Η λαμπρή πορεία του Καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Πρωτοπόρος στον αγώνα κατά του καπνίσματος – Μελετά επί 20 χρόνια την ρύπανση του περιβάλλοντος και τις συνέπειες στην υγεία
Του Γιάννη Ανδρεάκη
Αναμφίβολα ο Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης είναι από τις επιστημονικές προσωπικότητες που με διακριτό τρόπο τοποθετείται δημόσια σχετικά με την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει αναδειχθεί – με τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ως μία εκ των πλέον ψύχραιμων φωνών που αναλύει με νηφαλιότητα τα δεδομένα, ενώ παραμένει σταθερός στη γραμμή του παρέχοντας τις σχετικές οδηγίες για λήψη μέτρων προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Συνάμα όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο οργάνωσε με τους συνεργάτες του, αντίστοιχο τμήμα για την υποστήριξη ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια. Προσπάθησε να εμπνεύσει τον εθελοντισμό μεταξύ των επαγγελματιών υγείας ώστε να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που αποτελεί μια ιστορική για την ανθρωπότητα χρονική στιγμή.
Ο Κων. Γουργουλιάνης είναι από τους πρωτοπόρους στον αγώνα κατά του καπνίσματος και υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στους δημόσιους χώρους. Επίσης τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια μελετάει την ρύπανση του περιβάλλοντος και τις συνέπειες που αυτή έχει στην υγεία. Παράλληλα, προωθεί ισότιμα τη συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων για κλινικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
Όμως σ’ αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον να γνωρίσουμε από πιο κοντά την λαμπρή πορεία του Καθηγητή Ιατρικής και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας…
Ο Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης γεννήθηκε στην Βυζίτσα Βόλου και διαμένει στην Λάρισα όπου υπηρετεί ως Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Είναι παντρεμένος από το 1986 με την Γεωργία Ανδρέου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1982. Το 1988 έγινε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1989 έλαβε την ειδικότητα Πνευμονολογίας – Φυματολογίας στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1993 εξελέγη ως Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έκτοτε κατέχει θέσεις Διοίκησης σε πολλά Επιστημονικά Συμβούλια. Το 1998 εκλέχθηκε Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το 1999 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου, ενώ το 2002 εξελέγη Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2003 εξελέγη ως Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το 2008 εκλέχθηκε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.
Με διεθνή αναγνώριση και αποδοχή
Ο Θεσσαλός Καθηγητής Ιατρικής συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικών Ελλήνων που κατέχουν διεθνή αναγνώριση και αποδοχή για το επιστημονικό τους έργο. Στην πορεία του περιλαμβάνονται περισσότερες από 430 πειραματικές, κλινικο-εργαστηριακές μελέτες και ανασκοπήσεις οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και 200 σε ελληνικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας βιβλίων και κεφαλαίων εκ των οποίων κάποια χρησιμοποιούνται ως διδακτικά βιβλία σε ελληνικές Ιατρικές Σχολές στα μαθήματα Πνευμονολογίας και Φυσιολογίας. Η συμμετοχή του στα συνέδρια ξεπερνά τις 500 ανακοινώσεις σε διεθνές επίπεδο και τουλάχιστον 700 ανακοινώσεις σε εθνικό επίπεδο. Έχει ενεργή παρουσία με περισσότερες από 400 στρογγυλές τράπεζες Ιατρικών και άλλων Επιστημονικών συνεδρίων και έχει διατελέσει πρόεδρος και κριτής εργασιών Διεθνών και Πανελλήνιων ιατρικών συνεδρίων. Παράλληλα, έχει λάβει θέσεις συντάξεως σε ιατρικά περιοδικά και σε οργάνωση συνεδρίων με συμμετοχή σε περισσότερα από 80 ερευνητικά προγράμματα. Για το επιστημονικό του έργο έλαβε βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από διάφορους φορείς. Για το ερευνητικό του έργο, σύμφωνα με τον κατάλογο που στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science, συγκαταλέγεται στους πιο αναγνωρίσιμους ερευνητές βάσει των αναφορών που έχει στην διεθνή βιβλιογραφία (Αναφορές 11000 (Η index 58)).
Από το 1998 ως Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής μαζί με τους συνεργάτες του έχει οργανώσει εργαστήρια και εκτός από το εξωτερικό πνευμονολογικό ιατρείο ανέπτυξε αντιφυματικό ιατρείο, ιατρείο διακοπής καπνίσματος, ιατρείο κυστικής ίνωσης, ιατρείο διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο, αντιφυματικό ιατρείο, ιατρείο διάμεσων πνευμονοπαθειών και ιατρείο πνευμονικής εμβολής. Επίσης έχει αναπτύξει εργαστήριο λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής, ενδοσκοπικό εργαστήριο, εργαστήριο διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο και μονάδα αυξημένης φροντίδας.
Ο Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης αποτελεί μια ξεχωριστή φυσιογνωμία στο επιστημονικό γίγνεσθαι με την προσφορά του να είναι ήδη ανεξίτηλη…