Η Ράνια Πινακά είναι ένα από τα πρόσωπα που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, με σημαντικό συντονιστικό ρόλο, κατά την εξέλιξη της πανδημίας… Γιατρός και συνάμα Συντονίστρια των Μονάδων Υγείας ειδικού σκοπού του ΕΟΔΥ για την 5η ΥΠΕ δίνει καθημερινά τον σκληρό αγώνα – μαζί με συναδέλφους και συνεργάτες – ώστε η κοινωνία να βγει το συντομότερο δυνατόν από τον εφιάλτη του κορωνοϊού και οι πολίτες να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους.
Όμως ενδιαφέρον έχει η πορεία της Ράνιας Πινακά μέχρι εδώ… Γεννήθηκε το 1978 στο Φίερζεν, μια μικρή πόλη της Γερμανίας. Λίγα χρόνια αργότερα ήρθε η ώρα της επιστροφής στην Ελλάδα – με τους γονείς της και τον αδερφό της – και η εγκατάσταση στη Λάρισα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από όπου το 2014 ανακηρύχθηκε διδάκτορας, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε την ειδικότητά της στη Γενική Ιατρική το 2013 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Έχει συμμετάσχει ως Συντονίστρια Ιατρός σε Ερευνητικά Προγράμματα του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Στο ενεργητικό της περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ), στο ΕΚΔΔΑ και στα προγράμματα ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ.
Από το 2018 εργάζεται ως Συντονίστρια Ιατρός στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Αμπελοκήπων Λάρισας, όπου φροντίζει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που την έχουν επιλέξει ως οικογενειακό τους ιατρό. «Από τη θέση αυτή και με τη βοήθεια της διεπιστημονικής ομάδας της ΤΟΜΥ σχεδιάσαμε, προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε περισσότερες από 30 δράσεις που είχαν ως στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας τόσο στο γενικό πληθυσμό αλλά και σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι Ρομά, οι πρόσφυγες και τα ΑμεΑ.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν σχετίζονταν με το Αlzheimer, την κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία, την ψυχοκοινωνική στήριξη της τρίτης ηλικίας, την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την πρόληψη των ατυχημάτων κ.ά.
Από τον Απρίλιο του 2019 έως και σήμερα πραγματοποιείται συστηματικά και σε εβδομαδιαία βάση ο εμβολιασμός των Ρομά παιδιών στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά στην περιοχή της Ν. Σμύρνης καθώς και ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός στους κατοίκους της περιοχής, μια δράση για την οποία συνεργαστήκαμε με πολλούς φορείς και καταφέραμε να καθιερωθεί με προστιθέμενη αξία για τη δημόσια υγεία» αναφέρει η Ράνια Πινακά, σκιαγραφώντας το έργο που είναι κρίσιμο και χρήσιμο για τους συμπολίτες, ενώ συνεχίζει επισημαίνοντας πως «η Υγεία θα πρέπει να είναι “υγεία για όλους” χωρίς ανισότητες και διακρίσεις, γι’ αυτό και με εκφράζει απόλυτα η άποψη του καθηγητή Σ. Δοξιάδη: “Οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί και ο καρκίνος αλλά η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο”».
Μια ιδιαίτερη πρόκληση για την Ράνια Πινακά ήταν όταν στην αρχή της πανδημίας ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ της ανέθεσε το συντονισμό των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού του ΕΟΔΥ για την 5η ΥΠΕ. Μια θέση ευθύνης με πολλές απαιτήσεις. «Φόβος, ένταση, αγωνία, συγκρούσεις αλλά και αμέτρητες δημιουργικές ώρες και συγκινήσεις με ανθρώπους που δεν θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες δειγματοληψίες στη Θεσσαλία από τις ΚΟΜΥ, περίπου 950.000 τεστ και περίπου 8200 εμβολιασμοί σε κλειστές δομές ιδιωτικές και δημόσιες. «Αν με ρωτήσεις τι μας έμαθε έως τώρα η πανδημία, θα σου πω ότι: “Mας δίδαξε προτεραιότητες!
Συνειδητοποίησα για μια ακόμη φορά πόσα λίγα χρειαζόμαστε και κυρίως πόσο πολύτιμοι είναι οι άνθρωποι γύρω μας!” Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με το φόβο και ο μόνος τρόπος να απολαύσουμε ξανά τη ζωή είναι με τον Εμβολιασμό κατά του COVID-19» είναι το καθαρό μήνυμα που στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις…