- Ο γνωστός disc jokey μιλάει για τη μακρά του πορεία του στα μαγαζιά της πόλης και συνεχίζει in the mix…
«Χθες το βράδυ ένας dj έσωσε τη ζωή μου», έλεγε ένα χορευτικό τραγούδι που παίχτηκε πολύ στις πίστες των ντισκοτέκ όλου του κόσμου, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αναρωτιέμαι τις ζωές πόσων ανθρώπων μπορεί να «έσωσε» ένας disc jokey που βρίσκεται πίσω από τα πλατό δεκάδων μαγαζιών εδώ και σαράντα ολόκληρα χρόνια;
Αυτή την ιδιότητα φέρει πάντως ο Λάμπρος Μπλέκος, που είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία εν ενεργεία dj της Λάρισας, έχει μόνο φίλους από αυτή τη δουλειά και σίγουρα έχει κάνει χιλιάδες Λαρισαίους, και όχι μόνο, να περάσουν αξέχαστες βραδιές ακούγοντας και χορεύοντας τα τραγούδια που έχει μιξάρει…

Ο Λάμπρος Μπλέκος αγάπησε πολύ τη μουσική από μικρό παιδί, ξόδεψε και συνεχίζει να ξοδεύει πολλά χρήματα για το λατρεμένο του βινύλιο και παρά τους πολλούς δίσκους που έχει χάσει ή καταστράφηκαν στο μεσοδιάστημα διατηρεί ακόμα και σήμερα μια συλλογή με περισσότερα από 5.000 κομμάτια, 33 και 45 στροφών.

Θυμάται πολύ χαρακτηριστικά τα δύο πρώτα βινύλια που αγόρασε το 1975, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, το θρυλικό ασπρόμαυρο των Bad Company και το 45άρι των Hot Blood «Soul Dracula». Μια ιστορική ροκιά κι ένα επίσης ιστορικό χορευτικό τραγούδι. Στην αντιπαράθεση εκείνης της εποχής μεταξύ «ροκάδων» και «καρεκλάδων», δηλώνει με τους δεύτερους, αφού αυτό το είδος του άρεσε περισσότερο από την πρώτη στιγμή, η soul, το funk, η άφρο μουσική. Φυσικά, τα χρόνια πίσω από τα πλατό έπαιξε και αγάπησε πολύ τη ροκ μουσική, όπως και κάθε άλλο είδος που κατάφερε να έχει διάρκεια στο χρόνο.

Στη μουσική αποκαλεί πνευματικό του πατέρα τον Βασίλη Σταμούλη, στη θρυλική Studio 53 του οποίου, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 εργάστηκε. Επέλεξε επίσης μουσική σε ιστορικά για τη λαρισαική νύχτα μαγαζιά όπως τη Λάμπα, τη Stadium (όπου υπήρξε συνιδιοκτήτης με τον Τάκη Ντελή), το Μονοπώλιο, το Privilege, το Hoya, το Σπιτάκι στη Βελίκα και άλλα. Εργάστηκε ακόμα σε νυχτερινά μαγαζιά στα Τρίκαλα και τα Φάρσαλα, ενώ μετά το 2000, περίοδο που έφερε την παρακμή και το κλείσιμο των μεγάλων club, δούλεψε και συνεχίζει να δουλεύει σε πάρα πολλά μπαράκια της πόλης.

Μιλάει με ιδιαίτερη περηφάνια για τα σετ που έκανε στο πλευρό διάσημων ανά την υφήλιο disc jockeys, ενώ είχε ενεργή συμμετοχή σε πολλά events – parties που διοργανώθηκαν στην πόλη με μεγάλη προσέλευση κόσμου.
Υπήρξε όμως, για την ανάγκη του μεροκάματου, και ο πρώτος dj που δούλεψε σε γαμήλιες δεξιώσεις, όπως κάνει επίσης μέχρι σήμερα, έχοντας πλέον ξεπεράσει τους … χίλιους!

Έχει μόνο φίλους όπως προείπαμε επειδή είχαμε την ευκαιρία να το επιβεβαιώσουμε από πρώτο χέρι στην κουβέντα που είχαμε μαζί του και δηλώνει ότι παίρνει ενέργεια από τα νέα παιδιά με τα οποία συναναστρέφεται. Δεν αρνήθηκε ποτέ καμία βοήθεια στους νέους που θέλησαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα και μόνο καλά λόγια έχει να πει για τους περισσότερο έμπειρους συναδέλφους, με τους οποίους άλλωστε έχει πολλές φορές συνεργαστεί.

«Σήμερα έχει αλλάξει ο τρόπος που διασκεδάζει ο κόσμος, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και γιατί η μουσική έχει αλλάξει», μας λέει. «Όταν όμως του δίνεται η δυνατότητα, όπως με τα πάρτυ που διοργανώθηκαν πρόσφατα και συγκέντρωσαν χιλιάδες κόσμου, όλοι θέλουν να χορέψουν μέχρι τελικής πτώσης».

Παίζει το ρόλο της και η μουσική της δικής του εποχής, η ντίσκο, η φανκ και το ροκ, είδη που απέδειξαν τη διαχρονική τους αξία. «Παίζω σήμερα σε γάμους Boney M και χορεύουν στην πίστα άτομα από 8 μέχρι 88 ετών», αναφέρει.
Γενικότερα, πιστεύει ότι τα ελληνικά στα μαγαζιά έχουν κάνει κακό στη διασκέδαση.

Χαίρεται πάντως που το βινύλιο επέστρεψε για τα καλά και πολλά νέα παιδιά ασχολούνται με αυτό, καταλαβαίνοντας την απαράμιλλη ηχητική του γοητεία.

Ο Λάμπρος Μπλέκος, έφαγε με το κουτάλι τις άγριες εποχές της νύχτας, άντεξε, είναι υγιής, του αρέσει ακόμα αυτό που κάνει, εξακολουθεί να ψάχνει νέα πράγματα στη μουσική και δεν πρόκειται να σταματήσει να «σώζει ζωές με ένα τραγούδι».
Μενέλαος Κατσαμπέλας
ΥΓ: Τον ευχαριστούμε θερμά για το φωτογραφικό υλικό από το ιστορικό παρελθόν της νυχτερινής Λάρισας που μας παραχώρησε.