O Βαγγέλης Κολώνας γεννήθηκε στη Λάρισα, έκανε μια λαμπρή καριέρα στην Αθήνα και για λόγους οικογενειακούς επέστρεψε στη γενέθλια πόλη, όπου αναπτύσσει μεγάλη δράση στα πολιτιστικά δρώμενα.
Τελείωσε με υποτροφία τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.
Εργάστηκε επί σειρά ετών ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη με μεγάλους αθηναϊκούς θιάσους και τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες, Μιχάλη Κακογιάννη, Ζιλ Ντασέν, Δημήτρη Μυράτ, Ανδρέα Βουτσινά, Μίνωα Βολονάκη (ως βοηθός), Δημήτρη Έξαρχο κ.ά.
Επίσης συνεργάστηκε με τους μεγάλους της «χρυσής» εποχής του ελληνικού κινηματογράφου Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Μελίνα Μερκούρη, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Δημήτρη Χορν, Δημήτρη Μυράτ κ.ά.
Το 1981 έκανε το μεγάλο εκδοτικό μπαμ με τη συλλογή διηγημάτων «Τα δάκρυα είναι γένους ουδετέρου», ενώ ακολούθησαν άλλα έξι βιβλία.
Κέρδισε τέσσερα κρατικά βραβεία για το έργο του.
Από το υπουργείο Πολιτισμού βραβεύτηκε τρεις φορές για τη συγγραφή θεατρικών έργων.
Τιμήθηκε με το Α′ Βραβείο του Φιλολογικού Ομίλου «ΠΑΡΝΑΣΣOΣ» (1995) για το θεατρικό έργο «Άννα και Μαίρη».
Μετά από μία λαμπρή καριέρα στην πρωτεύουσα το 1993, για λόγους οικογενειακούς, επέστρεψε στην Λάρισα.
Μία διετία αργότερα ξεκίνησε νέα δράση αναπτύσσοντας σπουδαίο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Συμμετέχει σε δέσμη από παρουσιάσεις σημαντικών βιβλίων, σε θεατρικά αναλόγια, σε μεγάλες εκθέσεις ζωγραφικής και αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου μας.
Πραγματοποίησε περισσότερες από πεντακόσιες επισκέψεις σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, όπου με δικές του πρωτότυπες ιστορίες ταξιδεύει τα παιδιά.
Το 1999, είναι μια χρονιά – σταθμός για τον Βαγγέλη Κολώνα. Έγραψε και σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Η δική μας αυλή» για τα παιδιά του κέντρου αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες «Αριστέας». Η παράσταση ήταν ένα «θαύμα». Ανέβηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου και στο θέατρο ΗΒΗ στην Αθήνα.
Επίσης με την Ερασιτεχνική Σκηνή Λάρισας «Oνείρων Θαύματα» ανέβασε το έργο του Θόρντον Γουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη». Το έργο, που ενθουσίασε το κοινό ανέβηκε στη Λάρισα, σε κωμοπόλεις της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και στα φεστιβάλ «Oλύμπου» και «Νεστορίων».
Άφησε εποχή με τα αφιερώματα για τη Σμύρνη (2002, 2012), τον Καβάφη (2003, 2013), τον Καραγάτση (2002 και 2008 – 100 χρόνια από τη γέννησή του), τους Γκάτζο, Ρίτσο, Αξενίδη κ.ά.
Πορεύεται με κοινωνικές ανησυχίες. Η ονοματοθεσία της πλατείας Άννας Φρανκ στη Λάρισα, έγινε μετά από πρότασή του.
Το βιβλίο – λεύκωμα «Η Πολιτεία της Σιωπής» είναι το σπουδαιότερο έργο του. Ο Βαγγέλης Κολώνας μέσα από το χώρο τριών Κοιμητηρίων της Λάρισας (παλιό Δημοτικό, Στρατιωτικό και Εβραίων) φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης και των ανθρώπων της.
Το 2014 πραγματοποίησε μεγάλη εκδήλωση για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τον Νοέμβριο του 2018 σκηνοθέτησε την εκδήλωση- αφιέρωμα «Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στην Λάρισα…», με αφορμή τα 120 χρόνια από την γέννησή του, που παίχτηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Η διαδρομή του Βαγγέλη Κολώνα είναι με πολλά ένσημα στον πολιτισμό της Λάρισας!