικό της μέλημα. Η ίδια αναφέρει ότι «εδώ και πέντε χρόνια, οπότε άνοιξε το Διαχρονικό Μουσείο, οι δυνατότητες επικοινωνίας με το κοινό άλλαξαν. Χαιρόμαστε να συναντάμε ευχαριστημένους ανθρώπους, επειδή τους ανοίχθηκε ένα παράθυρο στο παρελθόν, έμαθαν κάτι για τη γειτονιά τους ή το χωριό τους ή απλώς επειδή βρέθηκαν μαζί με τους φίλους τους σ΄ ένα ωραίο περιβάλλον».
Η πανδημία και όσα προκάλεσε στον τόπο, σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του 2020, δεν πτοούν την Σταυρούλα Σδρόλια και τους συνεργάτες της. «Εκεί που οργανώναμε σχέδια για το πώς θα αυξήσουμε τους επισκέπτες του Μουσείου, ήρθε η πανδημία και τα άλλαξε όλα. Τώρα δεν μπορείς να συναντηθείς! Ξεκινήσαμε νέα σχέδια, ψηφιακά για τώρα, ουσιαστικά για αργότερα. Οι αγωνίες όμως πολλαπλασιάζονται. Και αν αύριο δεν υπάρχει κράτος; Ποιος θα τα φροντίσει όλα αυτά που χτίσαμε;», αναφέρει.
Και καταλήγει, με νόημα: «Εμείς θα συνεχίσουμε. Δεν ξέρουμε άλλη δουλειά. Ευτυχώς η Ιστορία είναι ανεξάντλητη».
Μενέλαος Κατσαμπέλας