Η Αλίνα Μωυσή, διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, μίλησε για τη ζωή και το έργο της Χρύσας Βουλγαράκη
Μία νέα σημαντική διάκριση έλαβε η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κα Χρύσα Βουλγαράκη, με την επίδοση των διασήμων του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα για τη συνολική της πορεία στα γράμματα, τις τέχνες, την εκπαίδευση και τη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας. Η επίδοση έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας παρουσία του Μορφωτικού Ακόλουθου της Γαλλικής Πρεσβείας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, Πατρίκ Κομουά.
Για το έργο και τη σπουδαία διαδρομή της κας Βουλγαράκη μίλησε η κα Αλίνα Μωυσή, διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, ενώ την πορεία της εξήρε ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Πατρίκ Κομουά, ο οποίος αναφέρθηκε και στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η κα Αλίνα Μωυσή χαρακτήρισε τη βραδιά «μια ιδιαίτερη στιγμή για τη Χρύσα Βουλγαράλη, αλλά και μια ιδιαίτερη στιγμή για την πόλη μας, καθώς δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να καμαρώσουμε ένα από τα «παιδιά της Λάρισας» σε μια τέτοια τιμητική διάκριση», στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά.
Ειδικότερα, η κα Αλίνα Μωυσή σημείωσε ότι το Τάγμα των Ακαδημαϊκών Φοινίκων (στα γαλλικά: Ordre des Palmesacadémiques, ή απλούστερα Palmesacadémiques), είναι μια από τις υψηλότερες διακρίσεις στη Γαλλία, για επιδόσεις και επιτεύγματα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Αρχικά, το Τάγμα είχε δημιουργηθεί από τον Ναπολέοντα τον Α΄ το 1808, προς τιμήν διακεκριμένων μελών του Πανεπιστημίου των Παρισίων, γεγονός που το καθιστά και την αρχαιότερη διάκριση σε πολιτικό επίπεδο.
Οι Ακαδημαϊκοί Φοίνικες δεν αποτελούσαν Τάγμα όπως το καταλαβαίνουμε σήμερα, αλλά αντιστοιχούσαν σε τιμητικούς τίτλους, που ήταν κεντημένοι στον αριστερό ώμο της τηβέννου. Το 1955, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ρενέ Κοτί, καθιερώνει με διάταγμα το Τάγμα των Ακαδημαϊκών Φοινίκων, που περιλαμβάνει τρεις τίτλους, με σκοπό τη διάκριση επιφανών λειτουργιών: τους Ιππότες, τους Αξιωματικούς και τους Διοικητές.
Σε κάθε τίτλο αντιστοιχούν ειδικά παράσημα («decoration» στα γαλλικά) που αποτελούνται από μια μωβ κορδέλα και ένα μενταγιόν που σχηματίζεται από δύο κλαδιά ελιάς.
Η διάκριση του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα απονέμεται σε προσωπικότητες, Γάλλους και ξένους, που έχουν προσφέρει αξιοσημείωτες υπηρεσίες στην εκπαίδευση και τη διάδοση της γαλλικής γλώσσας, στον εμπλουτισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προώθηση των επιστημών και των τεχνών. Ταυτόχρονα αποτελεί επιβράβευση της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομίας και της συμβολής τους στην ανάπτυξη των γαλλικών συνεργασιών σε κάθε χώρα.
Για να προαχθεί ένας Ιππότης του Τάγματος σε Αξιωματικό ή Διοικητή, είναι απαραίτητο να έχει υπηρετήσει την προηγούμενη διάκριση για πέντε έτη.
Από όλα όσα ακούσατε αντιλαμβάνεστε ασφαλώς γιατί η Χρύσα Βουλγαράκη, η δικιά μας Χρύσα, προτάθηκε και λαμβάνει σήμερα τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα».
Στη συνέχεια η κα Μωυσή αναφέρθηκε σε όσα έκανε η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, μια «εκπληκτική γυναίκα και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία».
Μία μεγάλη πορεία
«Είναι Ελληνίδα, γέννημα θρέμμα Λαρισαία, αλλά και Γαλλίδα υπήκοος.
