Της Μαριάννας Μανωλοπούλου
Η καθηγήτρια Άρτεμις Χατζηγεωργίου, η οποία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συγκαταλέγεται στους επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιστημονική επιρροή παγκοσμίως, σύμφωνα με την διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνητική βάση δεδομένων Web of Science™ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Την δεκαετία του ‘80 έφυγε από την Ελλάδα και σπούδασε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης.
Η επιστημονική της περιέργεια ήδη από τα πρώτα της βήματα την έκανε να στρέψει τη προσοχή και το ενδιαφέρον της στην Τεχνιτή Νοημοσύνη και τον Παράλληλο Προγραμματισμό που αναπτυσσόταν τότε ραγδαία.
Τελείωσε το διδακτορικό της στην Μοριακή Βιολογία ενώ δημιούργησε μια μικρή εταιρεία με υπηρεσίες στην πληροφορική. Στο Βερολίνο έπειτα, ανέλαβε το τμήμα Βιοπληροφορικής μιας νεοφυούς εταιρείας βιοτεχνολογίας, ενστερνίζοντας τις γρήγορες εξελίξεις της επιστήμης στην μοριακή βιολογία. «Μέσω της τεχνιτής νοημοσύνης μου κινήθηκε το ενδιαφέρον να κατανοήσω καλύτερα το απίστευτα όμορφο κόσμο της λειτουργίας της ζωής και του ανθρώπου και έτσι συνέχισα – με τις μισές απολαβές – στον Γερμανικό Αντικαρκινικό Κέντρο της Χαϊδελβέργης σε μια από τις πρώτες ομάδες Βιοπληροφορικής» τονίζει η κα Χατζηγεωργίου μιλώντας στα «Πρόσωπα». Σκοπός της ήταν εκεί να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους που είχε υλοποιήσει για την επεξεργασία εικόνας σε αυτοκινούμενα οχήματα στην εύρεση γονιδίων στο ανθρώπινο DNA.
Με το πνεύμα της συνεχώς ανήσυχο για την εξέλιξη της επιστήμης, μετακινήθηκε σε μια από τις πρώτες θέσεις Βιοπληροφορικής που άνοιγαν τότε στις ΗΠΑ, όπου ειδικότερα οι ιατρικές σχολές κατανόησαν άμεσα την μεγάλη ανάγκη για Βιοπληροφορική στην Ιατρική έρευνα.
Το διάστημα 2001-2007, διετέλεσε Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοπληροφορικής στο Τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, καθώς και στη Σχολή Μηχανολόγων του ίδιου πανεπιστημίου, δεχόμενη μια συμβουλή ορόσημο που καθόρισε την πορεία της συνολικά όπως αναφέρει η ίδια «Προσπάθησε να κινηθείς με την δυναμική των εξελίξεων, να πάρεις την ώθηση των κυμάτων της αλλαγής στην επιστήμη» από τον τότε Πρόεδρο του Τμήματος σε μια Σχολή που κατατάσσεται από τότε στις καλύτερες του κόσμου.
Στη συνέχεια, από το 2007 ως το 2012 εργάστηκε ως Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Ογκολογίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» επιστρέφοντας στην Ελλάδα λίγο πριν την μεγάλη κρίση. «Θεωρούσα πως η χώρα τότε αποτελούσε το ιδανικό μέρος για να κάνει οικογένεια και να μεγαλώσει παιδιά» συμπληρώνει.
Από το 2012 ανήκει και επίσημα στην οικογένεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ούσα καθηγήτρια πρώτα στο Τμήμα Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και τώρα στο Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική.
Το επιστημονικό της έργο δεν θα μπορούσε να μην δημοσιευτεί σε αναγνωρισμένα διεθνή περιοδικά με κριτές όπως τα Nature, Science, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, American Journal of Human Genetics, Genes and Development, Nature Methods και Genome Research, ταυτόχρονα οι αναφορές στις εργασίες της ξεπερνούν τις 18000 (h-index 49) σύμφωνα με το Google Scholar (2020). Έχει συμμετάσχει στις εξεταστικές επιτροπές (reviewer panelist) για τα Welcome Trust Sanger Institute (UK), National Science Foundation (NSF-USA), National Institute of Health (NIH-USA), την Ευρωπαϊκή Ένωση (FP7, CONNECT) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Παράλληλα, αποτελεί Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής (ΕΕΥΒΒ) ενώ υπήρξε διοργανώτρια του 17ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Υπολογιστικής Βιολογίας (ECCB18).
Αυτό που ξεχωρίζει την ίδια μέσα από το επιστημονικό της έργο και την πορεία της συνολικά μέχρι στιγμής είναι πως δεν δίστασε ποτέ και θεωρεί βασικό τόσο της καταδύσεις στα βαθιά νερά – που της αρέσουν – όσο και την γρήγορη κίνηση στην επιφάνεια της θάλασσας. «Το βασικό είναι η κίνηση. Πίσω από κάθε επιτυχία κρύβονται πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες και κάποιες ατυχείς επιλογές. Μόνο η αδράνεια προστατεύει από την αποτυχία και από την επιτυχία. Το βασικό είναι η κίνηση, το ταξίδι σε όποιον δόμο διαλέξει η καθεμία και ο καθένας» υπογραμμίζει η κα Χατζηγεωργίου.
Άλλωστε το παν στην επιστήμη είναι η κίνηση, η εξέλιξη έτσι, και η καθηγήτρια συνεχίζει την διαδρομή με την ιστορική επιστημονική μετεξέλιξη της.