Η λαρισινή βιομηχανία Cosmos Aluminium, γεννήθηκε, μεγάλωσε και διαπρέπει μέσα στην κρίση. Πριν από λίγες εβδομάδες τιμήθηκε με τα ιστορικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας «Κούρος» και με το Βραβείο Επίδοσης στο Διεθνή Οικονομικό Στίβο από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας.
Την περασμένη Άνοιξη, στη λαμπρή εκδήλωση του θεσμού Entrepreneur Of The Year (ΕΥ) που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής αναδείχθηκαν «Επιχειρηματίες της χρονιάς 2017» στην Ελλάδα ο Ξενοφών Καντώνιας, πρόεδρος της λαρισινής βιομηχανίας Cosmos Aluminium και οι δύο γιοί του, Ιωάννης και Θεόδωρος, αντιπρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος αντίστοιχα.
Η Cosmos Aluminium, μια οικογενειακή επιχείρηση, ξεκίνησε το 2007 και δραστηριοποιήθηκε με αξιοζήλευτους ρυθμούς στη διέλαση αλουμινίου στοχεύοντας κυρίως στις εξαγωγές σε νέες αγορές με ένα προϊόν που αφορά ένα μεγάλο εύρος χρήσης στη βιομηχανία, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη ναυπηγική, στις εταιρείες κατασκευής μηχανημάτων κ.ά. Οι εξαγωγές της λαρισινής βιομηχανίας, σε περισσότερες από 20 χώρες σε Ευρώπη και Ισραήλ, αγγίζουν το 99,7 % των προϊόντων της!
«Υπάρχει μεγάλη γκάμα για την διέλαση αλουμινίου, όμως παραδοσιακά στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις είχαν στόχευση κυρίως στο κομμάτι των κουφωμάτων αλουμινίου το οποίο και περιλαμβάνει μόνο το 20% της χρήσης του προϊόντος» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Γ. Καντώνιας και συμπλήρωσε «εμείς επιλέξαμε να αφήσουμε ανοιχτό το πεδίο, διότι με αυτό τον τρόπο πετύχαμε ένα μεγαλύτερο εύρος της αγοράς, αλλά και γιατί αποφασίσαμε πως θέλουμε να είμαστε καλοί σε ένα πράγμα που είναι η διέλαση του αλουμινίου». «Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να διαπρέψει στις εξαγωγές και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει» υπογράμμισε ο κ. Καντώντας και επεσήμανε πως «ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος».
Όσο για τη βράβευση από την ΕΥ ανέφερε πως ήταν μια αναγνώριση των προσπαθειών των στελεχών και των εργαζομένων της εταιρείας που αυτή τη στιγμή είναι 139.
Η λαρισινή βιομηχανία ετοιμάζει μια ακόμη γραμμή παραγωγής, η οποία αναμένεται να δώσει 60% αύξηση στην παραγωγή της, ενώ στα σχέδιά της βρίσκονται «ανοίγματα σε νέες αγορές στο εξωτερικό, καθώς υπάρχει σκέψη να γίνει επένδυση ώστε το τελικό προϊόν να έχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία με ειδική επεξεργασία».