Η Γιασεμί Κηλαηδόνη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1977. Την εποχή που μεσουρανούσε το Θεσσαλικό Θέατρο του οποίου ιδρυτικά στελέχη υπήρξαν και οι γονείς της, Άννα Βαγενά και Λουκιανός Κηλαηδόνης. «Έτσι τα πρώτα μου παιδικά βιώματα είναι μέσα σε καμαρίνια, πρόβες και παραστάσεις της εποχής εκείνης» δηλώνει και προσθέτει:
«Ως φυσικό επακόλουθο λοιπόν, ασχολήθηκα και εγώ με την υποκριτική. Αποφοίτησα πριν από ακριβώς 20 χρόνια από την Δραματική Σχολή του Κώστα Καζάκου. Από τότε είχα την χαρά να δοκιμαστώ σε σπουδαίους ρόλους και να συνεργαστώ με εξαιρετικούς σκηνοθέτες. Ξεχωρίζω τους ρόλους της Λώρα στον «Γυάλινο Κόσμο» του Τέννεσυ Ουίλιαμς, τον ρόλο της Εύα στην «Φθινοπωρινή Σονάτα» του Μπέργκμαν, που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα για το θέατρο το 2002 και φυσικά τις συνεργασίες μου με το Εθνικό Θέατρο. Είχα τη χαρά να παίξω στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου δύο φορές, ως κορυφαία του Χορού στις «Τρωάδες» Ευριπίδη (2015) και στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη (2017)».
Μιλώντας για την παράσταση – σταθμό στην καριέρα της, εξηγεί: «Σημαντικότερος ως τώρα όμως σταθμός για μένα υπήρξε το «Μαράν Αθά». Ο μονόλογος αυτός που είναι βασισμένος στο συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Λαρισαίου συγγραφέα Θωμά Ψύρρα. Μια παράσταση σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, που παίχτηκε για πέντε χρόνια, γνώρισε τεράστια επιτυχία, την παρακολούθησαν πάνω από δέκα χιλιάδες θεατές και χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως πνευματικό γεγονός και υποκριτικός άθλος».
Όσο για τα νέα της σχέδια θα μας πει: «Φέτος έχω την χαρά να πρωταγωνιστώ στο θέατρο Μεταξουργείο στο εμβληματικό έργο «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του W.Gibson σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.
Ένα έργο εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία που συνέβη στον αμερικανικό νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ηρωίδες, δύο γυναίκες -πρότυπα θέλησης και πίστης- η Έλεν Κέλλερ και η δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν τον ρόλο της οποίας ενσαρκώνω εγώ.
Σε βρεφική ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακοή και φωνή, ενώ μέχρι τα έξι χρόνια της ήταν ένα αγρίμι, το οποίο ζούσε μέσα στην απόλυτη σιωπή και το σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρία και η ίδια αφού είχε μειωμένη όραση, για να τη βοηθήσει. Με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές. Μια παράσταση ύμνος στην ανθρώπινη θέληση και γνώση, στον ηρωικό αγώνα του ανθρώπου ενάντια στις ίδιες του τις αδυναμίες».
Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας και θα παρουσιαστεί στο Θέατρο του Μύλου από την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020.