Από το 2006, ανήκει στο Μορφωτικό Τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, με τη θέση της Διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας στη Λάρισα.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε την εκπαιδευτική της πορεία, κατακτώντας μεταπτυχιακούς τίτλους (Master) στα παρακάτω αντικείμενα:
- Διδακτική των ζωντανών γλωσσών (Paris 3 – Nouvelle Sorbonne)
- Ξένες γλώσσες και ενήλικες (Ε.Α.Π)
- MBA Executive – (ΑΣΟΕ)
Τη Χρύσα Βουλγαράκη γνωρίζουμε επίσης μέσα από τις συμμετοχές της σε διάφορες συλλογικότητες, όπως για παράδειγμα:
- Ως Εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο φύλων της Ελλάδας στην Περιφερειακή Επιτροπή Θεσσαλίας.
- Ως Μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Δημόσιας Διαβούλευσης του Δήμου Λαρισαίων
- Ως Μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Ενηλίκων Ελλάδας
- Ως Επιστημονικό Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας καθώς επίσης και Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρο του Συλλόγου Καθηγητών της Γαλλικής γλώσσας του Ν.Λάρισας.
- Ως Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων Ήπατος Ελλάδας
- Ως Εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής «Καζαντζάκης» για τη Θεσσαλία
- Ως Επιστημονική συνεργάτη στην έκδοση του διεθνούς γαλλόφωνου περιοδικού Synergies στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη (Ελλάδα).
- Καθώς και από τις αμέτρητες συμμετοχές της σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια.
Και τέλος, μιλάει 5 ξένες γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Αραβικά.
Ακολούθως η κα Μωυσή μίλησε σε πιο προσωπικό τόνο για την κα Βουλγαράκη, ως επαγγελματία, πολίτη, φίλη και μητέρα. Πιο συγκεκριμένα
περιέγραψε πως είναι η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας:
«Ως επαγγελματίας: Αεικίνητη, γρήγορη και αποτελεσματική, αλλά ποτέ με προχειρότητα. Πάντα με πάθος, με συνέπεια και με προσήλωση στο στόχο. Οργανωτική, μεθοδική, ξέρει να είναι αυστηρή με όσα θεωρεί απαραίτητα, αλλά και εξόχως φιλική με τους συνεργάτες της, ώστε το κλίμα δουλειάς να είναι πάντα παραγωγικό.
Ως πολίτης: Κοινωνική, ομιλητική και εξωστρεφής… όσο δεν παίρνει άλλο! Δραστήρια και δυναμική, με ένα τεράστιο εύρος ενδιαφερόντων, δεν απουσιάζει ποτέ από κάτι που τη συγκινεί, όσο απασχολημένη και αν είναι. Πάντα αναρωτιέμαι πώς τα καταφέρνει να βρίσκεται παντού και πάντα με την ίδια θετική διάθεση!
Ως φίλη: Διατηρεί όλες τις παραπάνω αξίες, με μια ακόμη: Το βαθύ και ειλικρινές νοιάξιμο. Η Χρύσα θα είναι πάντα εκεί και στη χαρά σου να πανηγυρίσει και στη δυσκολία σου να συντρέξει και την προσπάθειά σου να στηρίξει.
Ως μητέρα: Εδώ πια… τι να πω; Η ζωή τα έφερε έτσι, που έγινε μητέρα και πατέρας μαζί για την κόρη της και τη βοήθησε να διαμορφωθεί σ’ αυτό το υπέροχο και άξιο πλάσμα που είναι σήμερα η Υακίνθη μας» και πρόσθεσε:
«Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμη επίθετα, αλλά προτιμώ να τα συνοψίσω όλα σε μια μόνο απλή λέξη: Η Χρύσα είναι …σίφουνας! Ένας σίφουνας, που θα είσαι πολύ τυχερός να βρεθείς στο δρόμο του! Όπως βρέθηκα κι εγώ πριν από πολλά χρόνια κι από τότε δεν χωρίσαμε ποτέ.
Η Χρύσα έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε όσους με οποιονδήποτε τρόπο την έχουν συναντήσει. Στην οικογένειά της, στους φίλους, στους συνεργάτες της, αλλά και στην ίδια την πόλη.
Και είναι αυτές οι αρετές της, αυτά τα δυνατά της σημεία, τα οποία αξιοποίησε μαζί με όσα εφόδια αναφέρθηκαν στο βιογραφικό της και ουσιαστικά έφερε την Γαλλία στη Λάρισα και στη Θεσσαλία γενικότερα.
