Η Μαριάννα Καλτσά είναι Αρχιτέκτονας και Εικαστικός. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο, επιμελείται και συμμετέχει στη διδασκαλία των καινοτόμων εργαστηρίων Design για παιδιά που ένα σκέλος τους φιλοξενείται σήμερα στο Μ.Μ.Σ.Τ.
Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα του Α.Π.Θ. Έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε Εκθέσεις και διεθνείς Διαγωνισμούς που αφορούν στην Τέχνη, στην Αρχιτεκτονική και στο Design.
Σε συλλογικές ομάδες και ατομικά σχεδιάζει, μελετά και εργάζεται για τον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο ως αρχιτέκτονας δεύτερης γενιάς προσεγγίζοντας το πεδίο από την αρχιτεκτονική κλίμακα μέχρι την κλίμακα του αντικειμένου.
Εθελοντικά, συμμετέχει σε ομάδες με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών για τη διαμόρφωση του τόπου και του τοπίου αξιοποιώντας τις εκάστοτε δυναμικές του. Σε ό,τι αφορά στη Λάρισα σημειώνεται η προσπάθεια της ομάδας Πολιτισμού στα παράλια του Δήμου Τεμπών. Με τη συνεργασία των εθελοντικών ομάδων με τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς καθώς και με εργαλεία ένα σύνολο δράσεων για τη βίωση του φυσικού περιβάλλοντος και δράσεων πολιτισμού γίνεται εφικτή η ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων όπως και η σύνθεση του οράματος για τον τόπο ως αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών.
Από το 2015 εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση διερευνώντας το ρόλο του Design στην ανάπτυξη της δημιουργικής και της αναλυτικής σκέψης στην εκπαίδευση στο μεταίχμιο Τέχνης (ARTS) και Επιστήμης (STEM).
Στο πλαίσιο της διατριβής συμμετέχει σε διεπιστημονικές ομάδες και συνεργάζεται με φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Παράλληλα, προσπαθεί να μεταφέρει στην καθημερινότητα τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την ερευνητική διαδικασία.