Ενδιαφέρουσα η πορεία ζωής του Ιωάννη Παληογιάννη – γιού του Δημήτρη Παληογιάννη, προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων του νομού, όπως και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων – από τη Γιάννουλη και τη Λάρισα, ο οποίος πλέον ζει στην Ολλανδία, όπου εργάζεται ως στέλεχος του εργοστασίου της Tesla.
Ο κ. Παληογιάννης ξεκίνησε από μαθητής να ασχολείται με τον χώρο του αυτοκινήτου, ενώ πλέον δημιουργεί στους τομείς της τεχνολογίας και των οχημάτων που για τον ίδιο αποτελούν τον καλύτερο συνδυασμό.
Αναλυτικά, ο Ιωάννης Παληογιάννης γεννήθηκε πριν από 36 χρόνια και μεγάλωσε στη Γιάννουλη, ενώ όταν η οικογένεια μετακόμισε στη Λάρισα, τελείωσε το Τεχνικό Λύκειο ΤΕΕ ως μηχανικός αυτοκινήτων. Το γεγονός ότι ήταν άριστος μαθητής του έδωσε το θάρρος, όπως λέει και ο ίδιος, να δώσει Πανελλήνιες Εξετάσεις και να περάσει στη Σχολή Οχημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Εκεί μέσω και των προγραμμάτων Erasmus σε χώρες όπως η Αυστρία και η Πολωνία «ζυμώθηκε» με τις νέες οικολογικές τεχνολογίες στα οχήματα, όπως και με την εργασία πάνω στα οφέλη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του εργάστηκε στο συνεργείο OPEL του πατέρα του, σε Συνεργείο Φορτηγών και Λεωφορείων ΜΑΝ-Mercedes, σε κέντρο ανακύκλωσης και απόσυρσης αυτοκινήτων, όπως επίσης σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων BMW-Volvo-Seat στην Ελλάδα. Κατά τα έτη από το 2014 έως και το 2016 – παράλληλα με το συνεργείο (στην Αντιπροσωπεία) – δίδασκε και σε ιδιωτικό ΙΕΚ, στο τμήμα μηχανοτρονικών.
Ο Ιωάννης Παληογιάννης μιλά σχετικά με το πώς προέκυψε η επαγγελματική πρόταση για την Ολλανδία: «Τον Νοέμβριο του 2016 δέχτηκα ένα τηλέφωνο από γραφείο ευρέσεως εργασίας του εξωτερικού που με ρώτησαν αν ενδιαφέρομαι να δουλέψω στο εργοστάσιο της Tesla στην Ολλανδία. Δέχτηκα γιατί θεώρησα ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να έχω εμπειρία σε μια τόσο πρωτοπόρα εταιρία στον χώρο».
«Αγαπώ την τεχνολογία και τα οχήματα και η δουλειά στη Tesla είναι ο καλύτερος συνδυασμός για ‘μενα. Η θέση μου στην εταιρία είναι «Senior Rectification Technician» και αυτή η θέση μου έδωσε πολλές ευκαιρίες για ταξιδέψω στην Ευρώπη (Λουξεμβούργο – Νορβηγία – Βέλγιο) και να δω από κοντά την οδική κουλτούρα άλλων χωρών» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Παληογιάννης αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί τόσο στον εργασιακό τομέα, όσο και στο επίπεδο ζωής, στην Ολλανδία: «Η εργασία εδώ έχει λιγότερο άγχος και είναι πιο προβλέψιμη. Στην Ολλανδία οι εργασιακοί νόμοι εφαρμόζονται απόλυτα και οι εργάτες αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. H ζωή στην Ολλανδία μπορεί να είναι το ίδιο ευχάριστη με την Ελλάδα αν εκμεταλλευτείς αυτά που προσφέρει η χώρα όπως ασφαλείς ποδηλατόδρομους, πολλά άλση και λίμνες για περιπάτους, και έντονη νυχτερινή ζωή για νέους». Σχετικά με αυτά που του λείπουν περισσότερο από την Ελλάδα δεν είναι άλλα από τη θάλασσα, τον ήλιο και βέβαια η οικογένεια και οι φίλοι.
«Μου έκανε εντύπωση ότι στην Ολλανδία όχι μόνο υπάρχει ενδιαφέρον για ηλιακά πάνελ στα σπίτια αλλά είναι πολύ εύκολο κάποιος να παραγγείλει και την εγκατάσταση» τονίζει ο Ιωάννης Παληογιάννης, ενώ κάνει ειδική μνεία στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων: «Tα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη προωθείται η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων ειδικά στις αστικές περιοχές. Οι μηδενικές εκπομπές ρίπων από τα ηλεκτρικά οχήματα θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην ποιότητα του αέρα εντός πόλης.
Το πόσο «καθαρά» είναι τα ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας, αν λάβουμε υπόψη και την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζονται, εξαρτάται από την ποιότητα του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας και πολλές χώρες έχουν στόχους για μεγαλύτερη χρήση πηγών ανανεώσιμης ενέργειας».
Μιλώντας για τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο κ. Παληογιάννης υπογραμμίζει πως «δεν είναι μόνο οικολογικά αλλά και πολιτικοοικονομικά καθώς μια χώρα θα μπορεί να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη».
Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να βιαστεί και να αναπτύξει δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων όχι μόνο για να βοηθήσει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων αλλά και για να κάνει εύκολη και την μετακίνηση τουριστών από την Ευρώπη».
Εξειδικεύοντας, σε ότι αφορά την Tesla, δηλώνει πως «δεν είναι μια κλασική αυτοκινητοβιομηχανία αλλά είναι μια εταιρία ενέργειας που προσφέρει λύσεις και στην παραγωγή ενέργειας με τα ηλιακά πάνελ και στην αποθήκευση με οικιακές μπαταρίες (Tesla powerwall)».
Κλείνοντας, μιλά «για την εποχή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου που έχει αρχίσει πρόσφατα και θα εξελίσσεται γρηγορότερα όσο περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες θα επενδύουν σ’ αυτόν τον τομέα. Πολύ γρήγορα αυτά που σήμερα μοιάζουν μειονεκτήματα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα π.χ. τιμή αγοράς, χρόνος φόρτισης και αυτονομία, θα μετατραπούν σε πλεονεκτήματα μαζί με το χαμηλό κόστος κίνησης και συντήρησης».
Γιάννης Ανδρεάκης