Η Μαρία Δεληγιάννη, είναι μια από τους πολλούς καλλιτέχνες της πόλης μας που σε αρκετά νεαρή ηλικία την κέρδισαν οι τέχνες και επέλεξε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτές.
Η πρώτη της επαγγελματική εμπειρία είναι σε ηλικία 11 ετών. Συμμετείχε στο έργο «Άλκιστις» που ανέβηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου. Επίσης σε νεαρή ηλικία πήρε μέρος ως ένα από τα μέλη της παιδικής ορχήστρας της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στη συναυλία που είχε διοργανώσει η Δόμνα Σαμίου στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα (1989).
Στα μαθητικά της χρόνια παρακολούθησε σπουδές κλασικής, παραδοσιακής καθώς και βυζαντινής μουσικής, τραγουδιού και σπουδές στον χώρο της υποκριτικής τέχνης. Μεγάλη επιρροή ήταν ο πατέρας της Γιώργος Δεληγιάννης – ιδρυτής της Παραδοσιακής Σχολής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Αξιοσημείωτο λοιπόν είναι πως μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με ήχους, εικόνες και επιρροές από κάθε τι καλλιτεχνικό. Ήχοι, παρέες, γλέντια, έθιμα έγιναν όλα μέρος της ζωής της και βιωματικός τρόπος μάθησης και εξερεύνησης, ενώ στα εφηβικά της χρόνια ανακαλύπτει μια νέα πρωτοπόρα ομάδα για τα δεδομένα της Λάρισας τότε με το όνομα ΣΜΟΥΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου). Ήταν κάτι που συμπλήρωσε το όνειρό της μουσικά σε συνδυασμό με τις παραστατικές τέχνες, όπου την πήγε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση ορισμένων επιθυμιών της. Αργότερα παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στην Αθήνα. Επίσης συμμετείχε στην παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου «Χοηφόρες» σε σκηνοθεσία κ. Κώστα Τσιάνου.
Στην παρέα του Σμουθ η Μαρία έχει προσφέρει και έχει λάβει πρωτόγνωρες καλλιτεχνικές εμπειρίες. Έχει παρακολουθήσει καλλιτεχνικού περιεχομένου ευρωπαϊκά σεμινάρια, και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις και συναυλίες εντός κι εκτός Ελλάδος, όπως τα projects Jam Karet, Eutropia, Παραμυφικό κ.ά. σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Κώστα Λαμπρούλη, με πιο πρόσφατο το έργο Παραμυφικό, που παρουσιάστηκε στην Εναλλακτική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και στο «θέατρο Κώστας Τσιάνος» του Θεσσαλικού θεάτρου.
Έχει πάρει μέρος σε αρκετές παραγωγές – συναυλίες που βασικό στοιχείο ήταν και είναι η διάσωση και μετάδοση του πολιτισμού μας, με πιο πρόσφατη «Το Θάμβος του Δημοτικού τραγουδιού» στο Θεσσαλικό θέατρο, σε σχεδιασμό και οργάνωση κειμένων του Θωμά Μπεχλιβάνη, μουσική διεύθυνση του Γιώργιου Δεληγιάννη και επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θ.Θ., Κυριακής Σπανού.
Η Μαρία χάρη στο ανήσυχό της πνεύμα και των καλλιτεχνικών συναναστροφών της με αξιόλογους δημιουργούς φίλους και συνεργάτες ταξίδεψε πολύ εντός και εκτός Ελλάδας για να συμμετέχει σε παραγωγές στο χώρο της μουσικής και του θεάματος.
Έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στη νέα γενιά κι επιθυμία της είναι να μεταφέρει τη χαρά και τις γνώσεις που έχει βιώσει και εκπαιδευτεί, στα νέα παιδιά.
Έχει μια υπέροχη οικογένεια που έχει ταξιδέψει αρκετά σε βόρεια και νότια Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ενώ αυτή την περίοδο την κέρδισε ο βορράς και συγκεκριμένα η Δανία. Τα σχέδιά της πλέον είναι πώς να αξιοποιήσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια και πώς να τα εφαρμόσει σε έναν νέο τόπο με διαφορετική κουλτούρα από τη δική της κάνοντας μια νέα αρχή. Έχοντας όλα τα παραπάνω ως τον πολύτιμο θησαυρό της στην καλλιτεχνική της φαρέτρα και τον ενθουσιασμό της γνώσης και μάθησης που ποτέ δε τελειώνει, νιώθει έτοιμη για το επόμενο βήμα, διατηρώντας τις σχέσεις της με τους ανθρώπους που έχει συνεργαστεί αναμένοντας νέες συνέργειες χωρίς σύνορα.