Πέρα από την αξιοθαύμαστη δράση του ίδιου του Γαλλικού Ινστιτούτου, το οποίο διαμορφώθηκε επί των ημερών της σε εξέχοντα φορέα πολιτισμού στην πόλη μας, έκανε και επιτυχημένες συνέργειες με κάθε εκπαιδευτική δομή, προωθώντας αποτελεσματικά τη γαλλοφωνία και τον γαλλικό πολιτισμό.
Συνεργάστηκε με τον Δήμο, την Περιφέρεια, τον Στρατό, την Αεροπορία, αλλά και με τα Πανεπιστήμια, τα μουσεία, τα θέατρα… με κάθε φορέα και κάθε χώρο όπου θα μπορούσε να συνεισφέρει, προσθέτοντας …μια πινελιά της Γαλλίας σε κάθε δράση.
Δούλεψε με όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους, προωθώντας σπουδαίες επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Και μαζί με όλα αυτά, έφερε στη Λάρισα γαλλικά έθιμα και συνήθειες. Μας σύστησε δηλαδή με τη Γαλλία …της κρέπας, του μποζολέ, της μαριονέτας, του κινηματογράφου, της ιδιαίτερης κουζίνας της…. στήνοντας γύρω από το κάθε στοιχείο Γαλλικής κουλτούρας όμορφα events με αέρα και άρωμα γαλλικό….
Είναι λοιπόν,αγαπητοί μου, όλα τα παραπάνω, όλη αυτή η αξιοθαύμαστη και ακούραστη δράση της, που η Γαλλική Κυβέρνηση αξιολόγησε και αποφάσισε να της επιφυλάξει την τιμή της παρασημοφόρησής της με τον Ακαδημαϊκό Φοίνικα.
Με τη διάκρισή της απόψε η Χρύσα Βουλγαράκη γίνεται μέλος μιας μεγάλης πολιτιστικής κοινότητας πνευματικών ελίτ, που είναι διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο και εκπληρώνουν ένα είδος ονείρου για μια ιδανική κοινωνία.
Κι εμείς, είμαστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε αυτή τη σπουδαία κυρία από την Ελλάδα, το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η οποία με τη στάση ζωής της αποδεικνύει ότι ο κόσμος δεν είναι ούτε μονογλωσσικός ούτε μονοπολιτισμικός.
Μοιραζόμαστε μαζί της το άνοιγμα ενός καινούργιου κύκλου στη ζωή της και είμαστε σίγουροι ότι θα τον διαγράψει με σεβασμό στις νέες ευθύνες της. Ότι θα τον διαγράψει σύμφωνα με την αρχή που θέλει τον Άνθρωπο να παραμένει – πάνω απ’ όλα – εκείνος που μοιράζεται τις γνώσεις και τα αγαθά του με τον Άνθρωπο, ανεξάρτητα από την καταγωγή του, όπως άλλωστε είχε διδάξει και ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης, (και με αυτό θα τελειώσω)δηλώνοντας: “δεν είμαι ούτε Αθηναίος, ούτε Έλληνας, αλλά πολίτης του κόσμου”.
Στη συνέχεια ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας κ. Πατρίκ Κομουά έπλεξε το εγκώμιο της Λαρισαίας διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου και επέδωσε τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα στην κα Χρύσα Βουλγαράκη.
Ποιοι παραβρέθηκαν
Την ιδιαίτερη βραδιά για τη Χρύσα Βουλγαράκη τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κα Σαντρίν Μουσέ, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Βασίλης Πινακάς, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Λιούπας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Γιώργος Δοδοντσάκης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Ηλίας Καμπελής, ο εκδότης της larissanet κ. Χρήστος Μπεχλιβάνος, οι διευθύντριες του Διαχρονικού κ. Σταυρούλα Σδρόλια, του Θεσσαλικού Θεάτρου κα Κυριακή Σπανού, του Λαογραφικού Μουσείου κα Φανή Καλοκαιρινού, του ΣΘΕΒ κα Έλενα Καματέρη, το μέλος του Δ.Σ. του Θεσσαλικού κ. Στέλλα Μπάσδρα, εκπρόσωποι φορέων, άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών και φίλοι της κας Βουλγαράκη.