Της Μαριάννας Μανωλοπούλου
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1983. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Southern New Hampshire University, Manchester NH καθώς επίσης, και στο Τμήμα Πτητικών Επιχειρήσεων του Daniel Webster College (School Of Aeronautics), Nashua NH. Η εκπαίδευσή του ξεκίνησε σε αεροπλάνα τύπου Cessna και Piper. Στην συνέχεια, εργάστηκε ως εκπαιδευτής νέων πιλότων σε πτητικές σχολές του Μαϊάμι, στην πολιτεία της Φλόριντα.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολούθησε η πρώτη εκπαίδευση και εργασία στο Χιούστον του Τέξας, στην επιβατική αεροπορική εταιρεία «United Express», σε αεροσκάφη τύπου Εmbraer EMB-145 (η Ελληνική Αεροπορία έχει τα συγκεκριμένα αεροπλάνα που φέρουν εναέρια ραντάρ). Με την United Express ταξίδεψε σε όλες τις άκρες των ΗΠΑ και σε αρκετά μέρη του Καναδά και Μεξικού.
Μέρος της εμπειρίας του θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος, στις πολιτείες κατά τις εποχές που ταξίδευε. «Καλούμαστε να είμαστε από τους πρώτους που θα καταφτάσουν σε περιοχές ανά τον κόσμο, στην Ιαπωνία για τσουνάμι, στην Μέση Ανατολή υπάρχουν φυσικές καταστροφές, ή πολεμικές επιχειρήσεις, για μεταφορά υλικού πρώτης ανάγκης, μεταφορά προσωπικού κ.ά.» αναφέρει στα «ΠΡΟΣΩΠΑ».
Στις εναέριες πτήσεις του, δεν θα μπορούσαν να λείπουν διάσημοι επιβάτες όπως ήταν ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού, Vicente Fox (φωτ.) και η εγγονή του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, Αθηνά.
Στην πορεία του δόθηκε η ευκαιρία να ανοίξει περισσότερο τους ορίζοντές του και να φτάσει σε όλες τις ηπείρους του κόσμου. Ξεκίνησε εργασία σε αεροπορική εταιρία μεταφορών, περνώντας από εντατική εκπαίδευση. Με σκληρή προσπάθεια και δουλειά κατάφερε να είναι κυβερνήτης σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροπλάνα που έχει κατασκευάσει η εταιρεία Boeing (B-777).
«Το πρόγραμμα εργασίας είναι πολύ απαιτητικό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο. Όλες οι ώρες τις ημέρας είναι το ίδιο για εμάς. Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι το jetlag. Tο βιολογικό ρολόι του σώματος, έρχεται σε συνεχή ρήξη με το φυσικό ρολόι, που ρυθμίζεται από το φως της ημέρας δημιουργώντας σημαντική κόπωση. Όσο λιγότερες καταχρήσεις στην καθημερινότητα και σωστός προγραμματισμός, τόσο καλύτερα για το σώμα στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Σύνηθες μηνιαίο πρόγραμμα είναι ο γύρος της υδρογείου έως και τρεις φορές. Ένας γύρος του κόσμου με τις διανυκτερεύεις, το πιο σύντομο χρονικό διάστημα είναι τρεισήμισι ημέρες» τονίζει ο κυβερνήτης.
Μία εργασία με δυσκολίες όπως όλες, αλλά τα συχνά ταξίδια που απαιτούνται σε συγκεκριμένους προορισμούς τους καθορίζουν πιο γνώριμους, μη λαμβάνοντας ακόμη υπόψιν την απόσταση που θα διανύσει κανείς. «Η εμπειρία ζωής που σου προσφέρει το επάγγελμα είναι να βιώνεις τα θετικά και αρνητικά στοιχεία κάθε χώρας, να σκεφτείς που υπερτερείς και που υστερείς κάνοντας παράλληλα, την αυτοκριτική σου για το που στοχεύεις να φτάσεις» δηλώνει στο περιοδικό μας.
