Μία ιστορία θάρρους που ξεπέρασε κάθε σενάριο – Τα σχέδια για το νέο σχολείο και η μεγάλη ιστορία του
Όλοι γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες πως αν ένας δασκαλάκος ήταν λεβεντιά, ήταν ο Κώστας Βουτσάς σ’ εκείνη την ανεπανάληπτη ερμηνεία της ομώνυμης ταινίας. Που πάλευε να χτίσει ένα σχολείο στο χωριό του.
Να όμως που η πραγματικότητα ξεπερνάει ακόμα και το πιο ευφάνταστο σενάριο και μέσα από μια τραγική ιστορία ξεπετιέται ένας δασκαλάκος πραγματική λεβεντιά. Όχι στην ταινία…
Τον λένε Γρηγόρη Λέτσιο και μαζί με τη βοήθεια των συναδέλφων του έσωσε 63 μαθητές μέσα από ένα σχολείο που γκρεμιζόταν από το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021. Τα κατάφεραν όλοι μαζί και δικαιολογημένα θα γίνουν ύμνος στα χείλη των κατοίκων του Δαμασίου. Θα βραβευτούν από τους φορείς στο μέλλον μα το καλύτερο βραβείο είναι πως είδαν τα παιδιά να γυρνούν στις αγκαλιές των γονιών τους σώα και αβλαβή.
To Larissanet.gr γυρίζει το χρόνο πίσω: Πάμε μια ημέρα πριν τον σεισμό. Το σχολείο βραβεύεται για μια διάκριση σε διαγωνισμό για τα 200 χρόνια από την επανάσταση. Το κλίμα την Τετάρτη 3 Μαρτίου είναι ιδανικό. Ως την ώρα του σεισμού…
Ενώ το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού κατέρρεε, στους τοίχους άνοιγαν τρύπες λες και βομβαρδίστηκαν, στέγη και ψευδοροφές έπεφταν νικημένες από τη δύναμη του Εγκέλαδου, οι δάσκαλοι κατάφεραν να βγάλουν σώα και αρτιμελή και τα 63 παιδιά που φοιτούν στη σχολική μονάδα.
Ο διευθυντής του σχολείου μάλιστα, όταν μετά την πρώτη καταμέτρηση διαπιστώθηκε ότι έλειπε ένα κοριτσάκι, μπήκε ξανά στο κτήριο και μέσα στα χαλάσματα και τη σκόνη βρήκε τη μικρή και την έβγαλε κι αυτή έξω.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι, δάσκαλοι και μαθητές, αντέδρασαν ψύχραιμα, όπως επιτάσσουν τα εγχειρίδια για την αντιμετώπιση των σεισμών και μπήκαν αμέσως κάτω από τα θρανία.
Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές
Αξίζει όμως να γνωρίσουμε τόσο την πορεία του διευθυντή όσο και τα πρόσωπα που συνθέτουν την εκπαιδευτική ομάδα του σχολείου.
Ο Γρηγόρης Λέτσιος, γεννήθηκε το 1963 στη Λάρισα, είναι παντρεμένος, έχει δύο παιδιά 27 και 25 ετών και διαμένει μόνιμα στον Τύρναβο.
Το 1975 τελείωσε το δημοτικό και το 1981 το Λύκειο. Πήρε πτυχίο παιδαγωγικής Ακαδημίας, ενώ ακολούθησε πτυχίο Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) και το 2004 απόκτησε το πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το 1989 διορίστηκε ως μόνιμος δάσκαλος στη Δυτική Αττική. Το 1992 ήρθε στη Λάρισα και για 20 χρόνια βρισκόταν στο Δημοτικό Σχολείο Αργυροπουλίου. Έγινε διευθυντής στο Δαμάσι το 2012.
Αξίζει να τονίσουμε πως από το 1994 ως και το 2002 ήταν εκλεγμένος κοινοτικός σύμβουλος της κοινότητας Αργυροπουλίου, ενώ από το 1996 ως το 1998 υπήρξε αντιπρόεδρος της κοινότητας Αργυροπουλίου.
Το διδακτικό προσωπικό του σχολείου αποτελείται από τους εξής:
Σιούλα Νικολέτα – Στ’ τάξη
Παπακώστα Όλγα – Ε’ τάξη
Παπακωνσταντίνου Ευθυμία – Δ’ τάξη
Αδάμου Γλυκερία – Γ΄τάξη
Κατσαρού Γεωργία – Β’ τάξη
Κυρίτση Μαρία – Α’ τάξη
Σάκκας Ιωάννης – Ειδικής αγωγής
Κολοβού Στυλιανή – Γυμνάστρια
Νατσιούλη Μαρία – Αγγλικών
Παρλαβάντζα Ελένη – Γαλλικών
Βούλγαρης Μιχάλης – Πληροφορικής
Γκανά Γλυκερία – Μουσικής
Θα χτιστεί νέο σχολείο
Η ζωή συνεχίζεται, όμως και το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, το κτήριο του οποίου κρίθηκε κατεδαφιστέο, έχει μέλλον και θα συνεχίσει να διδάσκει Δαμασιώτες, όπως κάνει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Οι αρχικές ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών θα καλυφθούν στο κτηριακό συγκρότημα στο στρατόπεδο «Σχοινά» στον Τύρναβο, το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε σαν σχολείο για τα παιδιά των αξιωματικών της διοίκησης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), η οποία τον Αύγουστο του 2020 μεταστάθμευσε στο Κουμάνοβο της Βόρειας Μακεδονίας.
Παράλληλα, την κατασκευή νέου σχολείου ανέλαβε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία κατασκευάζει τον Ε65, ως πράξη κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, μετά από σχετική πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην πραγματικότητα, η λειτουργία του Σχολείου δεν σταμάτησε ποτέ. Σε πλήρη λειτουργία είναι η σελίδα του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου στο facebook, μια σελίδα που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2014 και σήμερα αναρτά εικόνες από την καθημερινότητα των μαθητών στις σκηνές, τα συγχαρητήρια και την αλληλεγγύη που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την προσφορά βιβλίων για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης, την αισιοδοξία και τη βούληση όλων των δασκάλων του εξαθέσιου δημοτικού ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται στο σχολείο.
Η ιστορία του Σχολείου
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία του σχολείου. Το σχολείο από πληροφορίες των γερόντων του χωριού, ιδρύθηκε το 1865. Το ίδρυσε η ελληνική κοινότητα Δαμασίου και λειτούργησε ως Μονοτάξιο Κοινοτικό.
Κατά το έτος 1886 η ρουμανική προπαγάνδα ίδρυσε στο Δαμάσι Ρουμανικό σχολείο το οποίο λειτούργησε μέχρι τα έτη της Ιταλογερμανικής Κατοχής.
Κατά το έτος 1938 άρχισε η ανέγερση του εν λόγω διδακτηρίου το οποίο έμενε ημιτελές ως το 1942.
Το σχολικό έτος 1946-47 δεν λειτούργησε το σχολείο λόγω του εμφυλίου πολέμου.
Το έτος 1952 το παλιό διδακτήριο κρίθηκε ακατάλληλο για στέγαση διότι ήταν ετοιμόρροπο. Τότε άρχισε η αποπεράτωση των τριών αιθουσών του ισογείου του νέου διδακτηρίου όπου και στεγάστηκε το σχολείο τη χρονιά εκείνη. Τότε διευθυντής ήταν ο Ν. Καρβούνης.
Κατά το σχολικό έτος 1958-59 αποπερατώθηκε ολόκληρο το σχολείο που πληγώθηκε από το σεισμό των περασμένων ημερών και εν τέλει γκρεμίστηκε.
Κατά τα παραπάνω σχολικά έτη οι περισσότεροι μαθητές γράφτηκαν το έτος 1952-53 (237) και οι λιγότεροι το σχολικό έτος 1958-59 (144).
Δάσκαλοι που υπηρέτησαν και διετέλεσαν διευθυντές ήταν οι:
Ανθούλης Χρυσόστομος από το σχολικό έτος 1920-21 ως το 1934-35
Γκουντελίτσας Ζήσης από το σχολικό έτος 1935-36 ως το 1945-46
Ψυρρόπουλος Κων/νος από το σχολικό έτος 1935-36 ως το 1940-4
Επίσης η Μήλιου Μαρία, η Μανδηλά Αντιγόνη, ο Παπακώστας Εμμανουήλ, ο Καμίλης Αθανάσιος, ο Τζήμας Ανδρέας.
Το σχολικό έτος 1981-82 ως το σχολικό έτος 1994-95 διευθυντής διετέλεσε ο Μπεκιάρης Θωμάς.
Από το σχ. έτος 1999-2000 ως το 2011-12 διευθυντής διετέλεσε ο Αγραφιώτης Ανδρέας.
Από το σχ. έτος 2012-13 στη διεύθυνση του σχολείου είναι ο Λέτσιος Γρηγόριος.
Με πληροφορίες από εφημερίδα Larissanet και larissanet.gr