«Εσύ θα κάνεις καριέρα διεθνή διαιτητή στην άμμο» του είχε πει ο παλαίμαχος διεθνής διαιτητής βόλεϊ Παναγιώτης Ρουσάκης στη Βελίκα, πριν από περίπου 16 χρόνια, όταν είχε βρεθεί τυχαία στην παραλία και ελλείψει άλλων διαιτητών άρχισε να διευθύνει αγώνες τουρνουά του ελληνικού πρωταθλήματος.
Όχι ότι ήταν «ξένος» με το άθλημα. Από το 1999 ο αείμνηστος πατέρας του Κώστας Παπαδογούλας τον είχε οδηγήσει να ξεκινήσει τη διαιτησία στο βόλεϊ σάλας, στο οποίο ο Μπάμπης Παπαδογούλας – περί ου ο λόγος θεωρεί μέγα δάσκαλό του τον Βασίλη Αντωνούλη – και μετά από εκείνο το καλοκαίρι του 2002 στη Βελίκα και την προτροπή Ρουσάκη τον… ανέλαβε ο Βασίλης Ράπτης ο οποίος τον «έπλασε» και τον έβαλε στο δρόμο της διάκρισης.
Έτσι λοιπόν στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα ο Μπάμπης Παπαδογούλας συμμετέχει ως επόπτης στη διαργάνωση, αλλά δεν το βάζει κάτω… Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ, αλλά και του Λονδίνου δεν μετέχει καν και το 2016 φτάνει στον… Όλυμπο των διακρίσεών του μετέχοντας στους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας ως πρώτος διαιτητής, όπου και διαιτήτευσε τον έναν από τους ημιτελικούς του τουρνουά.
Μάλιστα, θεωρείται πλέον μία από τις κορυφαίες «σφυρίχτρες» στην άμμο και αποτελεί έναν από τους βασικούς διαιτητές σε μεγάλα τουρνουά ανά τον κόσμο.
Αγαπημένος του προορισμός είναι το Γκσντάαντ αφού εκεί έκανε το πρώτο του διεθνή τουρνουά, προσθέτοντας έναν ακόμη κρίνο στην μακρά και επιτυχημένη αλυσίδα των Ελλήνων διεθνών ρέφερι.
Εκτός από τη διαιτησία στο βόλεϊ, σε σάλα και άμμο, ο Μπάμπης Παπαδογούλας έπαιξε για 14 χρόνια ποδόσφαιρο, ξεκινώντας από τον Απόλλωνα Λάρισας για να συνεχίσει στους Πανθρακικό, Πανδραμαϊκό, Χαλκίδα, Άρη Σούδας για να κλείσει την καριέρα του, στον Όλυμπο Γόννων, αγωνιζόμενος στη θέση του τερματοφύλακα.
Κι αν και για τα δύο υπήρχαν τα γονίδια (ο πατέρας του Κώστας ήταν επίσης και τερματοφύλακας αλλά και διαιτητής βόλεϊ) σίγουρα για την εξέλιξή του στη διαιτησία του βόλεϊ έπαιξαν ρόλο κάποιοι άνθρωποι τους οποίους και ευχαρίστησε δημόσια.
«Όσον αφορά τη σάλα σίγουρα χρωστάω πολλά στον Βασίλη Αντωνούλη τον οποίο και θεωρώ δάσκαλό μου, ενώ για την άμμο πρέπει να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον Παναγιώτη Ρουσάκη που με ανακάλυψε και στον Βασίλη Ράπτη που με έπλασε», είχε επισημάνει πριν από μερικά χρόνια.
Πλέον ο Λαρισαίος ρέφερι θεωρείται ίσως ο κορυφαίος ρέφερι στο beach volley, σφυρίζοντας όλους τους τελικούς των μεγάλων τουρνουά ανά τον κόσμο, δικαιώνοντας όλους εκείνους που τον πίστεψαν και τον προέτρεψαν να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη καριέρα.