Δημοφιλής προορισμός όπως το Χονγκ Κονγκ, που αποτελεί κέντρο εμπορικής δραστηριότητας για ολόκληρο τον κόσμο με μεγάλες εξαγωγές, είναι μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια πτήσης, την οποία πραγματοποιεί συχνά (16 ώρες από το Χονγκ Κονγκ στην Νέα Υόρκη). Οι Αραβικές χώρες επίσης, έχοντας κοινά στοιχεία με την Ελλάδα σε προηγούμενες δεκαετίες. Όπως λέει και ο ίδιος «υπάρχει συμπάθεια προς τους Έλληνες και την Ελλάδα, ίσως γιατί έχουν υπάρξει αρκετοί από εμάς που έχουν αναζητήσει εκεί εργασία, και σε γενικές γραμμές έχουν αφήσει καλό όνομα. Μερικοί από τους καλύτερους φίλους και συναδέλφους μου προέρχονται και από χώρες της Μέσης Ανατολής όπου πάρα τις θρησκευτικές διάφορες υπάρχει μεγάλος αλληλοσεβασμός».
Αρκετά συχνές είναι και οι πτήσεις του στην Γερμανία, κομβικό σημείο της Ευρώπης, η οποία έχει καταφέρει με την ανοχή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών να αναδειχθεί σε κέντρο τόσο των επιβατικών όσο και των εμπορικών πτήσεων. Ο κυβερνήτης ενστερνίζεται πως η λανθασμένη διαχείριση και η ενδοτικότητα οδήγησε στη θυσία για χάρη των ευρωπαϊκών εταίρων, την Ολυμπιακή Αεροπορία, ένα υπόδειγμα εταιρείας σε παλαιότερες εποχές, χωρίς να της δοθεί η κατάλληλη προσοχή για την ανάπτυξη των αερομεταφορών της χώρας. Οι αρνητικές συνέπειες πέραν του κλεισίματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι και η απώλεια των αερογραμμών που αποκτήθηκαν στο παρελθόν με μεγάλα διεθνή αεροδρόμια σύμφωνα με τον κ. Κούστα. «Είναι αδιανόητο για μένα να βλέπω Έλληνες ομογενείς ιδιαίτερα από Αμερική να ταξιδεύουν πίσω στην πατρίδα και να γεμίζουν στην κυριολεξία αεροπλάνα από χώρες μη φιλικά προσκείμενες προς την Ελλάδα» τονίζει χαρακτηριστικά.
Τη φετινή χρονιά που είχε μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας, αλλά και εξ Ανατολών, οι μεταφορικές αεροπορικές εταιρείες, όπως η δική τους, υποστηρίζει πως έπαιξαν ενεργό ρόλο στη μεταφορά ειδών ανάγκης και ιατρικού υλικού ανά τον κόσμο.
Σήμερα ζει στην πολιτεία του New Hampshire και ανά διαστήματα προσπαθεί να επισκέπτεται την Λάρισα για να δει την αγαπημένη μητέρα του, την κα Δέσποινα και τους παλιούς συμμαθητές του. «Αρκετές φορές έχω περάσει πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο σε σχετικά μικρή απόσταση από την Λάρισα. Πάντα έχω στο μυαλό μου το γιατί η περιοχή μας αν και από τις σχετικά πιο αναπτυγμένες δεν έχει καταφέρει ακόμη, την δημιουργία ενός πολιτικού αεροδρομίου. Θα ήθελα κάποια στιγμή να δω και την πόλη που γεννήθηκα να καταφέρει να κάνει το επόμενο βήμα και μετά από σοβαρή μελέτη να διεξαχθεί ένα αεροδρόμιο που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής» καταλήγει ο κ. Κούστας, επισημαίνοντας την ανάγκη και προτρέποντας τους αρμόδιους στην δημιουργία του, για την ολοκληρωτική οικονομική και εμπορική ανάπτυξη της περιοχής μας.