Ο Δημήτριος Π. Μπόγδανος είναι Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα και Διευθυντής της Κλινικής Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας από το 2018. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνέχισε την εξειδίκευσή του στο Λονδίνο σε μια από τις 5 καλύτερες Ιατρικές Σχολές του κόσμου και συγκεκριμένα στο University College London Medical School.
Απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας με έμφαση στην κλινική ανοσολογία και τα αυτοάνοσα νοσήματα το 2005 και μετεκπαιδεύτηκε με Υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στην Ιατρική Σχολή του Yale στις ΗΠΑ. Επέστρεψε στο Λονδίνο ολοκληρώνοντας την διδακτορική του διατριβή και εργάστηκε στο King’s College London Medical School, την μεγαλύτερη Ιατρική Σχολή της Ευρώπης. Από το 2006 μέχρι το 2011, ήταν Clinical Senior Lecturer στο Βασιλικό Κολλεγιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου.
Το 2011, επέστρεψε στην Ελλάδα, διατηρώντας τη θέση του Επισκέπτη καθηγητή στο Λονδίνο και σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής σε διάσημα πανεπιστήμια του εξωτερικού στις ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία, την Γερμανία, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Ρωσία, την Κύπρο και άλλες χώρες του εξωτερικού. Είναι Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας και Αν. Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, για τα οποία έλαβε περισσότερα από 40 βραβεία τα τελευταία 20 χρόνια, εστιάζονται στη μελέτη της παθογένειας, διάγνωσης και θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων. Η ερευνητική του ομάδα μελετά τους μηχανισμούς με τους οποίους περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως λοιμώξεις, στρες και κακή διατροφή οδηγούν στην ανάπτυξη της αυτοανοσίας. Η έρευνά του εκτείνεται στην αναγνώριση βιοδεικτών που θα επιτρέψουν την εύκολη διάγνωση αυτοάνοσων νοσημάτων και στην ανακάλυψη αποτελεσματικότερων θεραπειών. Τέλος, η κλινικοεργαστηριακή ομάδα των συνεργατών του έχει ανακαλύψει πρωτοποριακές μεθόδους πρόβλεψης ανταπόκρισης σε ανοσοτροποποιητικές θεραπείες συμβάλλοντας στην εξατομικευμένη ιατρική του μέλλοντος συμμετέχοντας σε δεκάδες κλινικές μελέτες.
Είναι ο πρώτος Έλληνας που βραβεύτηκε με το CLS Award, του Ανώτατου Συμβουλίου Εκπαίδευσης της Μεγάλης Βρετανίας και ο πρώτος που βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο Dame Sheila Sherlock της Αγγλίας για την πρωτοποριακή του έρευνα στα αυτοάνοσα νοσήματα. Έχει συγγράψει περισσότερες από 500 εργασίες δημοσιευμένες στα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά και παραμένει ο μοναδικός Έλληνας πανεπιστημιακός με γνωστικό αντικείμενο τα Αυτοάνοσα Νοσήματα.Το 2020 εκλέχτηκε Τακτικό Μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών στην οποία συμμετέχουν 6 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ και συγκαταλέγεται στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως.
Είναι εκδότης του περιοδικού Ανοσία, του επίσημου περιοδικού της Ελληνικής Εταιρίας Ανοσολογίας και αν. εκδότης του Mediterranean Journalof Rheumatology, του επίσημου περιοδικού της Ελληνικής Εταιρίας Ρευματολογίας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολογίας. Είναι επίσης εκδότης και βοηθός σε πολυάριθμα έγκυρα ιατρικά περιοδικά κλινικής ανοσολογίας, αυτοάνοσων παθήσεων, ρευματολογίας.
Είναι πρόεδρος ή μέλος ευρωπαϊκών και εθνικών επιτροπών με αντικείμενο την Ανοσολογία και τα αυτοάνοσα νοσήματα.Είναι Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ρευματικών και Αυτοάνοσων Παθήσεων και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του μεγαλύτερου συνεδρίου αυτοανοσων παθήσεων με διεθνή συμμετοχή που γίνεται ετησίως στην Ελλάδα. Η συμβολή του στα αυτοάνοσα νοσήματα έχει αναγνωριστεί διεθνώς μέσα από τις χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει από εθνικά και παγκόσμια χρηματοδοτικά προγράμματα και τις δεκάδες ομιλίες, συνεντεύξεις και αρθρογραφήσεις σε ηλεκτρονικές και έντυπες εφημερίδες.
Στα μέτρα έγκαιρης αντιμετώπισης της πανδημίας, η συμβολή του ίδιου και των συνεργατών του αναγνωρίστηκε ποικιλοτρόπως. Η Ρευματολογική κλινική ήταν από τις πρώτες κλινικές του ΠΓΝ Λάρισας που μετατράπηκε σε κλινική COVID-19, συμπεριλαμβάνοντας και μονάδα αυξημένης φροντίδας για την αντιμετώπιση βαρύτερων περιστατικών από το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής.
Το ιατρικό προσωπικό συμμετείχε στο πρόγραμμα υποστήριξης του Εμβολιαστικού Κέντρου και στην εκστρατεία ενημέρωσης υγειονομικών και ασθενών. Η ομάδα του δημιούργησε εξαιρετικά επιτυχημένες καινοτόμες ομάδες υποστήριξης τηλεσυμβουλευτικής και ευαισθητοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τις περιόδους της καραντίνας, με χιλιάδες συμμετέχοντες και κορωνίδα την βραβευμένη ομάδα «Μένουμε Μαζί».
Ο ίδιος συμμετέχει σε επιτροπές, εκστρατείες και προγράμματα ενημέρωσης σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσα από διαλέξεις και ομιλίες σε ενώσεις ασθενών, επιστημονικές εταιρίες, συνεντεύξεις και αρθρογραφίες σε ΜΜΕ. Τέλος, η έρευνα της ομάδας του στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ευάλωτες ομάδες όπως ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς καθώς και στην επίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην μόλυνση με κορωνοιό δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βοήθησαν στην κατανόηση των άμεσων και μακροχρόνιων ανοσολογικών επιπλοκών της COVID-19.
Απώτερος σκοπός του είναι να κάνει τη Λάρισα το πιο επιτυχημένο κέντρο συστηματικών αυτοάνοσων νοσημάτων στην Ελλάδα και τη ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη.