Ο Δημήτρης Κτιστάκης γεννήθηκε στη Λάρισα και ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Saarland (Hochschule für Musik SAAR), όπου σπούδασε Πιάνο, Διεύθυνση Χορωδίας, Διεύθυνση Ορχήστρας και απέκτησε Δίπλωμα Καθηγητή Πιάνου καθώς και 3 Μεταπτυχιακά Διπλώματα: Σολιστικό Δίπλωμα Πιάνου, Διεύθυνση Χορωδίας και Διεύθυνση Ορχήστρας. Είναι επίσης αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας και Αντίστιξης.
Τον Φεβρουάριο του 2020 παρουσίασε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Η Δυτική λειτουργική παράδοση ως πρότυπο σε δημιουργίες Νεοελλήνων συνθετών: Ερμηνευτική προσέγγιση», αποκτώντας διδακτορικό τίτλο DMA με βαθμό 10 και Άριστα παμψηφεί στην κατεύθυνση εκτέλεσης στη Διεύθυνση Μικτής Χορωδίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο της διατριβής μεταξύ άλλων, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση την Δεύτερη Λατινική Λειτουργία του Ν. Χ. Μάντζαρου.
Κατά την διάρκεια των σπουδών του μελέτησε τραγούδι με τους E. Seele, M. Bienkowska, E. Abele, πιάνο με τους K. Merscher, V. Margulis, G. Sebők, V. Berzon, M. Galling, A. Borissova, M. Lörcher και Διεύθυνση Χορωδίας και Ορχήστρας με τους A. Göpfert, G. Grün, V. Hempfling, T. Kamioka, M. Pommer, E. Östreicher. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορχήστρας σε Ελβετία, Γερμανία και Ισπανία, όπου επιλέχθηκε ανάμεσα σε 76 μαέστρους στην τελική τριάδα διευθύνοντας την τελική συναυλία – Europa Cantat Barcelona, 2003.
Το 2002 επιλέχθηκε κατόπιν διαγωνισμού να συμμετέχει στην διετή πειραματική μεταπτυχιακή τάξη του Lied – Duo του καθηγητή Ιrvine Gage με την σοπράνο Anne–Kahtrin Fetik.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν μαέστρος των χορωδιών: Kinder und Jungendchor Wemmetsweiler, Kinderchor Rodenhof, Chorioses Rodenhof. Κατόπιν διαγωνισμού κέρδισε την θέση του διευθυντή της φημισμένης χορωδίας Madrigalchor Dillingen, με την οποία είχε πολλές συνεργασίες με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Saarland. Εργάστηκε ως βοηθός Μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας και της χορωδίας της Ανώτατης Ακαδημίας του Saarland όπου διηύθυνε χορωδίες και ορχήστρες σε επίσημες τελετές του κρατιδίου.
Στο ενεργητικό του υπάρχουν ηχογραφήσεις για το Γερμανικό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση (BR, NDR, SR, DeutscheWelle, ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3) καθώς και εμφανίσεις ως σολίστ, μαέστρος και συνοδός μουσικών συνόλων σε Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Λετονία, Αυστραλία και ΗΠΑ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε Δίσκος ακτίνας (CD) με Παιδικά Τραγούδια, σε ποίηση Γαλάτειας Μπαλτά και μουσική Άλκη Μπαλτά για γυναικεία χορωδία με τη συμμετοχή της Χορωδίας InDONNAtion, και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα CD με Επεξεργασίες Ελληνικών Δημοτικών Μελωδιών για χορωδία a cappella με τη Χορωδία της ΕΡΤ.
Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής επί 10 έτη φωνητικών συνόλων, Α’ μαέστρος της πολυβραβευμένης χορωδίας Μadrigalchor Dillingen και υπότροφος του Ιδρύματος Richard Wagner.
Έχει βραβευθεί για την παραγωγή Carmen από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου και από τον ΟΚΑΝΑ.
Είναι ενεργό μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς χορωδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κέρκυρα, Όσναμπρουκ, Σααρμπρούκεν, Φιλαρμονική του Βερολίνου, Γκέτεμποργκ, Αμβέρσα – Γάνδη 2021 World Choir Games).
Είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Γυναικείου φωνητικού συνόλου «InDONNAtiόn». Η «InDONNAtiόn» ενσωματώθηκε κατόπιν εισήγησης του ΔΣ του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας το 2015 στο ΔΩΛ και έκτοτε βρίσκεται υπό την αιγίδα του. Με την «InDONNAtiόn» έχει στην κατοχή του τέσσερα χρυσά μετάλλια, τα οποία συνοδεύονται από δύο νίκες κατηγορίας, σε τέσσερις διαδοχικούς διαγωνισμούς στην Καλαμάτα (2015), Κέρκυρα (2016), Ρίγα Λετονίας (2017) και Φουντάο Πορτογαλίας (2018) όπου ήταν και ο μεγάλος νικητής του Grand Prize του διαγωνισμού. Η κατάκτηση του Grand Prize αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα ελληνικής χορωδίας σε διεθνή διαγωνισμό χορωδιών.
Ο Δημήτρης Κτιστάκης διδάσκει Διεύθυνση Χορωδίας στο ΔΩΛ και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων (ΣΟΝΤ / Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Τρικάλων). Δίδαξε το μάθημα Διεύθυνση Φωνητικών Συνόλων (2010 – 2012) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπήρξε μαέστρος των ορχηστρών και της χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης. Έχει διευθύνει σε πολλές παραγωγές Όπερας, οπερέτας και μιούζικαλ την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων.
Από το 2015 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου κινησιολογία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διεύθυνσης Χορωδίας και από το 2016 διδάσκει Διεύθυνση Χορωδίας – Ειδίκευση για διευθυντές μικτής χορωδίας και διευθύνει τη Χορωδία και το Φωνητικό Σύνολο του Τμήματος.
Από τον Ιανουάριο του 2016 συνεργάζεται με τη χορωδία της ΕΡΤ έχοντας πραγματοποιήσει χορωδιακά Ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Με τη χορωδία της ΕΡΤ έχει συνεργαστεί σε έργα ορατορίου και όπερας με τις ορχήστρες Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Καμεράτα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων σε 45 παραγωγές.
Από το 2021 ο Δημήτρης Κτιστάκης ανήκει στο Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με Γνωστικό Αντικείμενο «Διεύθυνση Μικτής Χορωδίας».
Διαβάστε επίσης: