«Στον ελληνικό παραδοσιακό χορό ο κύκλος σημαίνει αλληλοσεβασμός, εμπιστοσύνη, συμπαράσταση»
Η Ουρανία Εμμ. Καραμανώλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Τελείωσε το σχολείο το έτος 1998 και εν συνεχεία ξεκίνησε να φοιτά στο τμήμα Νομικής (Ν.Ο.Ε) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ’ όπου και απεφοίτησε το έτος 2004. Το 2014 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ιστορία Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δικαίου του τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Από το 2006 εργάζεται ως Δικηγόρος Λάρισας στη γενέθλια πόλη όπου και διατηρεί το γραφείο της.
Είναι ενεργό μέλος και χορεύτρια του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας. Αγιογραφεί ερασιτεχνικά και στόχος της είναι να πραγματοποιήσει σύντομα μια έκθεση στη Λάρισα ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο της. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά και ασχολείται ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό, καθώς έχει συμμετάσχει και έχει τερματίσει με επιτυχία τρεις φορές στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας (2017, 2018 και 2019) και σε άλλες διοργανώσεις Πανελλαδικά, και είναι μέλος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας. Είναι μητέρα της Κατερίνας (5 ετών).
Η Ουρανία Εμμ. Καραμανώλη από το έτος 1988 είναι μέλος και χορεύτρια του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας και από το 1994 συμμετέχει στην ομάδα εκπροσώπησης του Λυκείου των Ελληνίδων. Με την ιδιότητά της αυτή έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας, με κορυφαία την εμφάνιση του Λυκείου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η θεματική παράσταση «Αέρας, γη, νερό, φωτιά, στοιχεία αχάλαστα». Επίσης έχει λάβει μέρος εκπροσωπώντας τη Λάρισα και την Ελλάδα, σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ, διαγωνιστικά και μη, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ του Agrigento της Σικελίας, το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάλμα ντε Μαγιόρκα στην Ισπανία (Mallorca World Folk Festival), το Festival de dances de l’ Antiga Corona d’ Arago στη Valencia της Ισπανίας, και άλλα διεθνή Φεστιβάλ στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, στη Βαρκελώνη, στο Ισραήλ, στο Ρύμπνικ και στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Επίσης έχει ταξιδέψει με την ομάδα του Λυκείου στην Κίνα (Πεκίνο) και στις ΗΠΑ. Συμμετέχοντας στο Λύκειο των Ελληνίδων εδώ και 32 χρόνια ως χορεύτρια και ενίοτε ως δασκάλα δηλώνει στο περιοδικό ΠΡΟΣΩΠΑ: «Το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας, έχοντας ήδη συμπληρώσει σαράντα χρόνια λειτουργίας, έχει πλέον εδραιωθεί στη συνείδηση των Λαρισαίων ως ένας από τους σταθερότερους και σημαντικότερους φορείς πολιτισμού, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο. Με τις παραστάσεις του και τις παραγωγές του αλλά και με τις κάθε είδους εμφανίσεις και εκδηλώσεις του, ανεβάζει συνεχώς τον πήχη και καταφέρνει κάθε φορά να ξεπερνά τις προσδοκίες του κοινού.
Όλοι όσοι εργάζονται ή υπηρετούν ανιδιοτελώς το Λύκειο των Ελληνίδων διακατέχονται από αγάπη και σεβασμό προς την πλούσια και ζωντανή ελληνική παράδοση και εργάζονται με μεράκι, ανιδιοτέλεια και ένα έντονο αίσθημα ευθύνης, προκειμένου να την συντηρήσουν, να την μεταδώσουν και να την αναπαράγουν σεβόμενοι πάντα τις ρίζες της, τις τελετουργίες και τους συμβολισμούς της που κράτησαν ζωντανούς τους Έλληνες στο διάβα των αιώνων.
Το Λύκειο των Ελληνίδων διαπνέεται από αρχές και αξίες. Με συνέπεια και συνεργασία, με σκληρή δουλειά και με ένα συνεχώς ανανεωνόμενο ανθρώπινο δυναμικό, έχει καταφέρει να προσφέρει παραγωγές υψηλής αισθητικής διδάσκοντας στους χορευτές και στα μέλη του σεβασμό στην παράδοση, στα ήθη, στα έθιμα, στα σύμβολα.
Το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας υπηρετεί την παράδοση με αφοσίωση χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα. Δεν επιλέγει τον ευκολότερο δρόμο, αλλά τον ποιοτικότερο. Όλοι, από τον δάσκαλο και καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Δημήτρη Τσιπλακούλη μέχρι το άοκνο και ενεργό διοικητικό συμβούλιο και τον κάθε χορευτή ξεχωριστά, προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου κάθε φορά να βγει μια άρτια από κάθε άποψη παράσταση. Κοινός στόχος είναι η πιστή απόδοση των χορών και των τραγουδιών, η ακριβής αναπαράσταση των εθίμων και των τελετουργιών. Όλοι έχουν υψηλές απαιτήσεις και εκπληρώνοντάς τες έχουν καταφέρει να κερδίσουν το σεβασμό και την εκτίμηση όχι μόνο του λαρισαϊκού κοινού, αλλά και του κοινού πανελληνίως… διεθνώς… Για μένα το Λύκειο είναι πια τρόπος ζωής.
Σε μια εποχή αποξένωσης και αδιαφορίας για το συνάνθρωπο, που οι αξίες χαλαρώνουν και ευτελίζονται, τα μέλη του Λυκείου χτίζουμε φιλίες, δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης, μαθαίνουμε πως ο χορός είναι συμμετοχή, κοινωνικοποίηση. Πως δε μπορείς να χορέψεις αν δεν κρατάς το χέρι του άλλου. Πως στον ελληνικό παραδοσιακό χορό κανείς δε μπορεί να χορέψει μόνος του, κανείς δεν διακρίνεται… Δεν υπάρχει «εγώ», υπάρχει «εμείς». Στον ελληνικό παραδοσιακό χορό ο κύκλος σημαίνει αλληλοσεβασμός, εμπιστοσύνη, συμπαράσταση. Εύχομαι για όσα χρόνια μπορώ, να συνεχίσω να είμαι μέλος αυτού του σπουδαίου θεσμού από όποια θέση και αν βρεθώ».